Tirgotājus aicina pāriet uz bioplastmasu
Latvijā uz cilvēku gadā patērē 190 bezmaksas maisiņu.
Viena Vide Visiem
2016. gada 19. augusts, 10:30

Tirgotājus aicina pāriet uz bioplastmasu

Jauns.lv

Latvijas Tirgotāju asociācija aicina bezmaksas plastmasas maisiņus aizstāt ar bioplastmasas, papīra, auduma vai citu videi draudzīgāku materiālu.

Asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs atgādina, ka eiropieši patērē aptuveni 100 miljardus plastmasas maisiņu gadā. Eiropas Savienības pieņemtā direktīva paredz līdz 2017. gadam divtik samazināt vienreizējai lietošanai paredzēto plastmasas maisiņu daudzumu, līdz 2019. gadam – par 80 procentiem.

Lielākais patēriņš ir Lietuvā, Polijā, Slovākijā un Bulgārijā – 460 maisiņi uz vienu cilvēku gadā, mazākais Dānijā, Somijā, Vācijā, Francijā, Nīderlandē un Luksemburgā – aptuveni simts. Latvijā gadā uz vienu cilvēku vidēji izlieto 190 maisiņus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija plāno aizliegt bezmaksas plastmasas maisiņus tirgotavās un vienlaikus atbalsta Tirgotāju asociācijas ierosinājumu, ka jāsaglabā vienīgi iespēja izsniegt ļoti vieglās plastmasas maisiņus gadījumos, kad tie nepieciešami higiēnas ievērošanai vai sveramās pārtikas iesaiņošanai.

Biedrības Zaļā josta valdes priekšsēdētāja Velga Vilciņa uzskata, ka biopolimēru maisiņiem jāatceļ dabas resursu nodoklis, lai būtu lielāka interese tos izmantot.

“Tagad jau redzam gadu gadiem krājušos piesārņojumu, maisiņi dabā lielā daudzumā mētājas gan mežos, gan ūdenstilpēs, grāvjos un citur. Videi nodarītais posts ir nesamērojams ar cenu starpību par biopolimēru maisiņiem, kas sadalās,” uzsver Vilciņa.

"Kas Jauns Avīze" / Foto: Shutterstock