Jau 5 gadi bez Mārtiņa Freimaņa. Vēl nepublicēti 10 gadus seni grupas "Tumsa" FOTO
"Tāds es būšu pēc gadiem piecdesmit," pirms desmit gadiem jokoja Mārtiņš Freimanis. Diemžēl līdz sirmam vecumam talantīgais mūziķis nenodzīvoja, jo mira 33 gados.
Slavenības
2016. gada 27. janvāris, 12:17

Jau 5 gadi bez Mārtiņa Freimaņa. Vēl nepublicēti 10 gadus seni grupas "Tumsa" FOTO

Jauns.lv

Pirms pieciem gadiem – 2011. gada 27. janvārī – neilgi pirms savas 34. dzimšanas dienas mira mūziķis, dziesmu autors, dzejnieks un aktieris, grupas “Tumsa” līderis Mārtiņš Freimanis. Ārsti viņi nespēja glābt no vispārējas organisma intoksikācijas, kas bija laikus neārstētas saaukstēšanās sekas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savas košās dzīves laikā Mārtiņš Freimanis radīja vairākus simtus dziesmu, no kurām radiostacijās viena no visatskaņotākajām ir grupas “Tumsa” hits “Lietus dārzs”. Ar Mārtiņa dziesmām populāri Latvijā kļuva daudzi jaunie dziedātāji, tostarp grupas “Putnu dārzs”, “Blitze”, “PeR”, kā arī duets Valters un Kaža (Valters Frīdenbergs un Kārlis Būmeisters), kas 2005. gada Eirovīzijā, izpildot Freimaņa dziesmu “The War Is Not Over”, ierindojās augstajā piektajā vietā. Mārtiņš Freimanis arī pats piedalījies Eirovīzijā, kad 2004. gadā uzstājās ar Janu Kay un Lauri Reiniku jeb grupu “F.L.Y.”, izpildot savu dziesmu “Hello From Mars”. Savukārt kā tekstu autors viņš padarījis par hitiem daudzas jo daudzas Laura Reinika dziesmas.

Mārtiņš Freimanis bija arī lielisks aktieris. Savu talantu viņš vispirms nodemonstrēja ar titullomu Liepājas teātra rokoperā “Kaupēn, mans mīļais”. Pēc tam viņš filmējās Arvīda Krieva kinofilmā "Man patīk, ka meitene skumst", 2007. gada 15. novembrī debitēja LTV seriālā "Neprāta cena", piedalījies arī seriāla turpinājumā TV3 "UgunsGrēks", bet pēc viņa nāves 2011.  gada iznāca Arvīda Krieva filma "Dancis pa trim", kur Mārtiņš spēlēja divas galvenās lomas — Otrā pasaules kara vācu virsnieku Ginteru un mūsdienu jaunieti Ati.

Mārtiņš Freimanis bija dažādu joku un stiķu pārpilns. Viņš bija gatavs teju jebkurai dullībai. Piemēram, pirms desmit gadiem – 2006. gadā, kad grupai “Tumsa” palika 15 gadi un tuvojās paša Mārtiņa Freimaņa 30. jubileja, “Tumsa” izdomāja visai savdabīgu veidu, kā nosvinēt šo gadadienu, kā kā fanus informēt par gaidāmajiem jubilejas lielkoncertiem.

Proti, 2006. gada 16. oktobrī grupa “Tumsa” saaicināja savus draugus un kolēģus uz kinoteātri “Rīga”, kur prezentēja savu pirmo izlases albumu "Piedzīvojums 1996-2006". Tovakar “Tumsa” publikai parādījās pavisam netipiskā izskatā. Puišus bija grūti pazīt, jo viņi bija saģērbušies kā večukiņi. “Grupai, jau 15 gadi. Ārprāts, cik mēs esam veci! Nu jau sajūtamies kā veterāni – nosirmojuši un salīkuši,” teica grupa “Tumsa” pasākumā, kurā vadītāji bija aktieri Andris Bērziņš, kurš tēloja lauku kultūras nama apkopēju, un Zanda Štrausa.

Toreiz Mārtiņš Freimanis sirmgalvi notēloja lieliski. Viņš i šļupstēja, i ar grūtībām pārvietojās, i ik pa laiciņam iesnaudās. Viņš savā tēlā bija tik pārliecinošs, ka brīžiem zem večukiņa maskas savu saimnieku neatpazina Mārtiņa kucīte Pepe.

Kā tas notika, skatiet vēl līdz šim nepublicētā FOTOGALERIJĀ!

“Tumsa” labāko dziesmu izlases “Piedzīvojums. 1996. - 2006.” prezentācija 2006. gada 16. oktobrī

Tumsa - Lietus dārzs


Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders