Viena Vide Visiem
2016. gada 21. septembris, 15:58

No Garkalnes līdz Beļģijai. Zaļās vārnas būrī gājis kā seriālā

Jauns.lv

Aizejošajā vasarā Ādažu poligona teritorijā ar tiešsaistes kameru aprīkotajā zaļās vārnas būrī ligzdošanas sezonā bijis daudz intrigu, taču neviena ola diemžēl nav izperēta, vēsta dabasdati.lv.

Tiešsaistes kamera būrī novietota 5. aprīlī. Maija vidū ieradās tur pērn ligzdojusī mātīte, kurai pievienojās tēviņš – vecākā Eiropā zināmā gredzenotā zaļā vārna. Pāris no būra patrieca tur ligzdot sākušos strazdus un paši gatavojās ligzdošanai. Tomēr 23. maijā atgriezās iepriekšējā sezonā ligzdojošais tēviņš un aiztrieca konkurentu.

Nākamajā dienā mātīte izdēja olu, tomēr tēviņš sāncenša augli izmeta ārā. Pēc šāda pavērsiena mātīte būri pameta un vairs neatgriezās. Tikmēr tēviņš līdz augustam turpināja sargāt būri un regulāri to apmeklēja. Sekojot saviem instinktiem, tas nesa uz būri barību, it kā barojot savu ģimeni, tomēr cita mātīte viņam nepievienojās.

Projekta koordinatore Ieva Mārdega stāsta, ka sezonas laikā būri apmeklējušas vairākas zaļās vārnas – kopumā 14 dažādi putni, kas gan bijuši neligzdojošie putni. Ornitologs Edmunds Račinskis aprēķinājis, ka šogad Pierīgā ligzdojuši 15 zaļo vārnu pāri un to skaitam ir tendence sarukt.

Tiešraides laikā zaļās vārnas būrī viesojušies arī citi putni – gaigala, pupuķis, melnais mušķērājs un dzeltenā stērste. Arī nākamajā gadā plānots nodrošināt tiešraidi no zaļās vārnas būra.

"Kas Jauns Avīze" / Foto: Kriss De Roks