Viena Vide Visiem
2016. gada 7. oktobris, 18:02

Skaists remonts, bet bīstams... Dzīvot svaigi remontētās telpās ir kaitīgi, brīdina eksperte

Jauns.lv

Cilvēki, kas sapņo par savu ideālo mājokli, mēdz skatīties TV raidījumus, kur kā burvji atnāk interjeriste un remonta meistari un īsā laikā pārvērš mājokli līdz nepazīšanai.

Uz cigarešu paciņām ir biedinoši uzraksti par kaitējumu veselībai, turpretī dzīvokļa saimniekus neviens nebrīdina, ka svaigi izremontētas telpas ir vismaz mēnesi čakli jāvēdina un tajā laikā tur dzīvot ir veselībai bīstami.

Pirms daudziem gadiem noīrēju dzīvokli, un mans toreizējais vīrs uzņēmās to pārkrāsot. Citas pajumtes mums nebija, tāpēc gulējām blakus istabā pie atvērtiem logiem. Pēc mēneša vīram sākās nātrene, viņš pa miegam bija gatavs sev noraut ādu un es kliedzu: “Nekasies!” Toreiz vainojām saldējuma slikto sastāvu, bet tagad man ir skaidrs – alerģiju, no kuras viņš ārstējās gadiem, izraisīja gaistošie organiskie savienojumi, kas izgaroja no krāsām.

Nākamreiz uz līdzīga grābekļa uzkāpu, kad būvniecības preču veikalā nopirku skaidu plates plauktu skapim. Visu laiku nācās turēt skapi vaļā, drēbes un māja smirdēja gadiem. Kāpēc to nolāpīto plauktu neizmetu – pateikt nevaru. Bet vajadzēja.

Toties, kad meita prestižā Latvijas uzņēmumā nopirka bērnistabai skapi, kas smirdēja tā, it kā znots tajā glabātu vaļēju acetona pudeli, sacēlu tādu traci, ka firma nekavējoties mēbeli aizvāca un atdeva naudu. Šī bija skaudra mācība, tāpēc, ja vien iespējams izvairīties no remonta un jaunu mēbeļu pirkšanas, es to daru.

Kā izvēlēties veikalos nekaitīgas krāsas, man joprojām īsti nav skaidrs. Šajā jomā pārdevēji nav diez ko labi konsultanti, viņi uzskata, ka viss, kas veikalā nopērkams, ir gana drošs. Tāpēc pašam jāzina, ka jaunā, nupat mēbelētā un remontētā mājoklī gaisa piesārņojums ir desmitiem reižu lielāks nekā sen iekārtotā dzīvoklī, un visiem spēkiem jāmēģina izvairīties no saindēšanās. Formaldehīds, toluols, ksilols, vaitspirts ir plašāk zināmās vielas, kas ir kancerogēnas, veicina astmu un citas alerģiskas izpausmes.

Vislielākais drauds videi un veselībai ir krāsu sastāvā ietilpstošie gaistošie organiskie savienojumi. No akvareļkrāsas izgaro ūdens, taču no grīdai vai sienām paredzētajām krāsām – vesels ķīmisko vielu kokteilis. Uz katras krāsu bundžas ir uzrakstīts, tieši cik gaistošo organisko savienojumu tas satur, parasti tas ir 40–60 procentu. Tātad no viena litra mājoklī izgaros 400–600 gramu ne sevišķi veselīgu vielu. Kā pasargāt sevi un tuviniekus?

Neienes mājās lietas, kas izgaro kaitīgas vielas:

* Izvēlies remonta materiālus ar ekomarķējumu! Ziemeļvalstu gulbis (vidēji stingrs Ziemeļvalstu ekomarķējums), Ekopuķīte (Eiropas Savienības ekomarķējums), Zilais eņģelis (ļoti stingrs Vācijas ekomarķējums)

* Nopēti iekāroto krāsu vai laku bundžu jau veikalā, uzzini, cik gaistošo organisko savienojumu satur, kādas oranžās brīdinājuma zīmes nodrukātas un ko tās nozīmē.

* Izvēlies papīra tapetes, ne tādas, kas pārklātas ar plastmasas slānīti. Izvēlies kaļķa krāsu, kas gaisu dezinficē, nevis sintētiskās, kas sienu noklāj ar gaisa necaurlaidīgu plēvīti.

* Pērc dabiska koka mēbeles, nevis ar laminātu aplīmētas kokskaidu plates, tās ilgi izdala formaldehīdu. Ja šādas mēbeles nopirktas, rēķinies, ka pirmos piecus gadus no tām kaitīgās vielas izdalās pastiprināti. Iesaku skapju un atvilktņu iekšpusi paostīt jau veikalā. Nepērc smirdošas mēbeles, paklājus, grīdas segumus!

* Koka mēbeles, grīdas, durvis, logus un citas virsmas nekrāso ar sintētiskajām krāsām. Pēc laika var izrādīties, ka koks zem neelpojošās plēves ir sācis bojāties.

* Izvēlies dabiskas krāsas pie seno namu restauratoriem.

* Remontē mājokli tik reti, cik vien iespējams.

* Vēdini mājokli bieži! Šis ir vislētākais un visveselīgākais ieradums.

Anitra Tooma, "Kas Jauns Avīze" / Foto: Shutterstock