Kāļi, rutki un rāceņi bērna ēdienkartē - kad un kā tos pareizi piedāvāt?
Lietainākā un vēsākā klimatā izaug mazāk izteiktas garšas saknes ar mazāku bioaktīvo vielu daudzumu.
Garšīgi
2016. gada 30. septembris, 10:32

Kāļi, rutki un rāceņi bērna ēdienkartē - kad un kā tos pareizi piedāvāt?

Jauns.lv

No kāda vecuma bērnam drīkst piedāvāt tādus retāk galdā redzētus dārzeņus kā kāļi, rutki un rāceņi?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente, inženierzinātņu doktore Solvita Kampuse neiesaka dot šo vērtīgos dārzeņus ļoti agrā vecumā, tikko uzsākot piebarojumu. Pusgadniekam tie varētu būt pārāk smagi pārstrādājams dārzenis. “Tie pieder pie stiprākiem dārzeņiem, tajos ir miecvielas un bioaktīvie savienojumi, kas var izraisīt zarnu trakta un kuņģa kairinājumu”.  

Liela nozīme ir tieši šķirnei. Ir kāļi, kas ir ar izteiktu sīvumu, bet ir arī saldākas un maigākas šķirnes, kurās gan ir mazāks miecvielu un bioaktīvo vielu daudzums. Tiesa, Latvijas tirgos un veikalos atrast tieši bērnam piemērotu šķirni nebūs tik vienkārši, jo šķirnes netiek īpaši izceltas. 

Sīvāka garša saknēm būs pēc sausas un karstas vasaras.  Lietainākā un vēsākā klimatā izaug mazāk izteiktas garšas saknes ar mazāku bioaktīvo vielu daudzumu. Tas gan nozīmē, ka arī uzturvērtība šādam dārzenim būs nedaudz mazāka. 

Rutkus, kāļus un rāceņus var iekļaut mazuļa ēdienkartē sākot no viena gada vecuma, bet nepasniegt to kā vienīgo dārzeni. Pārtikas tehnoloģe iesaka to kombinēt ar citiem dārzeņiem.  Kāļus sautē ar burkāniem un citām saknēm.

Kāļi

satur daudz ūdens un maz kaloriju, vienlaikus tajos daudz cukuru, vitamīnu (A, C, vairāki B grupas vitamīni, foskābe un biotīns) un minerālvielu (kālijs, kalcijs, fosfors, magnijs). Tie labi glabājas un ar vitamīniem ēdājus spēj nodrošināt gandrīz līdz ziemas beigām. Kāļos ir daudz sēra, kas piešķir tiem īpatnēju rūgtuma piegaršu, un tādēļ mūsdienu bērniem kāļi ne vienmēr garšo. 

Rāceņi

ir līdzīgi kāļiem un angliski arī rāceņus sauc par turnepšiem. Maigie rāceņi izsenis bija lauku bērnu iecienītākais gardums, jo tie ir saldāki par kāļiem, labi apmierina mazo grauzēju grauzt kāri, ir veselīgi zobiem un smaganām, satur daudz C vitamīna un karotīna, kā arī kāliju, kalciju, fosforu, magniju, dzelzi un sēru.

Melnais rutks

ir pazīstams sakņaugs ar rūgteni saldu, vircotu garšu. Aso garšu tam piešķir ēteriskā eļļa un rafanols. Rutks ir lielisks ēstgribu rosinošs un gremošanu veicinošs līdzeklis.  Gan pieaugušajiem, gan īpaši arī bērniem tie var kairināt kuņģa gļotādu un izraisīt vēdera pūšanos. Tāpēc šo sakni ātrāk par gadu nepiedāvā un dod ļoti nelielās porcijās, piemērma, sākot ar vienu tējkaroti.

Viens veids, kā to var piedāvāt mazuļiem, ir šāds:  rutku sagriež gabaliņos un pārkaisa ar cukuru, cep cepeškrāsnī 2 stundas, radušos šķidrumu nolej. Šādi sulu gatavo lietošanai bērniem. To lieto pa 2 tējkarotēm 3 — 4 reizes dienā pirms ēšanas un vakarā pirms gulētiešanas.

Vairāk par bērnu ēdināšanu un bērnu ārstu viedokļus un ieteikumus lasiet vietnē mazaisnavlielais.lv.


Mammamuntetiem.lv/ Foto: Shutterstock