Pašu darināts šūpuļtīkls – viegli! Māca raiskumiete Baiba
Šūpuļtīkli darināti gan no neilona un brezenta, gan klūgām un pat plastmasas dārza tīkla – no visa, kas mājā un apkārtnē atrodams.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 12. augusts, 14:50

Pašu darināts šūpuļtīkls – viegli! Māca raiskumiete Baiba

Jauns.lv

Māksliniece Baiba Rasa savā lauku mājā Raiskumā šūpuļtīklus dārzam darinājusi pati, uzskatāmi pierādot, ka vienreizīgu un neatkārtojamu zvilni var izgatavot no jebkura materiāla. Šūpuļtīkli darināti gan no neilona un brezenta, gan klūgām un pat plastmasas dārza tīkla – no visa, kas mājā un apkārtnē atrodams.

*

Laiva

izgatavota no milzīgas vētrā nolauztas egles zariem un elastīga sintētiska materiāla: pamīšus sastiprināti divi nomizoti zari (egļu zari ir lokani), galos saskrūvēti ar skrūvēm, un šīs vietas nomaskētas ar auklu tinumu. Pēc esošās formas piegriezts audums. Divās kārtās likts audums ar rupju sintētisku auklu piešūts kārtīm pamīšus divās rindās, lai gadījumā, ja diegs pārtrūkst, gulētājs neizkrīt cauri tīklam.

*

Klūgu tīkls

ir lieta trīs vienā – vasarā šūpuļtīkls, ziemā – radiatoru aizsegs, pavasarī – celiņš mitrām vietām. 180 cm garais šūpuļtīkls izgatavots no 90 cm gariem lazdu (var izmantot arī kārklus un citu koku vai krūmu klūgas) zariem, kas sastiprināti ar sintētisku auklu tamborēšanas tehnikā. Gali nostiprināti ar resnākiem sprunguļiem un iekārti divās, nevis vienā auklā – lai stabilāks. Pēc tīkla satamborēšanas zari apstrādāti ar brūnas krāsas pinoteksu, lai ilgāk kalpo. Klūgas var krāsot arī citās krāsās – interesants efekts, ja katrs kociņš krāsots savā krāsā. Mīkstākai gulēšanai tīklam var uzklāt seģeni.

*

Dārza tīkls

izgatavots no veikalā nopērkamā gatavā plastmasas dārza tīkla. Tas pieejams dažādās krāsās, un no tā elementāri izgatavot šūpuļtīklu – nogriež vajadzīgajā platumā un garumā, galos iešuj gludus sprunguļus (piemēram, slotas kātu) un iekarina auklās. Pat nekas nav jāapstrādā, jo tīkls ir armēts un neirst.

 

Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: no privātā arhīva