Nāk tumšais laiks. Pieredze ar populārajam LED spuldzēm
Ar LED spuldzēm var gadīties kā loterijā – gan ietaupīt, gan zaudēt naudu un tikai vairot atkritumus.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 27. septembris, 07:45

Nāk tumšais laiks. Pieredze ar populārajam LED spuldzēm

Jauns.lv

Pirms dažiem es noticēju, ka energoefektīvās spuldzes spīdēs spoži un ilgi, samazinās izdevumus par elektrību un glābs pasauli. Tomēr tās bija trauslas, ātri izdega, turklāt izrādījās grūti apsaimniekojams bīstamais atkritums.

Tagad es nevienam neiesaku tērēties par dzīvsudrabu saturošu spuldzi. Nu jau vairākus gadus lampās, ko lietoju visbiežāk, esmu ieskrūvējusi LED spuldzes. Jā, tās deg spoži, tērē maz, bet parādās arī problēmas. Ko darīt, ja lampiņa izdeg pēc pāris mēnešiem, kaut ražotāji un izplatītāji lielās, ka LED spuldze neizdegs gadsimta ceturksni?

Saglabā čeku un dodies uz veikalu, kur to iegādājies, jo LED spuldzēm tirgotājs spiests dot divu gadu garantiju, kā jau elektroprecei. Izklausās vienkārši, bet man gadījās, ka speciālizētais LED veikals, kurā spuldzīti pirku, pēc pusgada jau bija likvidēts. Otra iespēja ir iegādāties spuldzi Latvijā reģistrētos LED interneta veikalos. Ja pasūtīsi no ārzemēm, diez vai izdosies brāķi apmainīt.

Pēc sarunām ar LED pārdevējiem un pašas pieredzes varu ieteikt pirkt 8 W bumbierformas LED spuldzi ar resno jeb E27 cokolu un silto gaismu. Pašlaik cenas ļoti samazinājušās, un tāda spuldze maksā ap desmit eiro, bet pirms pāris gadiem tādu pirku par 18 latiem!

Mana pieredze ar tievā cokola jeb E14 spuldzēm ir bēdīga. Pavasarī pirku par septiņiem eiro katru, no piecām izdega trīs, divas paguvu apmainīt, bet tagad veikals likvidēts. Tuvojas tumšais laiks, gan jau atkal kāda izdegs, tā ka varu teikt – labāk būtu turpinājusi lietot parastās kvēlspuldzes, nauda par elektrību aizietu nacionālajam uzņēmumam Latvenergo, nevis sliktu Ķīnas preču izplatītājiem.

Ir lasīti brīdinājumi, ka LED gaisma maitā redzi. Nevaru apstiprināt, šo gadu laikā nav nācies mainīt brilles, toties tagad varu vakarus veltīt rokdarbiem, jo LED gaisma nekropļo dzijas toņus. Tāpēc iesaku par LED spuldzēm tērēties tikai tur, kur tās bieži lietosiet, – darbistabā vai virtuvē. Tur, kur gaismu ieslēdzat reti un uz brīdi – pieliekamajā, gaitenī, tualetē, nav vērts tērēties. Un vēl – iesaku pilnvērtīgi izmantot dienas gaišo laiku – mosties līdz ar saullēktu, jo saule taču spīd pilnīgi bez maksas!

Vides žurnāliste Anitra Tooma / Foto: Shutterstock