Vai varu saņemt kompensāciju par 4 gadus neizmantoto atvaļinājumu? Jurista atbilde
Ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis, darba devējam ir pienākums izmaksāt kompensāciju.
Likums un taisnība
2016. gada 12. septembris, 11:13

Vai varu saņemt kompensāciju par 4 gadus neizmantoto atvaļinājumu? Jurista atbilde

Jauns.lv

“Pie pašreizējā darba devēja esmu nostrādājis jau vairāk nekā sešus gadus, pēdējos četrus gadus neesmu bijis atvaļinājumā, jo nekad neatradās tam piemērots brīdis. Tagad vēlos aiziet no darba, lai vispirms nedaudz atpūstos, bet pēc tam pievērstos cita darba meklējumiem. Vai kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu varu prasīt tikai par pēdējo gadu vai par visiem četriem gadiem?” jautā Edgars no Siguldas.

Skaidro zvērinātu advokātu biroja Centrs zvērināts advokāts Valdis Ulmanis.

Darba likuma 149. panta piektajā daļā noteikts: “Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis. Darba devējam ir pienākums izmaksāt atlīdzību par visu periodu, par kuru darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.”

Otrais teikums Darba likuma 149. panta piektajā daļā ietverts ar 2014. gada 23. oktobra grozījumiem Darba likumā, kas stājās spēkā 2015. gada 1. janvārī. Kā norādīts likumprojekta anotācijā, šādi grozījumi pieņemti, lai izbeigtu līdzšinējo kļūdaino tiesu praksi, kas noteica, ka darba tiesisko attiecību izbeigšanas gadījumā darbiniekam bija tiesības uz atlīdzību par neizmantoto atvaļinājumu tikai par laiku, kas nepārsniedz divus gadus. Tātad jums ir tiesības uz kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu par visiem četriem gadiem.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock