13. augusts kļūs par ūdensputnu melno dienu
Labi paēduši vīri un sievas gūst baudu, nogalinot ūdensputnus, tajā pašā laikā piesārņojot apkārtni ar troksni un ūdenstilpes – ar svinu.
Viena Vide Visiem
2016. gada 12. augusts, 21:45

13. augusts kļūs par ūdensputnu melno dienu

Jauns.lv

13. augusts ūdensputniem būs īsta melnā diena, jo, kā jau ierasts, augusta otrajā sestdienā sāksies ūdensputnu medību sezona.

Labi paēduši vīri un sievas gūst baudu, nogalinot ūdensputnus, tajā pašā laikā piesārņojot apkārtni ar troksni un ūdenstilpes – ar svinu. Ja simts mednieki katrs izšauj desmit reizes, tad ūdeņos nogulst vairāk nekā 30 kilogramu svina. Un tā laika gaitā sakrājas tonnas ar indīgo metālu. Pīles un citi ūdensputni daļu svina skrošu kopā ar barību norij, un to kuņģis munīciju saberž miltos, tā saindējot putnu, kuru pēcāk apēd mednieks, aplami domājot, ka ēd veselīgu un dabisku gaļu.

Eiropas Savienība šo jautājumu neregulē, tas ir katras valsts ziņā. Dānija ir aizliegusi svina skrotis gan medībās, gan tirdzniecībā, Nīderlande un Beļģijas flāmu reģions – medībās un arī šaušanas sportā. Vēl 14 bloka dalībvalstis, piemēram, Lielbritānija, Zviedrija, Vācija, Igaunija, ierobežojušas svina munīcijas izmantošanu mitrājos vai ūdensputnu medībās.

Mierinājumam – Latvijā svina munīcija aizliegta dabas liegumos, piemēram, Skrundas zivju dīķos. Pilns saraksts atrodams mednieku mājaslapā allforhunt.lv un Dabas aizsardzības pārvaldes lapā daba.gov.lv.

Tiem, kas vairās no apšaudēm, vērts zināt, ka ūdensputnu medības līdz septembra vidum atļautas trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet līdz 30. novembrim – katru dienu. Sargājiet arī savus suņus! Es ļoti ceru, ka piedzīvošu laiku, kad putnu medības aizliegs, jo neviens uz šo slaktiņu nedodas bada spiests, bet gan izklaidēties, un atpūta nogalinot pasauli labāku nepadara.

Anitra Tooma, Kasjauns avīze/Foto: Shutterstock