Viņa gribēja kļūt tik skaista, ka gandrīz nomira. FOTO. VIDEO
Brīdī, kad viņa nonāca slimnīcā, ārsti brīnījās, kā jauniete vispār izdzīvojusi – viņas aknas un nieres no badošanās bija sabojātas.
Trakā pasaule
2015. gada 8. decembris, 15:50

Viņa gribēja kļūt tik skaista, ka gandrīz nomira. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Tobrīd 17 gadus vecā Ellena tik ļoti gribēja būt tievo, skaisto, populāro skolas meiteņu vidū, ka atteicās no jebkāda ēdiena un beigu galā pat no ūdens dzeršanas. Viņa attapās brīdī, kad svēra tikai 31 kilogramu un bija par mata tiesu no nāves.

Ellenas Litzovas stāsts ir par anoreksiju, līdz kurai meitene pati sevi noveda cerībā kļūt par skolā iemīlētu skaistuli. Brīdī, kad viņu pēc nedēļu ilgas absolūtas badošanās aizveda uz slimīcu, pat ārsti esot brīnījušies par to, kā viņa vēl ir dzīva – tik izvārgusi, nespēcīga un kaulaina bija jauniete. Tagad Ellenai ir jau 19 gadu un viņa, šķiet, jūtas uzvarējusi baiso slimību.

Litzova kopā ar ģimeni dzīvo Austrālijā, Melburnā, un arī šajā attīstītajā kontinentā jauniešiem nākas saskarties ar vienaudžu nežēlību. Interesanti, ka meitene nebūt nebija korpulenta; gluži otrādi – Ellena profesionāli nodarbojās ar peldēšanu, sasniedzot labus rezultātus sacensības, un viņas ķermeņa svars bija 78 kilogrami. Taču viņai nešķita, ka muskuļots un attīstīts augums viņu padara skaistu. Tobrīd 17 gadus vecā pusaudz vēlējās būs tieva un smalka kā modele. Viņa pameta sportu un sāka ēst arvien mazāk – sākotnēji ēda tikai zivis un augļus, pakāpēniski atsakoties arī no tiem. Divu mēnešu laikā Ellena nometa 12 kilogramu, un „iekrita azartā”. Turpmākajos mēnešos viņa atteicās no ēdiena vispār, līdz jebkurš mazākais kumoss jebkādas pārtikas jaunietē izraisīja pretīgumu.

Dažu mēnešu laikā no viņas ķermeņa masas bija pazuduši 40 kilogrami. Viņa jutās tik nespēcīga, ka pat piecelšanās no gultas šķita neiespējamā misija, tāpēc viņa vairs pat negāja uz skolu. Mati sāka izkrist, mēnešreizes izbeidzās, un no cerētā modeles skaistuma kādreiz sportiskā Ellena pārvērtās vrakā. Pat guļot gultā viņa meloja vecākiem, ka šo to jau ēd, taču patiesībā pārtiku izmeta.

„Mans ķermenis deva visas zīmes, ka es viņu galinu nost, taču tas neatturēja turpināt grimt vēl dziļāk,” saka Ellena. Taču tad viņa ar 31 kilogramu svara nonāca slimnīcā. „Man vienkārši vairs nebija enerģijas, es miru,” viņa atceras. Ārsti konstatēja pamatīgus bojājumus nierēs un aknās, un bija izbrīnīti par to, kā viņa velk savu kailo dzīvību.

Esot slimnīcā, Ellena tomēr atrada spēkus saņemties – jo mirt taču negribējās! Viņa atsāka ēst, kļūstot par vegāni. Lai meiteni atbalstītu, par vegānēm kļuva arī viņas māte un māsa. Pamazām spēki Ellenā atgriezās, un svars auga, un tagad viņa ar savu dzīvesstāstu cenšas iedvesmot citas jaunietes, kuras iekritušas viltīgās slimības – anoreksijas – ķetnās.

Ellenas stāsts par anoreksiju:


Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmumi no video