Tas var apbēdināt, bet... Nosauc mīlētas suņu šķirnes, kuras veterinārārsti iesaka neizvēlēties
Karaliskās Veterinārās koledžas pētniece Rovena Pakere skaidro, ka veselības problēmas no kurām tik bieži cieš brahilocefālās šķirnes, radušās dēļ selektīvās audzēšanas procesa, kurā izveidotas šo suņu ārienes īpatnības – plakanie purniņi un mazie, kompaktie rumpīši.
Mūsu mīluļi
2016. gada 25. septembris, 06:20

Tas var apbēdināt, bet... Nosauc mīlētas suņu šķirnes, kuras veterinārārsti iesaka neizvēlēties

Jauns.lv

Britu veterinārārsti nākuši klajā ar aicinājumu, kurš varētu neiepatikties atsevišķu tā dēvēto platpurna jeb brahiocefālo suņu šķirņu cienītājiem. Speciālisti mudina nākamos suņu saimniekus, izvēloties mīluli, neapsvērt tādas šķirnes kā mopsis, ši-tcu un angļu buldogs – tiem esot salīdzinoši vārīga veselība un to aprūpe prasa lielus līdzekļus un uzmanību. Arī Latvijas veterinārārsti piekrīt, ka cilvēkiem būtu rūpīgi jāapsver, pirms iegādāties šo šķirņu četrkājainos draugus.

Brahiocefālo suņu šķirņu popularitāte manāmi pieauga pēc tam, kad tos sāka ieviest aizvien vairāk slavenību. Veterinārārsti gan norāda, ka šiem suņiem plato purniņu dēļ ir lielāks risks iedzīvoties elpošanas, ēšanas un acu problēmās. Topošos suņu saimniekus šādi uzrunājusi Lielbritānijas Veterinārārstu asociācija, iesakot izvēlēties šķirnes ar stiprāku veselību vai jaukteņus, informē britu medijs „The Guardian.”

Mopši iemantojuši lielu popularitāti

Britu veterinārārstus satrauc fakts, ka mopšu un tiem līdzīgo šķirņu popularitāte turpina pieaugt, palielinot arī tiem raksturīgo veselības problēmu un saslimšanu incidentu skaitu. „Tiem, kuri vēlas kļūt par suņa saimniekiem ir jāapzinās, ka šo šķirņu mīluļi var ciest no plaša spektra veselības problēmām visas dzīves garumā, piemēra, acu čūlām, sāpīgām muguras deformācijām un smagām elpošanas problēmām, kuru dēļ bieži var būt nepieciešamas arī operācijas,” skaidro veterinārārstu asociācijas prezidents Sīns Venslijs, „Būtībā šo šķirņu popularitātes pieaugums veicina dzīvnieku ciešanas un pavairo slimu mājdzīvnieku skaitu.”

Grūtības var sagādāt pat ēšana

Karaliskās Veterinārās koledžas pētniece Rovena Pakere skaidro, ka veselības problēmas, no kurām tik bieži cieš brahilocefālās šķirnes, radušās selektīvā audzēšanas procesa dēļ, kurā izveidotas šo suņu ārienes īpatnības – plakanie purniņi un mazie, kompaktie rumpīši. „Šiem suņiem daudz lielākas grūtības sagādā gan slodze, piemēram, dažādas fiziskās aktivitātes, gan arī ēšana. Veikalos ir nopērkama pat speciāla, šāda veida suņiem paredzēta pārtika, kuru tiem ir vieglāk sakošļāt un norīt,” komentē speciāliste, „Ja audzējat suņus, kuriem ir netipiskas ķermeņa formas, neatkarīgi no tā, cik labs speciālists esat, pakļaujat dzīvniekus ilgstošu veselības problēmu riskam.”

Audzētājus neuztrauc dzīvnieku labklājība

Apvienotās Karalistes oficiālais suņu entuziastu klubs piekritis, ka problēmas saknes slēpjas selektīvo audzētāju izvēlē audzēt suņus ar neordinārām ķermeņa formām. „Tādas šķirnes kā franču buldogs vai mopsis šobrīd izbauda lielu popularitāti un saprotams, ka, pieaugot pieprasījumam, pieaug arī piedāvājums – audzētāji laimīgi vairo kucēnus naudas dēļ, nemaz neaizdomājoties par mājdzīvnieku labklājību,” medijiem apgalvo kluba sekretāre Karolīne Kisko.

Latviešu veterinārārsti aicina saimniekus būt apdomīgiem

Arī veterinārārsti Latvijā apliecina, ka minētājām šķirnēm tik tiešām raksturīgas atsevišķas veselības problēmas.

Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve, veterinārārste Lita Konopore, komentējot britu asociācijas aicinājumu, skaidro, ka potenciālajiem suņa saimniekiem ir jāapsver visi suņa iegādes aspekti.

„Suns – tā ir milzīga atbildība. Manuprāt, vissvarīgākais ir izpētīt, kādas tieši veselības problēmas vai īpatnības ir raksturīgas šķirnei, kura ieinteresējusi topošos saimniekus. Ir jāsaprot, vai spēsiet tikt galā ar dzīvnieka vajadzībām finansiāli un psiholoģiski. Mopšiem un līdzīgajām šķirnēm raksturīgās kaites gan ir risināmas – purniņa kroku radītās elpošanas un acu plakstiņu problēmas var risināt operāciju ceļā, taču šāda pilnvērtīga veterinārā apkope maksā diezgan bargu naudu. Dārgi ir arī ādas apkopes līdzekļi, kuri dažiem suņiem nepieciešami ādas alerģiju dēļ,” brīdina Konopore.

Kasjauns.lv/Foto: Gatis Dieziņš/LETA