Robots pie Žaklīnas kājām
Režisore Žaklīna Cinovska tagad var atpūsties, jo viņas plašo dzīvokli, kurā vieta ir pat mūziķa Ainara Virgas dāvātajām klavierēm, satīra grīdas sausās uzkopšanas robots iRobot Roomba 980.
Tīras grīdas katru dienu
2016. gada 27. jūnijs, 14:00

Robots pie Žaklīnas kājām

Jauns.lv

„Neticēsiet, bet iRobot pamatīgi disciplinē,” secina TV producente un režisore Žaklīna Cinovska, novērtējot jaunākās tehnoloģijas mājas uzkopšanā.

Žaklīna dzīvo 150 kvadrātmetru plašā studijas tipa dzīvoklī, tāpēc tā ikdienas sakopšana aizņem pamatīgu laiku. Tagad viņai mājas soli atvieglo testēšanā nodotais jaunākās paaudzes grīdas sausās uzkopšanas robots iRobot Roomba 980 , kas īpaši paredzēts lielu platību tīrīšanai.

Kad ietaupās laiks

To, cik lielisks palīgs ir iRobot, Žaklīna jau noskaidroja pirms kāda laika, kad viņai mamma bija uz divām nedēļām aizdevusi izmēģināt savu grīdas tīrītāju. „Viņai gan ir iepriekšējās paaudzes Roomba modelis. Bet arī tas bija lielisks. Pat tik lielisks, ka nemaz negribējās mammai to atdot. Biju paspējusi jau pie tā pierast,” atzīstas režisore.

Viņu var saprast, jo pašai regulāri uzkopt tik plašu dzīvokli nav joka lieta. „Ar to tīrīšanu ir traki! Jo man taču vēl ir kaķis, kas aiz sevis atstāj spalvas, tāpēc jātīra regulāri. Mājas sakopšana man prasa kādas stundas piecas sešas! Tāpēc ļoti grūti saņemties, jo žēl iztērētā laika. Kā nekā – teju vesela diena aiziet. Parasti saņemos, kad nāk ciemiņi. Un, par laimi, pie manis ciemojas bieži, jo, tiklīdz kādu ilgāku laiciņu nav sanācis uzkopt, ir ziepes. Tad viss ir ielaists tā, ka vienīgais līdzeklis ir ģenerāltīrīšana,” stāsta Žaklīna.

Tagad, kad Žaklīna ir izmēģinājusi jauno iRobot Roomba 980, viņa nešauboties saka: „Tas ir ideālākais, kas vien var būt. Nav vairs jāuztraucas, ka kādu dienu nav sanācis iztīrīt. Tagad, kā izeju no mājas, tā, hops, ieslēdzu robotu, un tas savu darbiņu padara. Turklāt izrādās, ka šo modeli var ieslēgt arī attālināti, izmantojot īpašu aplikāciju iRobot Home mobilajā tālrunī. Tā ir baigi labā štelle. Piemēram, esi kaut kur ārpus mājas un grasies atgriezties ar viesiem, pietiek telefonā nospiest pogu, un robots uztīra grīdu. Kad atnāc mājās, jau tīrs,” gandarīta ir režisore.

Kad māja kārtībā

Runājot par iRobot Roomba 980 labajām īpašībām, Žaklīna Cinovska teic, ka to ir ļoti daudz. „Tas vienā piegājienā spēj uzkopt visu plašo dzīvokli. Bet, ja nepieciešama uzlāde, robots pats dodas uz bāzi, uzlādējas un pēc tam atgriežas iepriekšējā vietā, lai turpinātu tīrīšanu. Turklāt robots savāc netīrumus ne tikai no grīdas, tas savāc visus putekļus. Visur! Pietiek katru otro dienu to palaist, ka putekļu daudzums telpā jūtami samazinās. To pamanīju, skatoties uz klavierēm. Agrāk no to virsmas ik dienu bija jāslauka putekļi, bet tagad tā vairs nav. Neticami, cik nemanāmi, bet daudz var paveikt viens robotiņš. Un, lai cik dīvaini būtu, tas lieliski spēj iztīrīt visus stūrus,” novērojusi Žaklīna.

Viņa atklāj vēl kādu praktisku labumu, kāds ir no iRobot Roomba . „Māja nepieaug ar mantām, un stūros nesakrājas visādi sīkumi. Robots pamatīgi disciplinē un piespiež visu sakārtot pa plauktiem un skapjiem, nevis atstāt uz grīdas. Ja mantas palikušas stūros uz grīdas, katru robota tīrīšanas reizi tās jāpārcilā. Tad nu ērtāk ir tās novākt, un sanāk, ka robots neļauj māju pieblīvēt ar sīkumiem, ar kuriem nemanot apaugam. Līdz ar to arī telpa izskatās plašāka, estētiskāka. Piemēram, ja līdz šim koridorā man stāvēja ziemas zābaki, rudens kurpes, pavasara apavi, kurus skapī parasti sakrāmēju tikai vasarā, tad tagad koridorā atstāju tikai to apavu pāri, kas konkrētajā brīdī nepieciešams,” vaļsirdīgi nosmejas Žaklīna.

Par iRobot Roomba 980 Cinovska patiešām ir gandarīta. „Eh, kāds tas man ir mazais palīgs! It sevišķi tagad – pavasarī –, kad dzīvoklis ir pilns kaķa spalvām,” saka režisore, piebilstot, ka viņas kaķene Odrija jauno strādnieciņu gan vēl nav pieņēmusi. „Pagaidām viņa uz robotu skatās ar lielām aizdomām. Kad tas darbojas, Odrija cenšas noslēpties kur tālāk. Taču es ļoti ceru, ka viņa sadraudzēsies.”

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas ir pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Roomba automātiski palielina savu sūkšanas jaudu uz paklājiem un grīdas segām, dziļākai tīrīšanai.

Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī (līdz 185 m

2

), izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas tika pārtraukts.

iRobot Roomba 980 varat attālināti vadīt, kontrolēt, kā arī iestatīt tam sev piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home aplikāciju. Gudri. Vienkārši. Tīri.

iRobot servisa centrs: Bieķensalas iela 21 (Mūkusalas biroju ēka, blakus t/c Rīga Plaza)

Vairāk par iRobot grīdas uzkopšanas robotiem var uzzināt irobot.lv vai piezvanot 202 44 222

Ja arī jums ir interese par iRobot, varat pieteikties testam, zvanot pa tālruni 20244222 vai elektroniski mājaslapā www.irobot.lv/test


Juris Vaidakovs / Foto: Juris Vaidakovs