Robotu varā jau desmit gadus
Aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone ar vīru Elvingu Eklonu pirmos iRobot iegādājās jau vairāk nekā pirms desmit gadiem. Tagad viņiem grīdu uzkopj iRobot Roomba 876.
Tīras grīdas katru dienu
2016. gada 11. novembris, 12:56

Robotu varā jau desmit gadus

Jauns.lv

Kā ar privātmājas tīrīšanu galā tiek aktrises Ievas Aleksandrovas-Eklones ģimene? It sevišķi, kad mājās ir pieci kaķi un suns!

Noskatīja zinātnes sasniegumu raidījumā

Militāro un citu robotu ražošanas kompānija iRobot pirmo sadzīves robotu Roomba klajā laida 2002. gadā. Un neilgi pēc tam par tiem uzzināja arī Ieva un Elvings.

„Telekanālā Discovery rādīja jaunākos tehnoloģiskos brīnumus, un viens no tiem bija robots, kas pats tīra māju. Ieinteresēja, un, tā kā esmu iepirkšanās vietnes eBay fane, tad meklēju tur. Izrādās, tieši tad bija visai izdevīgs piedāvājums iegādāties gan grīdas sausās uzkopšanas robotu iRobot Roomba, gan grīdas mazgātāju iRobot Scooba,” atceras Ieva, bet Elvings piebilst: „Latvijā iRobot toreiz iegādāties vēl nevarēja. Un mūsu nopirktajiem robotiem bija ASV elektrības tīklam atbilstoši kontakti. Taču šo problēmu ātri atrisinājām.”

Kad Ekloni bija iegādājušies iRobot, tos toreiz novērtēja arī kaimiņi: „Viņi brīnījās, kā mums izdodas uzturēt tik tīru māju. Vaicāja, vai tiešām mēs pucējam gan no rīta, gan vakarā. Rezultātā arī kaimiņi no ASV pasūtīja sev šos robotiņus.”

Intelekta koeficients pārsteidz

Kādas tad ir atšķirības starp veco robotu un jauno? Ekloni šo iRobot Roomba 876 jau paspējuši atzīt par lielisku.

„Uzreiz var redzēt, ka tam ir lielāks intelekts. Arī jauda lielāka – pavisam citas uzsūkšanas spējas. Ir arī vairāk sensoru, kas palīdz labāk orientēties telpā. Ja iepriekšējais mūsu mājas sarežģītajā vidē apjuka, tad šim nav nekādu problēmu. Interesanti, ka, ja vienreiz iesprūda zem krēsla, nākamajā jau atcerējās, kur ir vienīgā izeja,” vērtē Ieva.

„Viņš pēc savas darbības atgādina robotiņu Valliju no animācijas filmas Wall-e – tikpat pedantisks. Kā ierauga kādu netīrāku vietu, tā cītīgi berž to. Jā, un jaunais māk pat runāt. Ja vecais tikai pīkstēja, šis jau savas vēlmes un problēmas izsaka skaidrā angļu valodā. Pirmo reizi, kad tas sievietes balsī ierunājās, pat sabijos, jo nesapratu, kas tā par svešo dāmu mūsu mājās parādījusies. Gandrīz kafijas krūzīti no rokām izmetu,” atceras Elvings un, gardi smejoties, izsaka kādu ideju: „Nebūtu slikti, ja robotam varētu izvēlēties balsi pēc savas gaumes. Es uzliktu Ievas balsi. Tas gan būtu smieklīgi, ja pēkšņi no blakus istabas atskanētu: „Lūdzu, uzlādē mani!””

Bez iRobot vairs nekādi

Ieva uzsver, ka iRobot pamatīgi atvieglo viņas ikdienu. „Atbraucot mājās, varam pavakariņot, nevis sākt tīrīt māju. Man arī ļoti patīk, ka robotu var ieprogrammēt pat uz nedēļu. Piemēram, kad esi ilgāku laiku prom no mājām, tās tik un tā būs tīras, jo robots iztīrīs. Un, ņemot vērā manu darba grafiku, kad brīžiem ir tā, ka mājās ieskrienu tikai, lai pagulētu, iRobot ir patiešām izcils palīgs.”

