Zivis - filejās, steikos, veselas. Kā tās pareizi glabāt un gardi izcept
Zivs cepšanai lieliski piemērots ir dzidrināts sviests – gan garšas, gan zeltainā toņa dēļ.
Garšīgi
2016. gada 12. augusts, 16:21

Zivis - filejās, steikos, veselas. Kā tās pareizi glabāt un gardi izcept

Jauns.lv

Zivju filejas un steiki ir uzglabājami īsāku laiku nekā veselas zivis, jo pēc sadalīšanas tajās var ātrāk savairoties nevēlamas baktērijas. Šī iemesla dēļ ieteicams iegādāties zivi pie tāda pārdevēja, kurš ir ar mieru turpat acu priekšā sagriezt to attiecīgos gabalos (porcijās), vai arī nopirkt veselu zivi un mājās to sadalīt pēc vajadzības.

Zivju uzglabāšanas ābece

*Veselas zivis savukārt var uzglabāt ilgāk, ja tās ir izķidātas.

* Arī mājās ledusskapī svaigas zivis vajadzētu uzglabāt ledū – ietīt pārtikas plēvē un pārklāt vai nu ar ledus gabaliem vai rupji saberztu ledu. Svarīgi, lai kūstošajam ūdenim būtu kur notecēt.

* Ja porcijās sagriezta zivs nonāk tiešā saskarē ar ledu, mīkstums zaudē īsto krāsu un garšu.

* Saldētas zivis atlaidina lēnām un ledusskapī, lai pēc iespējas saglabātos struktūra un sulīgums.

Kāda ir labi izcepta garšīga zivs?

* Labi izcepta zivs ir vienmērīgi brūna ar viegli kraukšķīgu ādiņu un sulīgu mīkstumu. Ja uz ādas manāmi melni plankumi, tas nozīmē, ka karstums bijis par lielu. Ja zivs izskatās bālgana un jūk laukā, tā cepta pārāk lēni.

* Lai zivs izceptos garšīga, to mēdz arī apviļāt miltos, kas samaisīti ar sāli un maltiem pipariem. Piemēram, Skotijā mēdz zivis, it sevišķi siļķes, apviļāt arī sasmalcinātās auzu pārslās. Viens no paņēmieniem, kā iegūt garšīgu zivi un uzlabot tās mīkstuma struktūru, ir mērcēšana pienā – zivi uz 1–2 stundām ieliek pienā, pēc tam nosusina papīra dvielī un cep atbilstoši receptei.

* Zivs cepšanai lieliski piemērots ir dzidrināts sviests – gan garšas dēļ, gan tādēļ, ka tas, cepoties mērenā karstumā (kas zivij ir piemērots), piešķir zivij glītu zeltainu toni. Cepšanai der arī sviesta un eļļas maisījums, kā arī eļļa viena pati. Sevišķi raksturīgi tas ir Vidusjūras zivju ēdieniem – tur lielāko daļu zivju ēdienu cep olīveļļā. Ir arī tādas receptes, tipiskākas ziemeļu reģioniem, kad zivis cep kausētos cūku taukos.

Galvenais, lai arī kādu taukvielu izmantotu cepšanai, tās nedrīkst būt par daudz – zivs nedrīkst peldēt taukos.

Kā glābt situāciju, ja zivs nav izcepusies, kā nākas?

* Ja zivs ir cepta par ilgu un kļuvusi par sausu, tad to var ļoti labi izmantot biezeņa pagatavošanai. Sasmalcinātu zivi sastampā kopā ar labu olīveļļu un vārītiem kartupeļiem vai vārītām pupiņām, kam pievieno sasmalcinātus ķiplokus, sāli un maltus piparus. Jo ilgāk biezenis ievelkas, jo labāk garšo.

*Ja zivs cepot sadalījusies un glīta fileja vairs nesanāk, to var izmantot salātiem. Zivi saplucina mazākos gabaliņos, samaisa ar eļļas un etiķa mērci vai majonēzi un pasniedz ar zaļajiem salātiem un/vai vārītiem kartupeļiem.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock