Vaniļas vai ogu saldējums - receptes, kā viegli pagatavot to mājās
Pašgatavotam saldējumam ir pavisam cita garša. Izmēģini!
Garšīgi
2016. gada 21. augusts, 12:11

Vaniļas vai ogu saldējums - receptes, kā viegli pagatavot to mājās

Jauns.lv

Lai pagatavotu saldējumu, īpaša saldējamā ierīce nemaz nav vajadzīga. Vajadzīga ir tikai pacietība. Māca Ieva Salmane, Vecrīgas Mucenieku ielas Pusdienotāju kluba saimniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vaniļas saldējums

aptuveni 750 ml

30 minūtes pagatavošanai + laiks saldēšanai

250 ml saldā krējuma

250 ml piena

6 olu dzeltenumi

100 g cukura

1 vaniļas pāksts

1. Lej pienu un saldo krējumu kastrolī. Vaniļas pupiņu pārgriez gareniski, izkasi sēkliņas un mīkstumu: gan izkasīto mīkstumu, gan pāksti liec šķidrumā. Iemaisi pusi cukura, uzvāri, noņem no uguns un ļauj 20 minūtes ievilkties.

2. Saputo olu dzeltenumus un otru pusi cukura līdz gaišai, krēmīgai masai. Vēlreiz uzvāri piena un krējuma maisījumu un, intensīvi maisot, lej olu masā. Visu liec atpakaļ katliņā un uz ļoti mazas uguns karsē, līdz masa sabiezējusi, taču neļauj tai uzvārīties, citādi tā sapārslosies. Jāiznāk ir biezai vaniļas mērcei. Izņem no tās vaniļas pāksti (vari to nomazgāt, nožāvēt un ievietot, piemēram, cukurtraukā, tā tiksi pie aromātiska cukura ikrīta kafijai vai ķīselim).

3. Vaniļas saldējuma masu lej bļodā, kārtīgi atdzesē, tad liec saldētavā un vismaz četras reizes ik pa 15 minūtēm kārtīgi samaisi. Rīkojies tā līdz brīdim, kad masa ir kārtīgi sabiezējusi. Ņem vērā – jo rūpīgāk maisīsi, jo saldējums būs krēmīgāks. Biezo masu vari sadalīt pa trauciņiem, kuros pasniegsi, vai arī ļaut, lai tā pilnībā sastingst saldētavā.

Pievērs uzmanību!

Ja saldējuma gatavošanai izmantosi mašīnu, vaniļas mērci kārtīgi atdzesē – vislabāk liec saldētavā, līdz tā no malas jau sāk stingt. Tad lej saldējuma mašīnā, pēc 20 minūtēm masai vajadzētu sabiezēt. Lej to paredzētajā traukā un ļauj sastingt.

Ņem vērā!

Stingstošajai saldējuma masai neliela alkohola piešprice neļaus veidot lielus ledus kristālus, līdz ar to saldējums būs glāsmaināks.

Šokolādes saldējums

Ņem rūgto šokolādi ar 70% kakao, tikai tad tiksi pie īsta saldējuma.

1 l saldējuma

30 minūtes pagatavošanai + 3 stundas saldēšanai

300 ml saldā krējuma

200 ml piena

160 g šokolādes

100 g cukura

6 olu dzeltenumi

1. Kastrolī uzvāri pienu, krējumu un 30 g cukura. Saputo olu dzeltenumus ar palikušo cukuru gaišās, biezās putās un tajās, visu laiku maisot, lēni ielej saldkrējuma maisījumu. Lej visu atpakaļ kastrolī un uz lēnas uguns karsē, līdz masa viegli sabiezējusi. Uzmanies – neuzvāri, citādi saies kunkuļos un saldējums nesanāks viendabīgs!

2. Noņem krējuma un olu masu no uguns, 10 minūtes atdzesē un pievieno salauzītu šokolādi. Maisi, līdz šokolāde izkususi un masa kļuvusi viendabīga. Atdzesē līdz istabas temperatūrai, tad liec uz 1 stundu ledusskapī, vēlāk – saldētavā un vismaz četras reizes ik pa 15 minūtēm kārtīgi samaisi.

Zemeņu saldējums

Vari pievienot sablendētas zemenes pie krējuma masas uzreiz pirms saldēšanas vai arī ieliet pussasaldēto saldējumu traukā, kurā to saldēs, un viegli iecilāt sablendētas zemenes.

1 l saldējuma

30 minūtes pagatavošanai + 3 stundas sasaldēšanai

500 ml trekna piena

300 g zemeņu

100 g cukura + 1–2 ēdk. zemeņu masai

6 olu dzeltenumi

1. Zemenēm jābūt tīrām, tāpēc, ja nepieciešams, nomazgā un nosusini tās. 2/3 no zemenēm sablendē ar 1–2 ēdk. cukura (atkarībā no ogu skābuma), pārējās sagriez nelielos gabaliņos un visu samaisi. Liec ledusskapī, lai atdziest.

2. Uzvāri kastrolī pienu, kam pievienota ½ cukura. Palikušo cukuru saputo ar olu dzeltenumiem līdz gaišām, biezām putām. Lej pienu olās, nepārtraukti maisot. Tad lej visu atpakaļ katliņā un uz mazas uguns karsē, līdz viegli sabiezē. Tikai neuzvāri! Biezo mērci kārtīgi atdzesē – sākumā līdz istabas temperatūrai, tad ledusskapī.

3. Lej saldējuma substanci tam paredzētajā traukā. Kad tas gatavs, viegli iecilā zemeņu masu. Gatavajai versijai saldētavā jāpastāv vismaz 2 stundas.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock