Noderīgi padomi veļas mazgāšanā - kā nesabojāt apģērbu un ietaupīt naudu
Ļoti svarīgi ir arī ievietot veļas mašīnā optimālu apģērbu daudzumu. Ja tiks ievietots pārāk daudz apģērba, tad veļas mašīna būs pārpildīta un tā nepareizi griezīsies, tādā veidā veļa netiks pareizi izmazgāta.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 15. augusts, 14:35

Noderīgi padomi veļas mazgāšanā - kā nesabojāt apģērbu un ietaupīt naudu

Jauns.lv

Lai veļas mašīna kalpotu ilgi un arī mūsu drēbes, ko ikdienā mazgājam būtu izturīgas un ar sākotnējo mirdzumu, nepieciešams ievērot vairākas lietas. Šajā rakstā vēlamies sniegt pāris noderīgus padomus, kas noteikti noderēs ikvienam, kas ikdienā mazgā drēbes un vēlas, lai veļas mazgāšana nebojātu ne drēbes, ne arī veļas mašīnu.

Izvēlies piemērotāko temperatūru

Uz drēbēm bieži vien ir norādīts kādā temperatūrā vislabāk mazgāt konkrēto audumu. Eksperti iesaka mazgāt veļu 20 grādu temperatūrā. Tas saistīts ar to, ka šī tiek uzskatīta par ideālo temperatūru, lai saglabātu auduma krāsu spilgtumu, kā arī, lai šķiedra nezaudētu savu formu. Pat pēc vairākām mazgāšanas reizēm ir iespējams panākt to, lai apģērbs saglabātu tā sākotnējo kvalitāti. Noteikti jāpiemin arī tas, ka mazgājot veļu šādā temperatūrā, ir iespējams ne tikai saglabāt auduma kvalitāti ilgtermiņā, bet arī ietaupīt naudu, kā arī būt videi draudzīgam.

Šķiro veļu

Mazgājot veļu, ļoti svarīgi ir arī tas, lai netiktu sajaukti kopā dažādi audumi. Piemēram, noteikti nevajadzētu mazgāt smalkus apģērbus kopā ar raupjākas šķiedras audumiem. Piemēram, ja mazgāsi dvieļus kopā ar zīda audumu, tas noteikti nav tas labākais veids, kā paildzināt drēbju mūžu. Mazgājot apģērbu noteikti paskaties arī uz tā etiķeti, lai saprastu, kādā temperatūrā vari mazgāt apģērbu, kā arī, vai ir kādi citi specifiski noteikumi. Pievērs uzmanību arī apģērba netīrības pakāpes līmenim. Nevajadzētu mazgāt tīrākas drēbes ar ļoti netīrām drēbēm. Tāpat pievērs uzmanību arī krāsu intensitātei. Ne velti jāšķiro drēbes pēc to krāsas. Tas saistīts ar to, ka sarkanas un melnas krāsas apģērbi bieži vien izbalē, tāpēc vislabāk tos mazgāt ar līdzīgas krāsas apģērbu.

Pirms likšanas veļas mašīnā

Ja vēlies, lai apģērbs saglabātu savu sākotnējo kvalitāti ilgu laiku, tad noteikti ņem vērā to, ka, ja mazgāsi drēbes, kurām ir svaigi traipi, mazliet vēlāk, būs daudz grūtāk dabūt nost šos traipus. Vislabāk ir rīkoties uzreiz, jo svaigus traipus ir daudz vieglāk izmazgāt. Ļoti svarīgi ir arī ievietot veļas mašīnā optimālu apģērbu daudzumu. Ja tiks ievietots pārāk daudz apģērba, tad veļas mašīna būs pārpildīta un tā nepareizi griezīsies, tādā veidā veļa netiks pareizi izmazgāta. Savukārt, ja tajā ievietosi pārāk maz drēbju, tad veļas mašīna patērēs pārāk daudz enerģijas. Tiek uzskatīts, ka optimālais drēbju daudzumus veļas mašīnā ir tad, kad vari ielikt veļas mašīnā virs drēbēm paceltu, izstieptu roku. Kā zināms, veļas mašīnas piedāvā dažādas mazgāšanas programmas. To izvēle ir atkarīga no auduma veida, kā arī tā netīrības pakāpes. Informāciju par to, kāds režīms nepieciešams konkrētam audumam, atradīsi uz auduma etiķetes. Ja esi izvēlējies kādu no mazgāšanas programmām, tad tā pati kontrolēs griešanas ciklu. Gadījumā, ja mazgā ļoti smalkus audumus, tad vislabāk tomēr ir samazināt izgriešanas ciklu, pretējā gadījumā var tikt sabojāts apģērbs.

Dozēšana

Lai kārtīgi izmazgātu apģērbu, ļoti svarīgi ir izvēlēties piemērotāko veļas pulvera un mīkstināšanas līdzekļa daudzumu. Šo līdzekļu daudzums ir atkarīgs no tā, cik liela ir ūdens cietības pakāpe, kā arī apģērba netīrības pakāpe. Par ūdens cietības līmeni vari uzzināt uz rēķina vai arī sazinoties ar pakalpojuma sniedzēju, informāciju noteikti varēsi atrast arī internetā. Lai varētu ielikt konkrētu veļas pulvera daudzumu veļas mašīnā, vislabāk ir izmantot dozēšanas trauku ar kura palīdzību varēsi izmantot precīzu pulvera devu. Izvēloties pareizu daudzumu, varēsi panākt to, lai drēbes ilgu laiku saglabātu savu elastību, krāsu un kvalitāti. Pretējā gadījumā, ja visi šie ieteikumi netiks ievēroti, tad jau pēc laiciņa Tavas jaunās drēbes neizskatīsies vairs tik jaunas kā agrāk.

Protams, lai vēlies, lai veļas mašīna kalpo ilgi, ik pa laikam vajadzētu pārbaudīt, vai tā ir tehniski labā stāvoklī. Ja jūti, ka kaut kas vairs nav tā kā agrāk, tad noteikti to labāk ir konstatēt ātrāk nekā vēlāk cīnīties ar sekām. Ļoti svarīga ir arī veļas mašīnas apkope, ik pa laikam nepieciešams to mazgāt un iztīrīt ar tam paredzētajiem līdzekļiem.

Raksts publicēts sadarbībā ar 220.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas