Aizputes pusē atrastas baltās cūktrifeles
Cūktrifeles tāpat kā citas trifeles aug zem dažādu sugu kokiem, nereti atrodamas parkos, alejās vai zālienos.
Viena Vide Visiem
2016. gada 8. septembris, 13:03

Aizputes pusē atrastas baltās cūktrifeles

Jauns.lv

Arī šovasar Dabas muzejs saņēmis informāciju par Latvijā atrastām baltajām cūktrifelēm (Choiromyces meandiformis). Jūlija vidū Aizputes pusē Matīss Ļaudams atrada trīs vērtīgās sēnes, kuru kopējais svars bijis 450 gramu. Pēc pāris nedēļām pienākuši vēl divi ziņojumi – atkal Aizputes apkārtnē atrastas sešas baltās cūktrifeles, kopā aptuveni 700 gramu.

Saņemta arī ziņa par cūktrifelēm, kuru kopējais svars bijis aptuveni divi kilogrami. Laimīgie atradēji bija Elvijs Lankovskis-Ķeķis un Raitis Auziņš.

Muzeja mikoloģes Inita Dāniele un Diāna Meiere devās uz norādīto vietu, lai apskatītu sēnes klātienē. Kopā ar viņām ekspedīcijā izbrauca Velsas springerspaniels Tofis – Latvijā vienīgais pazemes sēņu trifeļu meklēšanā apmācītais suns.

Pirmās sēnes drīz vien saostas un arī saskatītas, jo neliela trifeles daļa redzama virszemē. Daži augļķermeņi tika atvesti uz Dabas muzeju, kur sagriezti, izžāvēti un sagatavoti iekļaušanai krājumā. Tos saglabā, lai sniegu informāciju par Latvijas bioloģisko daudzveidību nākamajām paaudzēm.

Baltā cūktrifele ir īsto trifeļu ģints sugām radniecīga suga. Tās augļķermeņi ir kartupeļu lielumā, gaiši, svars var sasniegt 200–400 gramu un reizēm pat vairāk. Nobriedušai sēnei ir īpatnēja, tomēr patīkama smarža. Kaut gan sēne ir ēdama, tā ne tuvu nav tik vērtīga kā īstās trifeles. 19. gadsimta un 20. gadsimta sākumā tā bijusi iecienīta delikatese Zviedrijā un dažos Krievijas apgabalos.

Pirmo reizi ziņas par baltajām cūktrifelēm Latvijā saņemta pērn augustā, kad to atrada Rīgas juvelieris Jevgeņijs Dokuto savos laukos Rēzeknes novadā. Viņš uzgāja divas sēnes, kuru kopējais svars bija vairāk nekā puskilograms.

Cūktrifeles tāpat kā citas trifeles aug zem dažādu sugu kokiem, nereti atrodamas parkos, alejās vai zālienos. Muzejs aicina arī turpmāk ziņot par balto cūktrifeļu atradnēm – uz e-pasta adresi diana.meiere@ldm.gov.lv vai pa tālruni 67356051.

Elmārs Barkāns, "Kas Jauns Avīze" / Foto: Latvijas Dabas muzejs