Putnu pētnieki ar raidītājiem aprīko lielos dumpjus
Dabas fonda projektu vadītājs Jānis Reihmanis (pa kreisi) un ornitologs Artūrs Laubergs Engures ezerā. Rokās – lielie dumpji, kas tūlīt dosies savās gaitās.
Viena Vide Visiem
2016. gada 14. augusts, 15:13

Putnu pētnieki ar raidītājiem aprīko lielos dumpjus

Jauns.lv

Latvijas Dabas fonda eksperti Engures ezerā ar satelītraidītājiem aprīkojuši trīs lielos dumpjus.

Projektā Life Coastlake pavasarī sākta šo putnu aprīkošana ar raidītājiem, lai noskaidrotu sugas biotopu izvēles likumsakarības un novērtētu apsaimniekošanas pasākumu efektivitāti. Satelītraidītāju dati sniegs arī citu vērtīgu un jaunu informāciju par dumpju ekoloģiju gan ligzdošanas, gan pēcligzdošanas un migrācijas laikā.

29. aprīlī pirmais Polijas kompānijas Ecotone ražotais raidītājs uzlikts pieaugušam dumpju tēviņam. Sākotnēji putns uzturējās mitrājā, kurā to noķēra, bet maija pirmajā pusē sāka klejojumus, pārlidojot starp nelieliem mitrājiem plašākā teritorijā Kandavas, Brocēnu un Saldus novadā.

No 5. jūnija putns uzturas aptuveni 40 hektāru lielā, gandrīz pilnībā ar niedrēm aizaugušā dīķī aptuveni 17 kilometrus no ķeršanas vietas un domājamās ligzdošanas teritorijas.

Jūlija sākumā Engures ezera vidusdaļā ar raidītājiem aprīkoja pieaugušu mātīti un šogad izšķīlušos jauno putnu. Abi dumpji turpina uzturēties Engures ezerā.

Kasjauns avīze/Foto: Shutterstock


Tēmas