Recepte no Somijas: izcep somu slaveno reņģu klaipu!
Mūsdienās somiem šis ir tradicionāls un sātīgs piknika ēdiens, ko var vienkārši paņemt līdzi.
Garšīgi
2016. gada 16. augusts, 19:03

Recepte no Somijas: izcep somu slaveno reņģu klaipu!

Jauns.lv

Kalakkuko jeb – latviski – reņģu klaipa dzimtene ir Savo province centrālajā Somijā. Šis ēdiens līdzinās apaļam vai nedaudz garenam rudzu maizes klaipam, kas pildīts ar reņģēm un svaigas vai kūpinātas cūkgaļas šķēlēm – taukums piešķir pildījumam sulīgumu, garšu un dod sātu, bet kūpinātais bekons pārvērš svaigās reņģes žāvētās.

Otrs zivju klaipa veids ir ahvenkukko. Tajā ir ieceptas saldūdens zivis: līdakas vai asari. Šim apaļajam klaipam parasti nogriež virspusi, tad noceļ vāciņu un izēd pildījumu kopā ar maizi.

Zivju klaipus var ēst gan karstus, gan atdzesētus; ledusskapī tos var glabāt kaut vai nedēļu. Jo klaips ilgāk stāv, jo tas vairāk nobriest un nogrieztās šķēles izskatās glītākas. Šodien somiem tas ir tradicionāls un sātīgs piknika ēdiens, ko var vienkārši paņemt līdzi. Gatavojot mazus kukulīšus, iegūstam interesantus porciju ēdienus.

Somijas vidusdaļā, īpaši Kuopio, kalakukko un ahvenkukko var nopirkt gan veikalos, gan zivju tirgos. Iebraucējiem būtu jāuzmanās, lai parastās rupjmaizes klaipa vietā nenopirktu reņģu kukulīti, kas ārēji nemaz neatšķiras no ierastās rudzu maizes.

2 maizes klaipi

Gatavošana 1 stunda, cepšana 3-4 stundas, dzesēšana 4 stundas

Mīklai:

25 g svaigā rauga

1/2 glāze piena

1 tējk. sāls

3 ēdk. sasmalcināta sviesta

1/2 l ūdens

1 kg rudzu miltu

300 g kviešu miltu

Pildījumam

:

1 kg reņģu

250 g šķēlēs sagriezta bekona vai cauraugušas cūkgaļas

3 tējk. sāls

2 ēdk. sasmalcinātu diļļu

sviests virsas pārziešanai

cepamais papīrs un folija cepšanai

Gatavošana

1. Raugu sadrupini lielā bļodā, pārlej ar siltu pienu un samaisi. Pievieno sāli, sasmalcināto sviestu, ūdeni un lielāko daļu rudzu miltu. Iejauc mīkstu mīklu un raudzē ieraugu pusstundu istabas temperatūrā. Tad pievieno atlikušos rudzu un kviešu miltus un samīci blīvu, gludu mīklu. Sadali mīklu divās daļās.

2. Reņģēm nogriez galvas un astes, pārgriez vēderus un izķidā. Tad noskalo reņģes aukstā ūdenī, nosusini uz papīra dvieļa un apsāli.

3. Galda virsmu nokaisi ar kviešu miltiem. Katru mīklas daļu izveltnē 1 cm biezā ovālā plāksnē. Vidū paralēli ovāla īsākajām malām blīvi liec reņģes. Pārkaisi dilles. Pretējā virzienā reņģēm pārklāj bekona šķēles. Pārloki reņģēm vienu ovāla īsāko malu, tad garāko malu, galus ieloki. Klaipu ar mitrām rokām rūpīgi nolīdzini, lai tas ir blīvs un mīklā neveidojas caurumi. Liec klaipus uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru.

4. Sakarsē cepeškrāsni līdz 250 grādiem. Liec klaipus uz pusstundu krāsnī, lai karstums aprauj garozu un veido aizsargkārtu. Tad noregulē krāsns temperatūru uz 150 grādiem. Kukulīšus pārzied ar kausētu sviestu un ietin folijā, lai neapdeg. Cep klaipus trīs četras stundas.

5. Izņem klaipus no cepeškrāsns, pārsedz ar dvieli un atstāj atdzist. Ja garoza ir ļoti cieta, pārsedz kukuļus ar ūdenī samitrinātu dvieli.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva