Ķīnas ātro kredītu firmas pieprasa studenšu kailfoto kā aizdevuma ķīlu
Ķīnas ātro kredītu firmas ir sākušas pieprasīt no studentēm viņu kailfoto kā aizdevuma ķīlu.
Trakā pasaule
2016. gada 17. jūnijs, 14:29

Ķīnas ātro kredītu firmas pieprasa studenšu kailfoto kā aizdevuma ķīlu

Jauns.lv

Ķīnas ātro kredītu firmas ir sākušas pieprasīt no studentēm viņu kailfoto kā aizdevuma ķīlu, draudot tos publiskot, ja aizdevums netiks atmaksāts savlaicīgi, vēsta ziņu portāls “Shanghaiist”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šādai prasībai tika pievērsta valsts mēroga uzmanība šonedēļ, kad policijas palīdzību lūdza vienas šādas shēmas upuris – studente ar pseidonīmu Li Li.

Studente pastāstīja, ka ātro kredītu firma viņai februārī piešķīrusi 500 juaņu (68 eiro) aizdevumu ar nedēļas procentu likmi 30% apmērā. Tā kā viņa nespēja to atmaksāt, procenti auga, līdz atmaksājamā summa pārsniedza 10 tūkstošus juaņu (1359 eiro) un no viņas tika pieprasīta kailfotogrāfija kā papildu ķīla.

Li izmantotā firma pirms aizdevuma piešķiršanas pieprasa personas apliecības un studentu apliecības kopijas un datus par ģimeni.  

Zināmā brīdī firma atteicās atjaunot kredītu, ja studente neiesniegs arī pašas uzņemtu kailfotogrāfiju ar personas apliecību rokā. Li negribīgi izpildīja šo prasību.

Kad Li parāds četros mēnešos bija pieaudzis līdz 55 tūkstošiem juaņu (7473 eiro), viņa ar saviem vecākiem beidzot vērsās policijā. Li sacīja, ka daudzas viņas studiju biedrenes arī iekritušas šādos slazdos, bet neiedrošinās par to runāt.

Li pastāstīja reportieriem par ātro kredītu piedāvājumu tērzētavām portālā QQ, kur darbojas kredītu haizivis. Viens reportieris uzdevās par gados jaunu studenti un lūdza piešķirt kredītu ar kailfoto kā ķīlu, un divu stundu laikā reportieris saņēma kredīta piedāvājumus no vismaz piecām firmām, ziņoja laikraksts “Southern Metropolis Daily”.

Li gadījumā 30% likme nedēļā ievērojami pārsniedz privāto kredītu maksimālo procentlikmi, kas noteikta Ķīnas likumos. Nelikumīga ir arī kailfoto kā ķīlas pieprasīšana, komentēja laikraksts “Beijing News”.

BNS / Foto: Shutterstock