foto: Shutterstock
Karaliski krāšņā hortenzija. To var stādīt līdz vēlam rudenim!
Ja gribi dārzā šo krāšņumu, vēl nav par vēlu rīkoties.
Noderīgi ikdienā
2017. gada 9. septembris, 18:09

Karaliski krāšņā hortenzija. To var stādīt līdz vēlam rudenim!

"100 Labi Padomi"

Dārzos līdz zemei noliekušās baltās un krēmbaltās smagās ziedu kupenas iezīmē vasaras beigas un vēl arī rudeni kā hortenziju ziedēšanas laiku. Savā aizrautīgajā krāšņumā šie krūmi pārspēj pat dārza karalienes rozes un citas dižās puķes.

Ir taču pasaulē tādas vietas, piemēram, Kuriļu salas, Sahalīna, Japāna, ASV un Ķīnas austrumi, kur šie košie krūmi aug savā vaļā! Kamēr mēs tās stādām, kopjam un lutinām savos dārzos, ar bažām domādamas – ka tikai neizsalst. Labi, ka tās neskar kaitēkļi un slimības.

•    Latvijā hortenzijas audzē kopš 1824. gada, un pirmā suga, kas ievesta muižu dārzos, bijusi ozollapu hortenzija: zied jūlijā, rudenī priecējot ar sarkanām lapām.

•    Vienas no skaistākajām ir skaraino hortenziju šķirnes, kas labos augšanas apstākļos var izaugt 2–3 metrus augstas. Krūmi lieliski izskatās gan zālienā, gan kopā ar citiem augiem, gan norobežošanai, piemēram, pie iebraucamā ceļa – lai no ceļa puses neredz nama logus, bet augustā un septembrī priecājas par baltajām ziedkopām līdz 25 cm diametrā. Noziedējušās ziedkopas saglabājas līdz ziemai.

Noziedējušās ziedkopas saglabājas līdz ziemai un ir arī ļoti dekoratīvas.

•    Ar nedaudz citādākām lapām un ziedu formu ne mazāk skaistas ir kokveida hortenzijas. Izaugs līdz 2 metriem augsts, stāvs krūms. Zied jūnijā, jūlijā. Šīs sugas baltie ziedi ir sakārtoti platos vairogos pavasarī izaugušo dzinumu galos.

•    Aslapu hortenzija izaugs 2–2,5 metrus augsta. Raksturīgas lielas vairogveida ziedkopas, ziedi ir gaiši violetā krāsā.

•    Piemājas dārzā lieliska ir vīteņhortenzija: ar savdabīgiem piesūcekņiem tā kāpelē pa atļautām un neatļautām vietām pat līdz 20 metru augstumam. Krēmbaltie ziedi sakārtoti plakanās vairogveida skarās 15–25 cm diametrā.

•    Podos iestādītās liellapu hortenzijas, ko pārdod lielveikalos ar baltiem ziediem un rozā vai lillā nokrāsās, var audzēt kā podu puķi, taču tā diemžēl ir visai cimperlīga: ja izdodas panākt, ka aug un zied arī nākamajā sezonā, esi šo puķi pārsteidzoši labi pieradinājusi!

Augšanas nosacījumi

•    Jāievēro, ka puķes mīl trūdainu, paskābu mežam un mitrai upju palienei raksturīgu augsni. Tās augs gan saulē, gan pusēnā, taču necietīs sausumu. Izturīgākās pret sausumu ir ozollapu hortenzijas. Taču jārēķinās, ka sausā laikā hortenzijas tomēr ir jālaista.

Lai hortenzijas krāšņi priecētu ar saviem ziediem, tās ik pavasarī ir jāapgriež.

•    Otra svarīga kopšanas joma ir apgriešana. Ziemā krūmi ar sakaltušajām ziedkopām var izskatīties visai eleganti, un ziedus var izmantot floristikā, taču pavasarī hortenzijas jāgriež. Kokveida hortenzijām krūmu katru pavasari ieteicams apgriezt, atstājot 2–3 pumpurus no zemes, skarainajām – nogriež iepriekšējā gada dzinumus. Robainās hortenzijas var negriezt, tikai izņemt pārziedējušos ziedus, kā arī neglītākos un pāraugušos zarus.

One of my first tasks of autumn - cutting the pee gees to dry. I love September.

A post shared by Kim Bakke (@acottagegardener) on

•    Stādu konteineros ieaudzētās hortenzijas var stādīt līdz vēlam rudenim. Zemi ielabo ar kūdru, kompostu, satrūdējušiem kūtsmēsliem. Var mulčēt ar koku mizu mulču. Īpaši tas patiks vīteņhortenzijām. Jaunos krūmus pirmajā rudenī nemēslo. Nākamajā gadā hortenzijas mēslo ar minerālmēsliem, kas paredzēti rododendriem vai citiem skābumu mīlošiem augiem.