Liec kaudzē čekus par bērna interešu pulciņiem. Nākamgad varēs atgūt naudu!
Maksimālā summa, ko var atgūt par izglītību (tai skaitā interešu izglītības apgūšanu) un ārstnieciskajiem pakalpojumiem par vienu bērnu – 215 eiro gadā.
Likums un taisnība
2016. gada 21. septembris, 16:32

Liec kaudzē čekus par bērna interešu pulciņiem. Nākamgad varēs atgūt naudu!

Jauns.lv

Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, turpmāk bērnu vecākiem būs iespēja atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu no summām, kas samaksātas par bērnu interešu izglītību – piemēram, mūzikas, deju vai sporta nodarbībām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz ar to bērnu vecāki sākot no 2016. gada 1.janvāra varēs atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu no summām, kas samaksātas, piemēram, par mūzikas, deju vai sporta nodarbībām. Ienākuma nodokļa pārmaksa būs atgūstama tāpat kā izdevumiem par izglītības iegūšanu un par ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, proti, reizi gadā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju kopā ar attaisnojuma dokumentiem.

Nodokļu pārmaksu 23% apmērā varēs atgūt 2017.gadā, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju par 2016.gadu. Tas nozīmē, ka 2016. gadā izsniegtos čekus un citus attaisnojuma un pamatojuma dokumentus, kas attiecas uz interešu izglītību, ir jāsaglabā, lai pienākot termiņam, varētu pievienot Gada ienākumu deklarācijai.

Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt arī elektroniski - VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (VID EDS). Lai to izdarītu nav jāslēdz līgums ar VID, pietiek ar internetbankas paroli un pakalpojumu var izmantot ieejot caur

Latvija.lv

.

Vai pulciņi, kuri notiek bērnudārzos (maksas angļu valoda, dejošana utml), arī tiks atmaksāti, ja nauda tiek skaitīta tieši uz kontu pulciņa vadītājam?

Ja nauda tiek skaitīta uz kontu pasniedzējam vai pulciņa vadītājam bērnudārzā, tad lai šos izdevumus atzītu par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību, fiziskai personai šādu apmācībai veikšanai ir jābūt saņemtai atbilstošai licencei pašvaldībā. Izglītības iestāžu reģistrs ir pieejams mājas lapā www.viis.lv, savukārt piešķirtās licences ir pieejamas E-skola.  

“Izglītības likuma 47.pantā ir ļoti skaidri pateikts, kādā veidā interešu izglītība Latvijā tiek īstenota. To var īstenot izglītības iestāde. Otrs modelis – ja konkrētā fiziskā vai juridiskā persona, kas sniedz šo pakalpojumu, ir saņēmusi licenci no pašvaldības interešu izglītības pakalpojuma sniegšanai. Tas nozīmē, ka vecāki, kas maksā par kādiem pulciņiem savā izglītības iestādē, var būt samērā droši, ka tā ir interešu izglītība. Savukārt, ja viņi šos maksājumus veic kādai citai personai, būtu nepieciešams uzzināt, ka konkrētā persona ir saņēmusi šo licenci,” stāsta Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne. 

Turklāt jāņem vērā, ka nebūt ne visi izdevumi, kas saistīti ar interešu izglītību, uzskatāmi par attaisnotiem, saka speciāliste. “Tās nebūs izmaksas par to aprīkojumu, ko personai vajag, lai nodrošinātu interešu izglītību. Tās nebūs otas un krāsas. Bet tanī brīdī, kad maksāts par mācību stundu, tad tās būs interešu izglītības izmaksas konkrētajam bērnam,” stāsta Kaļāne LR-1.

Vai atmaksās izdevumus par vasaras nometnēm? 

Gadījumos, kad izdevumi saistīti ar dažādu vasaras nometņu apmeklēšanu, iespējas pieprasīt ienākuma nodokļa atmaksu būs atkarīgs no nometnes specifikas.

Kaļāne skaidro: “Par vasaras nometnēm varētu būt ļoti atšķirīgi stāsti. Ja vasaras nometnes, kur cilvēks tikai atpūšas, peldas un dažādas spēles spēlē, tas varētu nebūt interešu izglītība. Savukārt, ja bērni dosies plenēros un mācīsies mākslu, zīmē, veidot, tādā gadījumā būs jāskatās, kas piedāvā šo nometni – vai šī persona ir interešu pakalpojuma sniedzējs un vai viņai ir licence. Varbūt tā ir mācību iestāde, un tad ir jāskatās, kas ir šajā programmā.”

Kādā formā dokumenti būs jāiesniedz - čeki, maksājuma uzdevumu izdrukas, kvītis? 

Fiziskā persona, kura gada ienākumu deklarāciju iesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, skenētos attaisnoto izdevumu apliecinošos dokumentus pievieno elektroniski iesniedzamajai gada ienākumu deklarācijai izvēlētajā faila formātā.

Plašāka informācija ir pieejama VID izstrādātajā informatīvajā materiālā “Gada ienākumu deklarācijas vienkāršota iesniegšana Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā par 2014.gadu”.

Savukārt, ja gada ienākumu deklarācija tiek iesniegta papīra dokumenta veidā, tad gada ienākumu deklarācijai fiziskā persona pievieno attaisnoto izdevumu apliecinošos dokumentu kopijas (attaisnojuma dokumentu oriģinālus uzrāda pēc VID pieprasījuma).

Vai IIN atmaksas saņemšanai ir obligāti nepieciešams noslēgt līgumu ar pakalpojumu sniedzēju? 

Bērna vecākam, kurš vēlas saņemt nodokļa atmaksu, jāņem vērā, ka VID amatpersonām, ja tas nepieciešams nodokļa atmaksas pamatotības noteikšanas vajadzībām, ir tiesības pieprasīt papildus iesniegtajiem dokumentiem uzrādīt vēl citus attaisnojuma dokumentus (piemēram, noslēgtos līgumus, saņemtos rēķinus, izziņas u.c.). Tāpēc noslēgtais līgums būs noderīgs attaisnoto izdevumu pamatojumam, bet nodokļu normatīvie akti nenosaka obligātu prasību slēgt līgumu.

Cik liela ir maksimālā summa, ko gadā var saņemt atmaksā par vienu bērnu?

Plānots, ka 2016.gadā bērna vecākam – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam – attaisnotajos izdevumos par izglītību (tai skaitā interešu izglītības apgūšanu) un ārstnieciskajiem pakalpojumiem ietveramo izdevumu kopējā summa par vienu bērnu – 215 euro. 

Ja par pulciņiem tiek maksāts caur banku, kādiem datiem ir jābūt uzrādītiem maksājuma uzdevumā, lai tie būtu pietiekami informatīvi iesniegšanai VID?

Ja samaksa par pulciņu veikta ar pārskaitījumu (piemēram, izmantojot internetbankas pakalpojumus) vai iemaksājot skaidru naudu pakalpojuma sniedzēja (piemēram, izglītības iestādes) kontā kredītiestādē, tad apstiprinātajā maksājuma uzdevumā vai konta izrakstā jābūt norādītam fiziskās personas vai viņa ģimenes locekļa vārdam, uzvārdam un personas kodam, kā arī maksājuma mērķim – attaisnoto izdevumu veidam (pulciņa nosaukumam).

Vecāki uztraucās par to, ka izdevumus par bērnu dziedāšanu pulciņos, kas ir  ārpus mūzikas skolām un treniņiem sporta klubos, kas nav sporta skolu paspārnē, neatmaksās, jo tie nebūs akreditēti. 

Attaisnotos izdevumus par interešu izglītības apgūšanu bērniem līdz 18 gadu vecumam būs iekļaujami veiktie maksājumi par tādu pulciņu apmeklējumu, kurus būs nodrošinājusi izglītības iestāde vai citas juridiskās un fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, bet pašvaldībā ir saņēmušas attiecīgas licences (Izglītības likuma 47.pants).

Izglītības iestāžu reģistrs ir pieejams mājas lapā www.viis.lv , savukārt piešķirtās licences ir pieejamas

www.e-skola.lv

Ja sava bērna pulciņu šajā datu bāzē nevarat atrast, sazinieties ar vietējo pašvaldību, lai noskaidrotu, vai pakalpojuma sniedzējis ir saņēmis nepieciešamo licenci. 

Vēl viena iespēja - lūdziet pulciņa vadītājam pašam noskaidrot, vai par viņa sniegto pakalpojumu VID atmaksās izdevumus. "Pulciņa vadītājam būtu jābūt informētam par to, vai viņam ir licence. Neskaidrību gadījumā viņš var sazināties ar VID un par to informēt visus vecākus," iesaka Valsts ieņēmumu dienasta Sabiedrisko attiecību nodaļas spciālisti. 

Vai atmaksās IIN par valodu kursiem, ko apmeklē bērns?

Valodas apmācība interešu izglītības programmas ietvaros ir iekļaujama attaisnotajos izdevumos par izglītību, ja šo apmācību ir nodrošinājusi izglītības iestāde vai citas juridiskās un fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, bet pašvaldībā ir saņēmušas attiecīgas licences.

Arī šī informācija ir pieejama augšminētājās lapās - www.viis.lv un www.e-skola.lv

Vai uz IIN atmaksu varēs pretendēt tikai tas vecāks,  uz kuru bērns skaitās apgādībā? 

Attaisnotos izdevumus par interešu izglītības apgūšanu bērniem līdz 18 gadu vecumam iesniedz bērna vecāks, kurš ir apmaksājis šos izdevumus.

Atbildes uz jautājumiem palīdzēja sagatavot Valsts Ieņēmumu dienesta  Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa

Līga Brūvere, Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock