Lielās pandas dzīvos. Briesmas tagad draud gorillām
Savvaļā mīt 1864 pandas.
Viena Vide Visiem
2016. gada 15. septembris, 08:14

Lielās pandas dzīvos. Briesmas tagad draud gorillām

Jauns.lv

Lielā panda vairs nav apdraudēto sugu sarakstā, tomēr joprojām ir “viegli ievainojama”, liecina pasaulē lielākā vides foruma secinājumi.

Starptautiskās Dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) Pasaules dabas saglabāšanas kongresā Havaju salās pieņemts Apdraudēto sugu sarkanais saraksts. Tajā vairs nav lielās pandas.

Vairāk nekā 20 gadu bambuslāči simbolizēja visas apdraudētās sugas, tomēr Ķīnas valdība īstenojusi iedarbīgu mežu aizsardzības politiku.

Pēdējo desmit gadu laikā Ķīna par nepilniem 12% ir paplašinājusi lielo pandu apdzīvotās teritorijas. Pērn februārī publicēts nacionāls pētījums liecina, ka Ķīnā lielajām pandām ir atvēlēti 67 dabas rezervāti. Sičuaņas, Šaaņsji un Gaņsu provincēs savvaļā mīt 1864 pandas.

2013. gada beigās dzīvniekiem paredzētā teritorija sasniedza 2,58 miljonus hektāru, no kuriem 72,4% ir piemēroti lāčiem, liecina Ķīnas mežu pārvaldes dati.

Tomēr klimata pārmaiņu dēļ nākamo 80 gadu laikā var izzust vairāk nekā 35% no viegli ievainojamajai sugai nepieciešamajām bambusu audzēm.

IUCN brīdina, ka uz izzušanas robežas atrodas austrumu gorillas, kas mīt Kongo Demokrātiskajā Republikā. Visā pasaulē ir 5000 šo pērtiķu, un tagad no apdraudētas sugas statuss mainīts uz izmirstošu. Karš, bēgļu straumes un malumedības pēdējos 20 gados austrumu gorillu skaitu samazinājušas par 70 procentiem.

Pasaules Sarkanajā grāmatā ir 82 954 dzīvnieku un augu sugas. Teju trešā daļa – 23 928 – ir uz izzušanas robežas, tostarp šimpanzes un bonobo jeb punduršimpanzes.

"Kas Jauns Avīze" / Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tēmas