Ilvess ballītē latviski paziņo, ka mīl Latviju un savu līgavu Ievu. FOTO
Kopš Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa bildinājuma, jau ilgāk nekā mēnesi latvietes Ievas Kupces pirkstā mirgo spožs saderināšanās gredzens.
Slavenības
2015. gada 20. decembris, 20:30

Ilvess ballītē latviski paziņo, ka mīl Latviju un savu līgavu Ievu. FOTO

Jauns.lv

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess (62) līgavas Ievas Kupces kompānijā 19. decembra vakarā krodziņā „VEST” prezentēja savu jaunības dienu mīļāko dziesmu izlasi un demonstrēja latviešu valodas prasmes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pasākumā, kur jau vismaz stundu kuplā skaitā pulcējās prezentācijas viesi, vakara vaininieks Tomass Hendriks Ilvess ar līgavu Ievu Kupci ieradās kājām, neraugoties uz to, ka līņāja lietus. Ienākot bārā, atskanēja skaļi aplausi. Pāris bija pacilātā noskaņojumā, un Ilvess, nosēdinājis sirdsdāmu pie galdiņa, steidza sniegt intervijas Latvijas TV žurnālistiem.

Tikmēr Ilvesa līgava Ieva Kupce portālam kasjauns.lv bilda, ka vakarā izlēmusi nodoties dziesmu izlases prezentācijas nosvinēšanai. Jautāta, vai kāda no diskā iekļautajām līgavaiņa jaunības dienu iecienītajām kompozīcijām arī viņai ir sirdij tuva, latviešu daiļava atbildēja: „Man ir mīļas visas šīs dziesmas!”

Starp divām Rīgas daiļavām

Kad Ilvess beidza sniegt intervijas, ballīte turpinājās neformālā gaisotnē. Igaunijas prezidents pie galdiņa sēdēja divu Rīgas dāmu kompānijā. Pie kreisā sāna Ilvesam, veltīdama pavadonim dzirkstošus un laimē starojošus skatienus, bija iekārtojusies viņa topošā sieva Ieva Kupce, kuras pirkstā zaigoja spožs saderināšanās gredzens. Savukārt labajā pusē prezidentam sēdēja „Swedbank” valdes priekšsēdētāja padomniece un regulāra labdarības pasākumu seja Irina Pīgozne.

Pie apkārtējiem galdiņiem svinīgo uzrunu gaidīja arī citi Latvijā zināmi ļaudis, kas bija aicināto viesu vidū, tostarp mākslinieks Bruno Birmanis, krodzinieks Mārtiņš Mielavs, LNT sporta ziņu moderators Jānis Traubergs, grupas „The Sound Poets” solists Jānis Aišpurs ar sievu un citi. Dīdžeja pienākumus prezentācijas vakarā pildīja pazīstamais mūzikas žurnālists un DJ Uldis Rudaks.

Sarunā ar kasjauns.lv viņš atzinās, ka spēlēšana šai vakarā viņam bijusi ieplānota jau pirms pāris mēnešiem, bet pieteikts tikai salīdzinoši nesen. Viņš gan pauda prieku par iespēju sastapt otrreiz klātienē Igaunijas prezidentu – pirmoreiz viņš Ilvesu manījis pirms pāris gadiem Salacgrīvā, kur „Positivus” festivālā Rudakam izdevies kaimiņzemes valsts galvu iemūžināt bildē ar alus glāzi rokā. „Man viņš simpatizē kā personāžs. Saistībā ar gaidāmajām precībām ar meiteni no Latvijas viņš te ir kļuvis ļoti populārs. Jebkurā gadījumā uzskatu viņu par īstu veci,” sacīja Rudaks.

 

Atzīstas mīlestībā Latvijai un latviešu līgavai

Kad svinību viesi jau bija daudzmaz iesiluši, Igaunijas prezidents teica svinīgo runu, kurā angļu valodā gari un plaši stāstīja par mūziku savā jaunībā un jaunizveidotajā dziesmu izlasē, bet sakāmo noslēdza, pēkšņi sākot runāt latviski. Viņš savas latviešu valodas zināšanas demonstrēja ar divām frāzēm – „Es mīlu Latviju!” un „Es mīlu Ievu!”

Pēc tam Tomass Hendriks Ilvess visus klātesošos aicināja dejot un patsstājās pie dīdžeja pults, iegriezdams ballīti jestrākā noskaņā. Deju placī virpuļodama, no sirds mīļotā vīrieša svētkus, nosvinēja arī Igaunijas prezidenta topošā kundze un ļoti iespējams, arī kaimiņzemes nākamā pirmā lēdija Ieva Kupce.

Jaunībā ikdienu glāba rokenrols

Dziesmu izlasi Igaunijas prezidents nodēvējis par “Teenage Wasteland - Favourites 1963-1978”, kas tulkojumā nozīmē „Jaunības dienu maksimālisma izlase 1963-1978”, un apņēmies daļu naudas no albumu pārdošanas ziedot labdarības fondam “My Dream Day” (Mana sapņu diena), kas palīdz īstenot smagi slimu bērnu sapņus.

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess dziesmu izlasē iekļāvis dziesmas no tādiem mūzikas žanriem kā new wave punk, grunge down, kā arī mūsdienu izpildītājus Wolf Alice, Palma Violets un Vaiko Eplik. “Tās bija dziesmas, kuras es klausījos uz maza 12 tranzistoru radio aparāta laikā, kad augu. Tās deva nepieciešamo atvieglojumu, ko The Who dēvēja par Teenage Wasteland. Šobrīd 62 gadu vecumā tā apgalvot varētu šķist nedaudz smieklīgi, bet jaunībā manu ikdienu glāba rokenrols,” atzīst Ilvess.

Dziesmu izlasē iekļautas 16 dažādas kompozīcijas, kuras prezidents klausījies savos jaunības gados, augot Amerikas Savienotajās Valstīs: Four Tops - "I Can't Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch)", The Temptations - "My Girl", The Shangri-Las - "Leader of the Pack", The Beach Boys - "Help Me, Rhonda", Cream - "Tales of Brave Ulysses", The Band - "The Weight", The Velvet Underground - "Rock & Roll", Roxy Music - "Virginia Plain", The Who - "Baba O'Riley", Lesley Gore - "It's My Party", New York Dolls - "Trash", The Troggs - "Wild Thing", David Bowie - "Panic in Detroit", Ramones - "I Wanna Be Sedated", Peter Sarstedt - "Where Do You Go To (My Lovely)?" un MC5 - "High School". Albuma vāciņa dizains ir veidots, izmantojot fotogrāfa Herkki-Erich Merila bildes.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders