Romantiķa sapnis - ceļošana ar kemperi. Kas jāņem vērā?
Atkarībā no kempera smalkuma, lieluma un sezonas vai nesezonas, cena par vienu diennakti svārstās vidēji no 40 līdz 80 eiro.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 7. septembris, 13:02

Romantiķa sapnis - ceļošana ar kemperi. Kas jāņem vērā?

Jauns.lv

Ceļot ar māju – vai tas nav katra romantiķa sapnis? Kemperu sezona iestiepjas līdz septembra beigām, oktobra sākumam, tā kā vēl šogad vari pagūt ieplānot ko aizraujošu!

Kur dabūt kemperi?

Ja tāda nav labiem draugiem vai draugu draugiem, jānomā no firmām vai privātpersonām, kam ir šāds bizness. Mazākais ir četrvietīgs kemperis, lielākajā var braukt un nakšņot seši cilvēki. Atkarībā no kempera smalkuma, lieluma un sezonas vai nesezonas, cena par vienu diennakti svārstās vidēji no 40 līdz 80 eiro. Daudzviet kemperus neizīrē mazāk kā uz četrām naktīm, un, jo ilgāk paredzēts nomāt, jo labāku cenu var sarunāt. Nesteidzies vienoties ar pirmo internetā atrasto uzņēmumu, pameklē ilgāk, jo ir cilvēki, kas ne tik jaunus, bet ejošus un tīrus kemperus iznomā par ļoti saprātīgu naudu.

Nežēlo laiku, iepazīstot kemperi pie iznomātāja, lai vēlāk nebūtu jāzvana un daudz kas jāprecizē. Stingri vienojies par nomas noteikumiem, piemēram, ja kemperi saņem ar pilnu degvielas tvertni, tad ar tikpat pilnu tas jānogādā atpakaļ.

Kempera iespējas

Gultasvietas atbilst pasažieru skaitam. Dažas no tām ir stacionāras – virs vadītāja kabīnes, dažas saliekamas. Daudziem ir ārpus salona izvelkama nojume. Kemperī ir tualete, duša, karstā ūdens boileris, aukstā ūdens tvertne, autonoma apkure, plīts, ledusskapis, televizors, audiosistēma, skapīši pārtikai un traukiem. Pie logiem var būt pretinsektu sieti. Daži iznomātāji piedāvā kemperi ar traukiem un pat saliekamajām dārza mēbelēm, citi savukārt norāda, ka visas sadzīves lietas jāņem līdzi pašiem.

Braukšanas nosacījumi

Vadītājam jābūt B kategorijas tiesībām un vismaz trīs gadu braukšanas pieredzei. Ja, piemēram, vecāka ražojuma kemperim aizmugurē sēdošajiem nav paredzētas drošības jostas, tad pēc noteikumiem tā drīkst braukt.

Braucot pa šauriem ceļiem, parkojoties stāvlaukumos vai kempingos, kā arī braucot pa pilsētām un pārvietojoties zem tiltiem, jāņem vērā mašīnas gabarīti. Uz atsevišķiem maksas ceļiem, piemēram, Austrijā, kemperiem ir paaugstināts tarifs. Var gadīties, ka stāvvietā par kemperi naudu iekasē kā par autobusu, tāpēc iepriekš jāpārliecinās, vai stāvvietā vajadzētu iegriezties.

Degvielas patēriņš kemperim nav lielāks kā automašīnai, taču, ja vēlies ietaupīt, nebrauc ātrāk par 100 km/h. Visieteicamākais kempera braukšanas ātrums ir 80–90 km/h.

Kur nakšņot?

Pirms došanās ceļā vērts painteresēties, kur ir kemperiem piemēroti kempingi un atpūtas vietas. Noderēs adreses http://www.eurocampings.co.uk/  www.eurocampings.eu,  www.acsi.eu, vietas.lv, visitlatvia.lv, taču jāsecina, ka Latvijā un, piemēram, arī Igaunijā kemperistiem piedāvā tikai smalkas un dārgas pieturvietas, kaut patiesībā tādu ir vairāk un par zemākām cenām. Vidēji par nakšņošanu kempingā ar kemperi jāmaksā 4 līdz 10 eiro no personas (pieejama elektrība, WiFi, TV satelītkanāli, labierīcības un citas ekstras), dažviet vieta ir par brīvu vai cena – pēc vienošanās.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock