Vai suņi saprot, ko mēs viņiem sakām? Beidzot zināma atbilde
Izrādās, mūsu četrkājainie draugi spēj ne vien saprast balss intonāciju, bet arī vārdus.
Mūsu mīluļi
2016. gada 19. septembris, 12:46

Vai suņi saprot, ko mēs viņiem sakām? Beidzot zināma atbilde

Jauns.lv

Budapeštas universitātes neirologi pierādījuši, ka suņi saprot cilvēku valodu. Viņi spēj atpazīt mūsu izteiktos vārdus un balss toni. Viņu veiktā pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "Science".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Veicot magnētisko rezonansi, zinātnieki ir izpētījuši trīsdesmit suņu smadzeņu darbību un noskaidrojuši, kā viņi reaģē uz cilvēka valodu un pārmaiņām runasveidā. Dzīvniekiem atšķirīgos toņos tika teikti dažādi viņiem nezināmi vārdi. Pamanīts, ka, suni slavējot, viņam smadzenēs intensīvāks kļūst “atlīdzināšanas centrs”, kurš reaģē uz patīkamiem vārdiem.

Tātad suņi spēj ne vien saprast balss intonāciju, bet arī vārdus. Pētnieki secinājuši, ka suņu smadzenes informāciju apstrādā tādā pašā veidā kā cilvēku smadzenes – kreisā smadzeņu puslode ir atbildīga par vārdu atpazīšanu, bet labā puslode – par intonācijas interpretāciju. Un visus šos faktus mūsu labāko draugu smadzenes spēj savienot vienā.

Ungārijas zinātnieki ir pārliecināti, ka viņu pētījums ir pirmais solis, kas palīdzēs vēl labāk saprast, kā suņi saprot cilvēku valodu.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock