"Kas Jauns" žurnālistes Intas Mengišas ģimene testē, ko prot iRobot
Tīras grīdas katru dienu
2015. gada 3. aprīlis, 08:00

"Kas Jauns" žurnālistes Intas Mengišas ģimene testē, ko prot iRobot

Jauns.lv

Vai iRobot intelektuālie putekļsūcēji labi savāc smilšu graudu gružus un mājdzīvnieku apmatojuma pūku? Vai robotitīrītāji nav bieds maziem bērniem un viņu rotaļlietām? Kas Jauns žurnālistes Intas Mengišas ģimene testē, ko prot iRobot.

Ikvienam, kam mājās ir mājdzīvnieki, visticamāk, ir skaidrs, ka melnās zeķēs pa grīdu labāk nestaigāt, jo jau pēc pirmajiem soļiem zeķu apakšas būs aplipušas ar četrkājainā mīluļa apmatojumu. Tālāk jau tas var izplatīties kā sērga – mazgājot veļasmašīnā, pūkas pieķeras arī pārējam apģērbam, un tumšās drēbes ir īpaši jāattīra. Runcis Besis mūsu ģimenē dzīvo jau gandrīz 16 gadu, tāpēc lieliski zinām, ka pat diennakts laikā vien no viņa kažoka izbirst pietiekami daudz matiņu, lai, nokrītot uz grīdas kādam tumšākam apģērba gabalam, tas būtu aplipis ar kādu kumšķi. Tagad ģimenē ir arī divi bērni, un var tikai apbrīnot, no kurienes ik dienu uz grīdas tiek uzburti putekļi, maizes un cepumu drupačas un neskaitāmi citi netīrumi. Protams, tas viss ir pa vidu rotaļlietām, kas vienmēr lielākā vai mazākā daudzumā atrodas uz grīdas visā dzīvojamajā telpā, virtuvē, vannasistabu ieskaitot. Tieši šie divi bija galvenie iemesli, kāpēc nolēmām izmēģināt jaunās paaudzes, ar intelektu apveltīto putekļsūcēju

iRobot Roomba un grīdas mitrajai uzkopšanai paredzēto tīrītāju iRobot Braava, kas priekšteča notīrīto laminātu saudzīgi mazgā ar mitru drānu. Lai pārliecinātos, uz ko spējīgi jaunie, astoņsimtās sērijas roboti un vai tie spēs iztīrīt mājokli pietiekami kvalitatīvi, nolēmām veikt nelielu eksperimentu.

Kā ar iRobot sadzīvo bērni un mājdzīvnieki?

Četrus gadus vecajai Laurai iRobot ienākšana mājās izraisīja lielu interesi, un viņai ļāvām pirmoreiz to iedarbināt. Tagad viņa pati, pamanot uz grīdas kādu putekli, piedāvā ieslēgt putekļsūcēju. Meita labprāt seko līdzi robota gaitām istabā un ar aizrautību vēro, kā tiek savākti gruži. Maijai, kurai nesen palika

gadiņš, pirmajā reizē, kad tika iedarbināts grīdas tīrītājs, bija mazliet bail, kaut viņa bija tētim uz rokām. Jau pēc pāris tīrīšanas reizēm viņa apjauta, ka robots viņu neapdraud, un nu jau viņa pat nebaidās, ja tas piebrauc viņai pie kājām. Jau vairākkārt Maija ir arī pati palaidusi iRobot darbībā. Visneitrālāk uz robotu reaģē kaķis. Dienā, snaužot pagultē, viņam dūcošais iRobot it nemaz netraucē, kaut uz ritenīšiem pieripo dzīvniekam klāt no itin visām pusēm.

Padoms: ja ir mazi bērni, pirmajā tikšanās reizē ar robotu jābūt klāt vecākiem, kas parāda, ka robots ir draugs, ar kuru var rotaļāties, nevis drauds. Te svarīgs ir pirmais virziens, lai tas ir sānis vai prom no bērna, nevis viņa virzienā. Tieši tāpat ir arī ar dzīvniekiem.

Cik prasmīgi savāc dzīvnieku apmatojumu, un vai tas neieķeras tīrītāja birstēs?

To pārbaudījām, izmantojot divas melnas lupatiņas, ko pāris reižu paberzējām pa grīdas virsmu gan pirms iRobot ieslēgšanas, gan tad, kad putekļsūcējs jau bija atgriezies savā uzlādēšanās «mājiņā». Lai gan iepriekšējā vakarā telpā grīda bija iztīrīta pat ar mitrās tīrīšanas robotu iRobot Braava, naktī kaķis tomēr bija «nometis spalvu», un uz melnās lupatiņas bija redzams milzīgs daudzums apmatojuma un arī nedaudz putekļu.

Rezultāts: pēc iRobot Roomba darbošanās otra melnā lupatiņa palika tāda pati, kā bijusi – nekādu pūku un putekļu. Apgriežot robotu otrādi, pārliecinājāmies, ka arī tīrītāja birstēs dzīvnieka apmatojums nebija saķēries. Darbs paveikts godam!

Kas notiek ar izmētātajām rotaļlietām?

Bažas par to, ka intelektuālais putekļsūcējs uz grīdas esošos priekšmetus varētu uztvert kā šķērsli, un neiztīrīt zem tām esošo laukumu, kliedējām, ieliekot iRobot tīrītāju starp rotaļlietām un tad to ieslēdzot.

Rezultāts:

rotaļlietas grīdas tīrītājs elementāri nostūma malā no izvēlētā kursa un turpināja darbu. No pagultes tika izripinātas vēl dažas izmētātās bumbas. Arī iesūkt iekšā lielākās mantiņas iRobot par varītēm necenšas. Lielākais guvums, ko atradām, tīrot tvertni, bija matu gumija.

Cik rūpīgi savāc netīrumus?

Mērtraukā iebērām 200ml tikko no kurmja rakuma savāktas melnās smiltis, kuras izkaisījām dažādās vannasistabas vietās, stūrus un pašas maliņas pie sienām ieskaitot. Pēc iepriekšējās telpas uzkopšanas iztīrījām iRobot savākto atkritumu tvertni un putekļsūcēju palaidām darboties.

Rezultāts: visi putekļi un melnzeme no flīzēm bija uztīrīta. Ieberot atpakaļ mērtraukā iRobot Roomba tikko savāktos netīrumus, to bija tikpat, cik sākumā.

iRobot Roomba 620 – lētākais no iRobot putekļsūcēju saimes.

Roomba 620 - vislētākais no iRobot robotu saimes. Uz fotogrāfijas zaļā krāsā atstātās svītras norāda ceļu, no kura robots savāc netīrumus vismaz 6 cm platumā. Diodes sarkanā krāsā parāda sānu birstes - tās, kas izvirzītas ārpus robota un netīrumus “izķeksē” no kaktiem. Redzams, ka noklāta ir pilnīgi visa grīda - vienmērīgi, dažādos leņķos, vairākas reizes.

Cita ražotāja robots, vizuāli līdzīgs iRobot Roomba, arī tiek tirgots Latvijā.

Acīm redzams, ka šis robots pārāk aizraujas ar telpas tīrīšanu gar sienām un nespēj saprast cik liela ir telpa un ka telpas vidus ir jātīra daudz intensīvāk. Praktiski visa telpas vidusdaļa ir palikusi neiztīrīta. Daži robotu ražotāji atbildību par tīrīšanas kvalitāti uztic cilvēkiem, robotam pievienojot režīmu izvēles pogas - gar sienām, pa spirāli, zig-zag u.t.t. un tad cilvēks var mēģināt palīdzēt robotam uzlabot tīrīšanas kvalitāti spiežot šīs pogas. Pilnīgi automatizētam robotam šī režīmu izvēle būtu

iRobot servisa centrs:

Bieķensalas iela 21

(Mūkusalas biroju ēka, blakus t/c Rīga Plaza)

Vairāk par iRobot grīdas uzkopšanas robotiem var uzzināt

irobot.lv

vai piezvanot

202 44 222

Ja arī jums ir interese par iRobot, varat pieteikties testam, zvanot pa tālruni 20244222 vai elektroniski mājaslapā

www.irobot.lv/test Margarita Koržakova, Raksts tapis sadarbībā ar iRobot / FOTO: Mārtiņš Ziders