Kā saglabāt ābolus svaigus vairākus mēnešus
Lai ābolus uzglabātu pēc iespējas ilgāk, būs nepieciešamas kastes un vēsa telpa.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 19. septembris, 12:05

Kā saglabāt ābolus svaigus vairākus mēnešus

Jauns.lv

No laukiem radi vai paziņas saveduši ābolu kalnus, bet nezini, kā tos saglabāt svaigus pēc iespējas ilgāk? Piedāvājam dažus padomus, kā pareizāk rīkoties, lai āboli būtu kā no ābeles plūkti. Visiem taču zināms, ka svaigos augļos vitamīnu visvairāk.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

 Vai tu kādreiz esi domājis, kā saglabāt ābolus svaigus vairākus mēnešus? Tev būs nepieciešama ventilējama, vēsa un, vēlams, tumša noliktavas istaba, kastes vai grozi un materiāls iepakošanai (gofrētais kartons, avīzes, koka ēveļskaidas).

Pirms uzsāc sagatavošanās darbus, iesakām padomāt, tieši kādus ābolus vēlies uzglabāt (āboli cepšanai un tādi ar biezāku mizu uzglabājas ilgāk nekā saldie vai ar plānu mizu), jo dažas ābolu šķirnes pareizos apstākļos saglabājas svaigas pat 3-4 mēnešus.

Ideālā temperatūra (noliktavā, pieliekamajā, pagrabā): 0 – 0,5 grādiem pēc Celsija.

Ideālais gaisa mitrums: 95% (gaisa mitrumu telpā var palielināt, izvietojot telpā pāris lielus traukus ar ūdeni).

Kā to darīt

1. Izklāj kastes/grozus ar gofrēto kartonu, ēveļskaidām vai papīru, ievieto ābolus kastē pa vienam (tikai veseli, neiebojāti āboli ir derīgi ilgtermiņa uzglabāšanai), rūpīgi ievērojot atstarpes starp āboliem. Ja kaste/grozs ir pietiekami dziļš, tajā var ievietot divas kārtas ar āboliem, pa vidu izklājot kartonu vai papīru.

2. Kastes katru nedēļu jāpārbauda un iebojājušies vai "aizdomīgi"(ar brūniem plankumiem, vai citām bojāšanās pazīmēm) āboli jāizlasa, lai tie nesabojātu arī visus pārējos ābolus.

Vēl daži vērā ņemami padomi

- Ābolus nedrīkst glabāt tuvu kartupeļiem - uzglabāšanas laikā kartupeļi izdala citkārt nekaitīgu gāzi, kas veicina ābolu ātrāku bojāšanos.

- Ja vēlies ābolus uzglabāt ne ilgāk kā dažas nedēļas, ietin tos mitrā papīra dvielī un ievieto ledusskapī. Lai āboli saglabātos svaigi, ar vēsumu vien nepietiek, ir nepieciešams arī mitrums. Pārklājot ābolus ar mitru papīra dvieli, tiek nodrošināts pietiekams mitrums. Ja ābolus pārklāj ar slapju papīra dvieli, pārliecinies, ka tie nav ievietoti noslēgtā traukā vai atvilktnē.

Informācija no biedrības "homo ecos:" mājas lapas


Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock