10 pasaulē skaistākie publiskie dārzi. FOTOGALERIJA
Šāds skaistums ir bauda acīm un dvēselei.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 10. septembris, 09:43

10 pasaulē skaistākie publiskie dārzi. FOTOGALERIJA

Jauns.lv

Gandrīz katram dārzā aug pa kādam ziedam, taču ne visiem ir laiks un līdzekļi, lai izveidotu ko iespaidīgu. Savukārt apmeklēt publiskos dārzus un baudīt ainavu arhitektu mākslas darbus var visi.

Portāls “Mental Floss” izveidojis pasaules skaistāko publisko dārzu TOP 10:

1. Ferčaildas tropiskais botāniskais dārzs - Coral Gables, Florida

Ferčaildas tropiskais botāniskais dārzs ir izglītojoša iestāde, kurā var mācīties par tropiskajiem augiem. Dārzs sastāv no vairākām daļām, kuras pārstāv dažādas ekosistēmas un sugas, tajā atrodas arī pētnieciskais centrs un audzētavas. Dārzā notiek festivāli un pasākumi studentiem, un dārza speciālisti regulāri izstrādā pētījumus vairāk nekā 20 valstīs. Parastiem apmeklētājiem pieejamas gida vadītas ekskursijas, un iespējams cauri dārzam izbraukt arī ar tramvaju. Silbijas Victoria dīķī var apskatīt attēlā redzamās ūdenslilijas – Victoria cruziana un Victoria Longwood hibrīdlilijas. Tās ir lielākās ūdenslilijas pasaulē un sasniedz pat 60 cm diametru. Foto: florador via Flickr // CC BY-NC 2.0

2. Vilandrī pils dārzi – Luāras ieleja, Francija

Vilandrī pils var lepoties ar vairāk nekā 500 gadu ilgu vēsturi. To 16. gadsimtā uzcēla Žans le Bretons, kas Karaļa Fransuā I laikā bija finanšu ministrs. Lai uzceltu savu muižu, viņam nācās nojaukt lielāko daļu no cietokšņa, kas ticis uzcelts 12. gadsimtā un atradās šajā teritorijā. Le Bretons sāka veidot dārzus, un 200 gadus vēlāk marķīzs Kastelāns tos paplašināja. Vilandrī pils tika konfiscēta Franču revolūcijas laikā un uzdāvināta Napoleona Bonaparta brālim. Pili un dārzus diemžēl pārstāja kopt. 1906. gadā pili nopirka un restaurēja Dr. Joahims Karvallo. Nu apmeklētājiem pieejama iespaidīgā pils, kā arī četri dažādi dārzi un dzīvžoga labirints. Dārzi atvērti katru dienu, un tiem, kas uz Franciju atbraukt nespēj, pieejama virtuāla ekskursija pils mājaslapā.

Foto: kurt_eh via Flickr //CC BY-NC-ND 2.0

3. Bučartas dārzi – Vankūveras salas, Britu Kolumbija

Roberts un Dženija Bučarti 1904. gadā Vankūveras salā atvēra kaļķakmens karjeru un cementa rūpnīcu. Roberts vadīja biznesu, kamēr Dženija bija ķīmiķe rūpnīcā. Kad karjers vairs nebija pietiekami ienesīgs, Dženija to pārveidoja par dārzu. Viņa ieveda tonnām auglīgas zemes un sadalīja dārzu vairākās daļās. Katra daļa tika veltīta dārza dizainiem no dažādām pasaules malām, piemēram, japāņu un itāļu dārziem. No rūpnīcas palicis pāri vien skurstenis, pārējo teritoriju aizstājuši ziedi un dziedoši putni. Bučartas dārzi tagad pieder Robinai Lī Klarkai – Bučartu mazmazmeitai.

Foto: WisDoc via

Flickr

//

CC BY-NC-ND 2.0

4. Pauerskortas dārzi – Viklova, Īrija

Pauerskortas dārzi atrodas stundas braucienā no Dublinas, un tajos atrodas augstākais ūdenskritums Īrijā. Tas ir teju 120m augsts! Īpašumā agrāk atradās viduslaiku pils, kas 18. gadsimta 30. gados tika pārtaisīta par māju. 1974. gadā mājā izcēlās ugunsgrēks, un tai nācās nomainīt jumtu. 47 akru lielajā īpašumā atrodas itāļu dārzs, japāņu dārzs, skulptūru dārzs, divi golfa laukumi, lielākā mājdzīvnieku kapsēta Īrijā un milzīgs mežs. Mežā iespējams apskatīt Peperpotas torni, kas tika uzcelts, iedvesmojoties no piparu trauciņa (angliski pepperpot), ko lords Pauerskorts izmantoja maltīšu laikā. Foto: Peter Stevens via Flickr // CC BY 2.0

5. Dumbarton Oaks – Vašingtona

Mildreda un Roberts Vuds Blisi uzcēla savu māju un dārzu uz 53 akru liela zemes gabala Vašingtonā 1920. gadā. Pēc divdesmit gadiem viņa daļu īpašuma uzdāvināja Hārvarda Universitātei, kas savukārt izveidoja Dumbarton Oaks pētniecisko bibliotēku. Vēl 27 akri tika uzdāvināti valstij, un tika izveidots publisks parks, kurā ietilpst arī Blisu iespaidīgais dārzs. Muzejs šogad tiek renovēts, taču publiskais parks atvērts no otrdienas līdz svētdienai katru nedēļu no marta līdz pat oktobra beigām.

Foto: Dumbarton Oaks via Flickr // CC BY 2.0

6. The Master of the Nets Garden jeb Tīklu meistara dārzs – Sužou, Ķīna

Teritorijas platība ir tikai 1.5 akri, taču tajā ir gan māja, gan dīķis, gan dārzs. Īpašumu sākotnēji sauca par Fisherman’s Retreat jeb Zvejnieku atpūtas bāzi, un uz tā 18.gs kādu laiku atradās kāda Quing dinastijas locekļa māja. Apzaļumotā mājvieta tika uzcelta jau dažus gadsimtus pirms tam. Pa dienu teritorijā valda klusums un miers, taču pa nakti dārzā notiek koncerti.

Foto: Caitriana Nicholson via Flickr //CC BY-SA 2.0 

7. Kalaveju dārzi – Pine Mountain, Džordžija

Keisons un Virdžīnija Kalaveji dārzus sāka veidot 1952. gadā un ar laiku pievienoja ezerus, mākslīgi izveidotas pludmales, divus golfa laukumus, mežu un pat viesnīcas. Dārzā iespējams apskatīt brāļu Kalaveju acāliju ieplaku - 40 akru lielu dārzu, kurā aug vairāk nekā 3000 acāliju krūmi, kas atplaukst katru pavasari. Tāpat teritorijā atrodas Ouverlukas acāliju dārzs, Medoulārkas dārzs un Tornhilas hortenziju dārzs.

Foto: rjcox via

Flickr

//

CC BY-NC-ND 2.0

8. Keukenhofa – Lise, Nīderlande

Vārds keukenhof nozīmē “virtuves dārzs”, jo 15.gs dārza teritorijā Bavārijas grāfiene Žaklīna ievāca augļus un dārzeņus Teilingenas pilij. 1641. gadā tur tika uzbūvēta Keukenhofas pils. Savukārt 1949. gadā tulpju sīpolu importētājiem radās ideja, ka Keukenhofu varētu izmantot, lai izveidotu ziedu izstādi. Kopš tā laika dārzs kļuvis leģendārs, un katru pavasari dārzā zied aptuveni 800 dažādu sugu tulpes. Foto: -RS- via Flickr //CC BY-NC-ND 2.0

9. Stourheda – Viltšīra, Anglija

Stourheda ir 2650 akru liels īpašums, kas 1946. gadā kļuva par Britu Nacionāla fonda daļu. Īpašums 500 gadus piederēja Stourtonu ģimenei, tad īpašnieki vairākas reizes mainījās, un 1717. gadā to iegādājās Henrijs Hors. Katrs īpašnieks dārziem bija pievienojis kaut ko jaunu, taču Arkādijas dizains bija Henrija Hora II ideja. Viņš uzcēla grieķu tempļus, mākslīgi izveidoja ezeru, panteonu un citas klasiskas grieķu celtnes. Dārzi pieejami apmeklētāji katru dienu, izņemot Ziemassvētkus.

Foto: Michael Rollinger via Flickr //CC BY-NC-ND 2.0

10. Chanticleer dārzs – Veina, Pensilvānija

Ādolfs un Kristīne Rosengarteni 1913. gadā uzcēla lauku māju Pensilvānijā. Kristīne to nosauca par Chanticleer. Kad izauga viņu bērni, Rosengarteni viņiem nopirka blakus esošos īpašumus. Ādolfs jaunākais pēc vecāku un māsas nāves mantoja visus īpašumus un savā testamentā tos uzdāvināja sabiedrībai. Pēc Ādolfa nāves 1990. gadā īpašumus pārvaldīja Chanticleer fonds. Cauri tematiskajām dārza daļām vijas 16 km gara taka. To izstaigājot, var apskatīt, piemēram, Dīķa dārzu un Drupu dārzu. Chanticleer ir atvērta apmeklētājiem no trešdienas līdz svētdienai periodā no aprīļa līdz novembrim.

Foto: JR P via

Flickr

//

CC BY-SA 2.0  

 

Annija Pētersone / Foto: Flickr