Mūsdienu pārprastais skaistums: būtnes, kas izskatās pēc dzīvām lellēm. FOTO
Pārspīlēts, pār-perfekts un nedzīvs skaistums. Daudziem tiekšanās pēc ideāla nozīmē izskatīties pēc plastmasas lellēm.
Trakā pasaule
2016. gada 19. janvāris, 08:17

Mūsdienu pārprastais skaistums: būtnes, kas izskatās pēc dzīvām lellēm. FOTO

Jauns.lv

Ik gadu vairojas īpatnēja, biedējoša modes tendence – ar plastiskām operācijām, striktām un apšaubāmām diētām un pat hipnozi sevi un savu dzīvi transformēt maksimāli tuvu plastmasas lellēm, visbiežāk tieši „Mattel” ražojuma Bārbijām un Keniem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Galvenā Bārbija

Pati slavenākā dzīvā lelle ir 30 gadus vecā ukraiņu modele Valērija Lukjānova, kuru par tādu padarījušas meitenes lielās, zilās acis, šķietami bezgalīgi garās kājas un ekstremāli tievais viduklis (50 cm). Uzskatot, ka krūšu izmēra palielināšana neskaitās, sieviete apgalvo, ka par savu izteiksmīgo ārieni var pateikties gēniem, nevis plastiskajai ķirurģijai. Tikpat absurdi viņa apgalvo, ka ir mistiska kulta piekritēja, kuras locekļi dzīvo bez ūdens un pārtikas. Intelektuālās spējas var apšaubīt arī pēc atklāsmes, ka Valērija ir „garīgā skolotāja” – speciāliste ārpus ķermeņa ceļojumiem uz citām planētām un visumiem. „Ticu, ka mans izskats iedvesmo arī citus uzlabot savu ārieni. Vienmēr taču ir vieta perfekcijai,” apgalvo modele, citplanētiešu draudzene.

Plastiskās ķirurģijas (anti)reklāma

Amerikānis Džastins Džedliks (35) pārcietis 190 kosmētiskās iejaukšanās un iztērējis 500 tūkstošus ASV dolāru, lai tikai līdzinātos lelles Bārbijas mīļotajam Kenam. Operāciju vidū ir uzacu pacelšana, deguna plastika, bicepsu, tricepsu, vaigu kaulu implanti un riskantākais – vēnas likvidācija uz pieres, kas draudējusi pat ar redzes zaudēšanu. „Vēl ir tāls ceļš ejams, pirms varēšu apgalvot, ka 100% esmu no plastmasas. Plastiskā ķirurģija ir veids, kā spēju demonstrēt savu radošo pusi. Jau kopš bērnības Bārbijas un Kena lelles ir piemērs tam, kas ir īstais skaistuma iemiesojums,” skaidro Džastins, kura galvenais motivētājs veikt operācijas esot paša mīļotais vīrietis.

Plastmasas ģimene

Divas krūšu, četras deguna operācijas, ausu pārveidošana, lūpu injekcijas, dibena implanti, filleri un botokss, mākslīgais iedegums ir tikai dažas no vecāku sponsorētajām Kventina Dehara un Anastasijas Reskosas veiktajām manipulācijām, lai kļūtu par Bārbiju un Kenu dzīvē. 20 gadus vecā parīziete Anastasija jau kopš pamatskolas vecuma esot vēlējusies līdzināties savai plastmasas autoritātei: „Nekad nejutos skaista, dievināju to, cik perfekta ir Bārbijas lelle. Un, ja ir iespēja kļūt par jebko, ko vēlas, es izvēlos kļūt par Bārbiju.”

23 gadus vecais Kventins apstiprina, ka abi ir dvēseļu radinieki: „Plastiskā ķirurģija ir mūsu kaislība. Vēlamies atlikušo dzīvi pavadīt, kopā transformējoties par iemīļotajām lellēm un dzīvojot tām atbilstošu miljonāru dzīvesveidu ar labām mašīnām un luksusa zīmolu drēbēm.” Lai transformāciju paātrinātu, pāris no ēdienkartes izslēdzis jebkādu pārstrādātu pārtiku, ēd tikai dārzeņus un zivis, nelieto alkoholu un nesmēķē. Un Kventins iepērkas apakšveļas nodaļā, kas paredzēta 10–12 gadus veciem zēniem. „Mēs vēlamies uzsākt plastiskās ķirurģijas revolūciju. Ikviens var būt skaists, un ikviens var sevi uzlabot.”

Vecāku plastmasas princese

Maskaviete Anželika Kenova (27) jau kopš sešu gadu vecuma dzīvo kā īstena princese. Viņas dzīve ir kā vecāku iestudēta teātra izrāde, kurā stingri noteikts, kāds apģērbs jāvalkā un ar ko drīkst draudzēties. Lai gan meiteni uz randiņiem pavada pašas māte (iemesls, kāpēc sievietei vēl aizvien nav bijis drauga), viņai ir atļautas atkailinošas fotosesijas, nereālas ķermeņa proporcijas ar nepietiekamu, veselībai bīstamu svaru (40 kg). Anželika, kas sevi dēvē par modeli, bērnu psiholoģi un baleta dejotāju, apgalvo: „Vecāki mani ir audzinājuši kā princesi, man vienmēr ir bijušas pašas labākās mantas un tērpi. Man nav ļauts ārā doties vienai un piedzīvot pieaugušo pasauli, rezultātā – neesmu piemērota reālajai dzīvei, esmu kā dzīva lelle.” Neraugoties uz ierobežojumiem, sieviete citē literāro tēlu Mēriju Popinsu, ka svētība esot zināt, ka esi perfekta.

Rūdīta špaktelētāja

23 gadus vecā Lhouraii Li ir diplomēta nagu māksliniece, kas savu vizuālo tēlu aizguvusi no Bārbijām, pasaku fejām, Japānas anime komiksu varoņiem un Disneja princesēm. Nenogurstoši ik dienas viņa pavada vismaz četras stundas pie spoguļa, lai radītu savu efektīgo tēlu ar 14 mākslīgo skropstu kārtām, krāsainām lēcām un noskūtām, augstāk uzzīmētām uzacīm: „Tāpat kā cilvēki mostas un skatās televīziju, es veidoju meikapu. Tas ir tikpat izklaidējoši.” Līdzīgas gaumes cienītājiem vērts paviesoties sievietes skaistuma padomu Youtube kanālā „Ligyaru”.

Pat miesīgā māte nepazītu

Dženija Lī savu slavas stundu piedzīvoja 2004. gadā, kad piedalījās Opras Vinfrijas TV šovā par atkarīgajiem no plastiskās ķirurģijas. Lī Oprai atklāja, ka apsēstība ar plastisko ķirurģiju un dzīšanās pēc nereāliem, iluzoriem skaistuma ideāliem ietekmējusi pat viņas meitas dzīvi: „Patiesībā mana meita nezina, kā es izskatos. Fotogrāfijās pirms operācijām viņa mani nepazīst, mēs pat neizskatāmies līdzīgas.” Pirms 12 gadiem par Bārbiju dēvētā Dženija šodien cieš no liekā svara problēmām, kuras drastiski turpina bojāt sievietes tā jau zemo pašapziņu.

Bārbijas mamma

55 gadus vecā bijusī žurnāla „Playboy” modele Sāra Burdže sabiedrības uzmanību piesaistījusi ne tikai ar savu vulgāro izskatu, bet arī ar meitas audzināšanas metodēm. Dzīvā plastmasas lelle savai meitai septītajā dzimšanas dienā kā dāvanu pasniegusi krūšu plastiskās operācijas vaučeri (kas, par laimi, likumdošanas dēļ ir izmantojams, sasniedzot 18 gadu vecumu), bet vecākajai meitai (15), aizbildinoties ar medicīniskiem iemesliem, injicē botoksu.

Skaistums prasa upurus

Kopš 31 gadu vecais Rodrigo Alves ieguva mantojumu un uztaisīja ilgi gaidīto deguna plastisko operāciju, sākušās viņa plastiskās izpriecas. Vēderpreses „sešpaka”, bicepsu un tricepsu implanti, mutes palielināšana plašākam smaidam – Alves neapstāšoties, pirms neizskatīšoties „perfekti”. Lai arī viena no nesenajām bicepsa implantu operācijām bija neveiksmīga un draudēja ar vispārēju ķermeņa paralīzi, vīrietis atgādina, ko nozīmē teiciens – skaistums prasa upurus.

Bezsmadzeņu ideāls

Blondija Beneta (39) visu apzināto dzīvi ne tikai ir veltījusi tam, lai vizuāli līdzinātos lellei, bet arī ķermeņa transformāciju veic galvā un apmeklē iknedēļas hipnozes sesijas sava intelekta līmeņa pazemināšanai. Šobrīd bezdarbniece Blondija Beneta dzīvo un „pilnveidojas” par naudu, ko ziedo viņas fani.

Gandrīz dabisks skaistums

21 gada vecumā pēc piecus mēnešu ilgas cīņas ar leikēmiju pērn miris viens no pazīstamākajiem lelles Kena prototipiem – Brazīlijas jaunietis Celso Santebanes. Neilgti pirms nāves viņš ir paspējis pārspēt savus plastmasas kolēģus un izlaist leļļu sēriju pēc savas vizuālās līdzības, un pretēji pārējiem savu vizuālo izskatu uzlabojis ar nieka četrām plastiskajām operācijām.

Japānas anime

Miljoniem jaunu sieviešu par savu modes ikonu uzskata „Youtube” sensāciju 20 gadus veco amerikānieti Dakotu Rouzu. Piemīlīgi naivā izskata meitene savā video kanālā demonstrē skaistuma un modes knifus, kā imitēt Japāņu anime komiksu varoņus, un, lai precīzāk personificētu izgudrotos tēlus, savos video nerunā. Pat tiktāl, ka klusuma zvērests turpinās ikdienas dzīvē un viņa nesniedz nedz intervijas, nedz jebkādus komentārus.

Porcelāna eņģelis

Meitene ar gandrīz eņģelisko izskatu un pseidonīmu Venus Angelic ir vēl viena no „Youtube” sensācijām, kuras bizness ir citu izglītošana perfekta lelles izskata sasniegšanā. 18 gadus vecā meitene pati ir īstens porcelāna lelles iemiesojums ar lielām acīm, smalku degunu, nelielu muti un blāvu ādu. Viņas māte menedžere ir galvenā atbalstītāja un iedrošinātāja: „Mani nebiedē, ka viņa ir meitene, kurai patīk piemīlīgas drēbes, volāni un rišas. Es vairāk uztrauktos, ja viņa mājās ierastos piedzērusies vai smēķētu. Uzskatu, ka ikviens var būt tas, kas vēlas. Ja piespied sevi būt citādam, „normālam”, tad tas neesi tu pats, tu bēdz no sapņiem.”

Ukrainas anime varone

Japāņu anime varones ādā ir iemiesojusies ukrainiete Anastasija Špagina (ar pseidonīmu Fukkacumi). Anastasija apgalvo, ka viņai nav veikta neviena plastiskā operācija un anime izskats panākts ar ilgām grima uzklāšanas stundām pie spoguļa un īpašu diētu. Tomēr viņa vēlētos palielināt acu izmēru un vēl vairāk samazināt vidukļa apkārtmērus.

Reālistiskā lelle

Bārbijas līdzinieču sarakstos kārtējā ukrainiete. Tā ir 22 gadus veca psiholoģijas studente, bijusī slavenās Valērijas Lukjānovas sirdsdraudzene Alīna Kovaļevska. Salīdzinot ar bijušo draudzeni, Alīna ir piezemētāka un reālistiskāka, jo viņas mērķis ir tikai rotaļāties ar lelles sejas pantiem, nevis lelles izskatam pakļaut visu ķermeni. Un citu viedoklis viņu neuztrauc: „Ļaudis reaģē tik dažādi – cik cilvēku, tik viedokļu. Ja godīgi, mani tas nesāpina, un saprotu, ka nevaru patikt visiem.”

Lecīgā Bārbijas māsa Skipija

Kad kārtējā plastmasas lellīte Lolita Riči nonāca sabiedrības uzmanības centrā, viņa bijusi tikai 16 gadus veca (tagad 17) un jau tad varējusi lepoties ar „dabas dotu” 50 centimetru šauru vidukli un milzīga izmēra krūtīm: „Es ēdu visu, kas ledusskapī ir atrodams. Vienalga, vai tā ir desa vai augļi. Manuprāt, esmu visveiksmīgākā Bārbijas līdziniece, neko pat dzirdējusi neesmu par tādu Valēriju Lukjānovu. Cilvēki ir greizsirdīgi uz to, ka tik labi izskatos. Visi zēni jūsmo par mani, bet viņi nav manā gaumē.” Lecīgās jaunkundzes atbalstītāja, protams, ir pašas mamma.

 

Anita Sedliņa, Foto: Vida Press