Kā utilizēt kritušos ābolus, plūmes un citus dārza labumus?
Populārākie augļu izmantošanas veidi ir sulas spiešana un biezeņa gatavošana. Pēc tam no sulas var pagatavot marmelādi, želeju vai sīrupu.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 5. septembris, 17:40

Kā utilizēt kritušos ābolus, plūmes un citus dārza labumus?

Jauns.lv

Ko iesākt ar augļiem, kas dārzā dažkārt sakritusi pilna zāle? Vispirms jānovērtē, cik lielā mērā augļi, krītot no koka, ir cietuši, cik pamatīgi tie ir bojāti un vai tajos iemetušies kukaiņi un tārpi, jo tikai tā var saprast, ko ar kritušo ražu darīt tālāk. Iespējas ir vairākas, vienīgi jāņem vērā, ka jārīkojas ātri. Vienīgais, ko nevajag darīt, savākt augļus kaudzē un vienkārši atstāt dārzā.

1. Izmanto sulas spiešanai un biezeņa gatavošanai

Veselākos augļus, kas krītot guvuši tikai niecīgu sasitumu, var izmantot tādiem konserviem, kuriem labs izskats nav svarīgs. Šajā ziņā vispiemērotākais paņēmiens ir sulas spiešana un biezeņa gatavošana. Bojātās vietas izgriež un pārējo apstrādā atbilstoši receptei. No lielāka sulas daudzuma savukārt var pagatavot marmelādi, želeju, sīrupu. Jāņem gan vērā, ka kritušās plūmes mēdz būt diezgan tārpainas.

2. Izmanto par mēslojumu

Ja kritušo augļu klāsts ir pārāk liels, lai to spētu pārstrādāt, augļus var ierakt zemē. Šim nolūkam sevišķi piemērotas ir dobes, kur nākamajā gadā paredzēts stādīt pupas vai kartupeļus. Jāierok vismaz pusmetra dziļumā, kur tie sadalīsies, augsnē nonāks barības vielas un kalpos par mēslojumu.

3. Liec kompostā

Vairāk bojātus augļus var izmantot komposta gatavošanai, taču tos nevajadzētu likt lielā daudzumā vienus pašus, bet gan kārtās ar lapām un citiem komposta materiāliem.

4. Slimos un ļoti bojātos augļus aproc

Lai gan pareizi veidotas komposta kaudzes iekšpusē rodas diezgan augsta temperatūra, kurā daļa kaitēkļu var aiziet bojā, pilnīgas drošības tomēr nav. Lai ar kompostu nākamajā gadā neievazātu slimības no jauna, ļoti bojātus augļus labāk aprakt zemē patālāk no augļu kokiem.

5. Piedāvā dzīvnieku barošanai

Ja tuvumā ir kāds minizoodārzs vai dzīvnieku audzētava, piedāvā kritušo ražu viņiem, ļoti iespējams, ka noderēs.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock