Remplingas komentārs, ka "Oskara" boikots ir "rasisms pret baltajiem", ticis pārprasts
Remplinga: "Es vienkārši biju vēlējusies teikt, ka ideālā pasaulē katram sniegumam tiks dotas vienādas iespējas izskatīšanai."
Slavenības
2016. gada 25. janvāris, 18:47

Remplingas komentārs, ka "Oskara" boikots ir "rasisms pret baltajiem", ticis pārprasts

Jauns.lv

Žēl, ka mani komentāri tika pārprasti, atsaucoties uz saviem izteikumiem par ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" boikota kampaņu, paziņojumā "CBS News" norādīja "Oskara" balvai nominētā britu aktrise Šarlote Remplinga.

Aktrise iepriekš raidorganizācijai "French Radio Network Europe 1" bija paudusi, ka boikota kampaņa ir "rasisms pret baltajiem". Viņa piebildusi, ka, iespējams, melnādainie aktieri nebija pelnījuši, lai tiktu nominēti balvai.

Savā paziņojumā Remplinga skaidroja, ka vēlējusies norādīt uz vienādām iespējām tikt nominētam balvai. "Es vienkārši biju vēlējusies teikt, ka ideālā pasaulē katram sniegumam tiks dotas vienādas iespējas izskatīšanai," teica Remplinga.

Aktrise norādīja, ka daudzveidība kino industrijā ir nozīmīga problēma, kuru ir jārisina. Viņa kā apsveicamas vērtēja arī ASV Kinoakadēmijas rosinātās pārmaiņas, līdz 2020.gadam dubultot sieviešu un minoritāšu pārstāvniecību Kinoakadēmijas biedru vidū.

Kā ziņots, lai veicinātu daudzveidību ASV kinoakadēmijas valdē, tajā darbu sāks trīs jauni valdes locekļi. Tajā pašā laikā Kinoakadēmija lēmusi, ka balsošanas tiesības tiks atņemtas tiem Kinoakadēmijas biedriem, kuri kino industrijā pēdējā desmitgadē vairāk aktīvi nav darbojušies.

Ņemot vērā to, ka jau otro gadu "Oskara" nomināciju sarakstā nav pārstāvēti melnādainie aktieri, Kinoakadēmija vēlas savās rindās iekļaut jaunus, profesionālus biedrus, kuri pārstāvētu sievietes un minoritātes. Paredzēts, ka tiesības balsot katram jaunajam biedram tiks piešķirtas uz desmit gadiem, bet, ja biedrs vēl joprojām aktīvi darbosies kino industrijā, tās varēs arī pagarināt. Balsošanas tiesības uz mūžu biedri iegūs pēc trim desmit gadu termiņiem, kā arī tad, ja iegūs "Oskara" balvu vai būs tai nominēti.

Pārmaiņas Kinoakadēmijas valde pieņēma vienbalsīgi. Arī vairāki industrijas profesionāļi - aktieri Dons Čīdls un Mets Deimons, režisori Eiva Duvernaja un Spaiks Lī - pārmaiņas uzņēmuši pozitīvi.

Vairāki pazīstami kinoindustrijas pārstāvji pauduši savu nosodījumu tam, ka "Oskara" nomināciju sarakstā nav pārstāvēti melnādainie aktieri.

Aktrise Viola Smita, pievienojoties diskusijai, norādījusi, ka "Oskara" balvu pasniegšana ir simptoms lielākai problēmai - tam, kā Holivudā notiek filmu veidošana. Viņasprāt, būtu nepieciešams veidot vairāk filmu, kurās lomas varētu spēlēt arī aktieri, kuriem nav balta ādas krāsa.

Savu viedokli pauduši Vils Smits, Džada Pinketa-Smita un Spaiks Lī, apliecinot, ka boikotēs "Oskara" pasniegšanas ceremoniju. Arī režisors Maikls Mūrs apņēmies nedoties uz ceremoniju 28.februārī.

LETA/ Foto: EPA/LETA