Trakā pasaule
2015. gada 17. decembris, 19:58

Lidojošā spageti briesmoņa baznīca Jaunzēlandē tagad drīkst arī laulāt

Jauns.lv

Jaunzēlandē laulāt pārus atļauts Lidojošā spageti briesmoņa baznīcai, kas aizsākās kā satīrisks protests pret kreacionisma teorijas mācīšanu ASV skolās.

Dzimšanas, nāves un laulības reģistra vadītājs Džefs Montgomerijs norādīja, ka Lidojošā spageti briesmoņa baznīca atbilstot visiem nepieciešamajiem kritērijiem, lai varētu laulāt pārus. "Man nav jāvērtē viņu filozofisko vai reliģisko uzskatu pareizība. Viņiem tādi vienkārši ir," viņš ceturtdien teica ziņu aģentūrai DPA.

Tā dēvētā Pastafari kustība radās ASV 2005.gadā pēc fizikas studenta Bobija Hendersona iniciatīvas. Viņš tādējādi protestēja pret Kanzasas štata skolu valdes lēmumu iekļaut zinātņu priekšmeta saturā tā dēvēto kreacionisma teoriju. Lidojošā spageti briesmoņa ticības pārstāvji apgalvo, ka neredzams citplanētietis, kas veidots no makaroniem un gaļas bumbiņām, esot radījis pasauli pēc "smaga dzerstiņa".

Lidojošā spageti briesmoņa baznīcas galva Jaunzēlandē sevi dēvē par "Top Ramen" ("Labākā nūdele"). Lai arī pastafari tradicionālā galvassega ir caurduris, viņa sacīja, ka kāzu ceremonijai piemērots apģērbs esot arī pirāta kostīms. "Pirāti bija pirmie cilvēki, ko radīja Lidojošais spageti briesmonis," viņa teica. "Mēs varam valkāt pirātu kostīmus, varam nēsāt arī makaronu atribūtiku, esam diezgan piekāpīgi."

Lidojošā spageti briesmoņa baznīcas mājaslapā pausts prieks par Jaunzēlandes lēmumu. Taču tas neesot nekāds pārsteigums - "gan tāpēc, ka tur dzīvo progresīvi un atvērti cilvēki, gan arī tur patērētā alkohola daudzuma dēļ", teikts vietnē. Jaunzēlandē tiesības laulāt ir dažādām reliģiskajām grupām, piemēram, raganu kustībai "Wicca", Scientoloģijas baznīcai un druīdiem.

"Jaunzēlandē novērtē iedzīvotāju daudzveidību un saglabā atvērtību pret dažādiem viedokļiem. Laulības noslēgšana ir nopietna lieta, taču mēs nevērtējam jauno pāri," sacīja Montgomerijs.

Lidojošā spageti briesmoņa baznīcai vēl jāpiesaka cilvēki, kuri vēlas iegūt tiesības laulāt, norāda Montgomerijs. To atbilstība tiks izvērtēta, tāpēc pirmās pastafari kāzas Jaunzēlandē gaidāmas ne agrāk kā pēc vairākiem mēnešiem.

Grupa vairākkārt izmantojusi savu statusu, lai humoristiskā veidā izaicinātu birokrātiju.

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tēmas