Eklonu mājās šobrīd ir trīs jauki kaķēni, kuriem patīk spēlēties ar robotu. „Šis modelis ir labs arī ar to, ka tas uz grīdas atpazīst dzīvnieku spalvas un tīra tās pastiprināti. Tas mums aktuāli ir tagad, kad vienai no divām kaķenēm piedzimuši kaķēni. Starp citu, vai kādam nevajag jaukus kaķēnus?” vaicā Ieva.

Ieva un Elvings ir sapratuši, ka tieši iRobot ir neaizstājams. „Kad pēc desmit gadu cītīga darba vecā Roomba jau bija izbeigusies, māju tīrījām ar putekļu sūcēju. Un ne jau ar šādu tādu, bet ar rūpniecisko, kam patiešām ir milzīga jauda. Taču tik un tā dienas laikā trepes bija vienos putekļos un spalvās. iRobot trūkumu izjutām jau pirmajā dienā – tīri, cik gribi, tik un tā zeķes ir ar smiltīm,” atzīstas Ekloni.

Viņi arī uzsver, ka nekad nemainītu iRobot pret citu firmu piedāvājumiem. „Ir paziņas, kas izmantojuši lielveikalu akcijas un iegādājušies citus grīdas uzkopšanas robotus. Bet, kad izmēģinājuši iRobot, tad atzinuši, ka tie pārējie nestāv šiem klāt. Turklāt Latvijā iRobot ir ļoti ērts apkopes serviss. Tas ļoti atvieglo,” nosaka Ieva, piebilstot: „Nevajag taupīt uz akcijas produktiem – skopais maksā divreiz, un nervi būs beigti.”

„Jā, nervus un laiku var ietaupīt pamatīgi. Dažam vīrietim pat ir jāieņem drosmei graķītis, lai uzsāktu tīrīt māju. Bet ar iRobot – nekādu problēmu. Ieslēdz, un darbs paveikts tavā vietā – nekāda stresa! Tāpēc jau Zentiņai seriālā UgunsGrēks ir tik daudz brīva laika, lai staigātu apkārt un klačotos. Jo viņas vietā visus uzkopšanas darbus paveic iRobot, bet Zentiņai atliek tikai puteklīšus no plauktiņiem notraust,” nosmejas Elvings un tad gluži nopietni piebilst: „Vēl derētu iegādāties jumta notekreņu tīrīšanas robotu iRobot Looj. Tā arī ir lieta!”

Par

iRobot Roomba

800. sērijas Roomba roboti nodrošina maksimālu tīrīšanas sniegumu ar minimālām robota apkopes un tīrīšanas rūpēm. Jaunā AeroForce tīrīšanas tehnoloģija garantē piecas reizes lielāku sūkšanas jaudu un savāc līdz pat 50% vairāk netīrumu. AeroForce sistēma ir trīs ļoti svarīgu, jaunu tehnoloģiju kombinācija: netīrumu savākšanas rullīši, gaisa plūsmas paātrinātājs un augstas veiktspējas putekļsūcējs. Jaunajā tīrīšanas sistēmā bir­stes ir aizstātas ar netīrumu savācējrullīšiem, kas ir vairāk pasargāti no matu vai diegu uztīšanās un vairs neaplīp ar dzīvnieku spalvām, līdz minimumam samazinot rūpes par robota apkopi.

iRobot servisa centrs: Bieķensalas iela 21 (Mūkusalas biroju ēka, blakus t/c Rīga Plaza)

Vairāk par iRobot grīdas uzkopšanas robotiem var uzzināt irobot.lv vai piezvanot 202 44 222

Ja arī jums ir interese par iRobot, varat pieteikties testam, zvanot pa tālruni 20244222 vai elektroniski mājaslapā www.irobot.lv/test


Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar iRobot, Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva