Roņus šaut tomēr neļaus
Baltijas jūrā dzīvo līdz 2000 roņu, un pavasarī var laimēties tos vērot Mangaļsalā.
Viena Vide Visiem
2016. gada 7. oktobris, 17:48

Roņus šaut tomēr neļaus

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvalde pagaidām nav devusi atļauju roņu medībām.

Pārvalde maijā un jūnijā saņēma trīs iesniegumus, lūdzot atļauju nošaut 42 pelēkos roņus nolūkā samazināt to nodarītos zaudējumus zvejniecībai Rīgas līcī. Patlaban šī ir Latvijā nemedījama un īpaši aizsargājama suga.

Izvērtējot ekspertu sniegto informāciju, nolemts šobrīd neizdot šādas atļaujas. Galvenais iemesls ir datu trūkums par roņu nodarītajiem zaudējumiem, populācijas lielumu Latvijas teritoriālajos ūdeņos, tāpat ir citas neskaidrības.

Visās Baltijas jūras reģiona valstīs, kurās atļautas roņu medības, to kvota balstīta uz populācijas lielumu un datiem par nejaušiem roņu noķeršanas gadījumiem. Šādi dati par Latvijas ūdeņiem šobrīd nav pieejami, zvejas žurnālos nav fiksēti roņu noķeršanas gadījumi, un konstatēti tikai atsevišķi ieraksti, kas pakārtoti liecina par roņu ietekmi uz lomu.

Citu valstu pieredze rāda, ka šādu medību efektivitāte nav viennozīmīgi vērtējama, turklāt pelēkā roņa vietā nogalina daudz retāk sastopamos pogainos roņus. Nereti dzīvniekus tikai ievaino vai sakropļo.

Dabas aizsardzības pārvalde, meklējot risinājumu, kā samazināt roņu un zvejnieku konfliktu, jau iepriekš bija sākusi roņu aizsardzības plāna izstrādes priekšdarbus. Tas ļaus noteikt, vai un cik lielu daudzumu pelēko roņu būtu pieļaujams medīt Latvijas piekrastē. Medības pirms šāda plāna izstrādes būtu pretrunā ar HELCOM konvenciju.

Vienlaikus zvejniekus aicina ziņot par roņu nodarītajiem zaudējumiem un nejaušiem roņu noķeršanas gadījumiem zvejas rīkos.

"Kas Jauns Avīze" / Foto: Māris Puķītis