ASV tiesa lemj, ka pērtiķiem nevar piederēt autortiesības uz selfijiem
Pērtiķis Naruto ar dabas fotogrāfa kameru uzņēma vairākas pašbildes.
Trakā pasaule
2016. gada 7. janvāris, 20:08

ASV tiesa lemj, ka pērtiķiem nevar piederēt autortiesības uz selfijiem

Jauns.lv

ASV tiesa trešdien lēmusi, ka par interneta sensāciju kļuvušās pašbildes uzņēmušajam pērtiķim nevar piederēt autortiesības uz attēliem.

Dzīvnieku aizsardzības aktīvistu organizācija PETA uzsāka tiesāšanos pērtiķa Naruto dēļ, kurš ar dabas fotogrāfa kameru uzņēma vairākas pašbildes.

PETA prasīja atzīt makaku par "viņa fotogrāfiju autoru un īpašnieku".

"Kaut arī Kongress un prezidents var paplašināt likuma aizsardzību gan pār dzīvniekiem, gan pār cilvēkiem, tas nav atrunāts Autortiesību likumā," sākotnējā lēmumā norāda tiesnesis Viljams Oriks.

Britu dabas fotogrāfs Deivids Sleiters 2011.gadā Indonēzijā fotografēja Celebesas makakus. Vienu no dzīvniekiem ieinteresēja fototehnika. Tas paņēma Sleitera fotoaparātu un uzņēma simtiem pašbilžu.

Sleiters vēlāk izdeva fotogrāfiju grāmatu, kurā bija iekļautas arī divas Naruto pašbildes. PETA apsūdzējusi arī izdevniecību, kura laida klajā grāmatu.

PETA norādīja, ka "ASV autortiesību likumi neliedz dzīvniekiem būt autortiesību turētājiem". "Tā kā Naruto uzņēma fotogrāfiju, viņam pieder autortiesības, tāpat kā tās piederētu jebkuram cilvēkam," teikts tiesas dokumentos.

Taču Sleiters uzskata, ka autortiesības pieder viņam, jo viņš uzlicis kameru uz trijkāja un dažas minūtes novērsis uzmanību. Tajā laikā pērtiķis bija paņēmis kameru un sācis fotografēt.

Fotogrāfs uzskata, ka attēlu brīvā izplatīšana esot radījusi viņam zaudējumus, jo interesenti aplūkojuši fotogrāfijas internetā tā vietā, lai iegādātos viņa grāmatu.


LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tēmas