Iespaidīgi! Tā Ziemassvētkos savu pagalmu izgaismo Rīgas bijušais mērs Ārgalis. FOTO
Andris Ārgalis, bez palīgiem ierīkojot gaismu virtenes mājas pagalmā, nopūlas aptuveni nedēļu, strādājot pilnu darbdienu. Tikpat laika prasa arī gaismas virteņu noņemšana.
Slavenības
2015. gada 25. decembris, 11:06

Iespaidīgi! Tā Ziemassvētkos savu pagalmu izgaismo Rīgas bijušais mērs Ārgalis. FOTO

Jauns.lv

Bijušā Rīgas mēra Andra Ārgaļa nams Pārdaugavā, Volguntes ielā jau 15 gadus Ziemassvētku laikā pārvēršas par žilbinošu eglīšu rotājumu un lampiņu paradīzi. Jāatzīst, ka skats ir patiešām iespaidīgs!

Namam, kurā mīt pensionārs Ārgalis, decembrī svētdienās pabraukt garām bez pieturēšanas nav iespējams. Un tur tiešām ir, ko redzēt. Daudzie koki mājas pagalmā ir kā noklāti ar mirguļojošu eglīšu lampiņu virtenēm, kuras, te iededzoties, te uz mirkli izdziestot, rada tik jauku Ziemassvētku noskaņu, ka stundām ilgi vari vienkārši stāvēt pie mājas un baudīt lampiņu mirdzēšanu. Protams, arī aizdomāties: ir vēl mūsu zemē ļaudis, kas savā dvēselē ir dulluma pilni un prot ar vērienu radīt atmosfēru, kas pat absolūtiem ateistiem un kristietības noliedzējiem šajā Ziemassvētku laikā rada iekšēju prieku.

Pirms Ziemassvētkiem pie Andra Ārgaļa ciemojās žurnāls “Kas Jauns”, kam eksmērs izstāstīja, ka aizraušanās ar lampiņām viņa mājas pagalmā aizsācies gadsimtu mijā, proti, 2000. gadā. „Pirmajā gadā ar lampiņām izpušķoju māju. Mūsu rajons slīga tumsā, un man tas galīgi nepatika. Gribēju, lai ir taču kādas smukas gaismiņas, kas rada prieku gadumijā. Pirmās lampiņas atvedu no Amerikas. Tās bija zaļā un sarkanā krāsā. To virteņu nebija daudz, tāpēc pietika tikai mājai. Pēc tam – 2001. gada janvāra vidū – pamanīju, ka veikalos šīs Ziemassvētku lampiņu virtenes tiek tirgotas par puscenu, jo vairs nevienam tā īsti nav vajadzīgas. Nopirku vienu porciju. Par aptuveni 200 eiro. Nākamajā gadā jau varēju izgaismot ne tikai māju, bet arī jau kādu koku pagalmā,” par brīnuma radīšanas sākumu žurnālam stāstīja bijušais Rīgas mērs, atzīstot: „Katru gadu tērēju 100 līdz 200 eiro, lai iepirktu nocenotās virtenes. Kad esmu ārzemēs, arī veikalos šad tad paskatos īpatnējākas lampiņas, kuras varētu iederēties mājas pagalmā.”

Ārgalis atzinās arī, ka mājas pušķošanas process viņam aizņem aptuveni divas nedēļas – nedēļa uzlikšanai un nedēļa noņemšanai, turklāt tad tiek strādāts no rīta līdz vakaram. „Darbs nav ļoti grūts, bet atbildīgs. Nav viegli virteņu vadiņus eglēs un citos mūžzaļajos augos iestiķēt tur, kur uzskatu par vajadzīgu. Tāpat arī uzlikt eglīšu rotājumu bumbas. Bet es gribu, lai ir tā, kā man patīk. Kad lampiņas izliktas, tad jau vēl viss jāsavieno kopīgā sistēmā, lai ar vienu slēgšanu varu izgaismot visu pagalmu,” stāstīja eksmērs, piebilstot, ka lampiņas ieslēdz ne katru dienu: “Lielākoties jau izgaismoju pagalmu Adventes laikā, proti, svētdienās, Ziemassvētkos, bet ēdējā uguņošana parasti ir 1. janvāra vakarā.”

 

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders