Miris hita "Somebody to Love" autors un hipiju kustības ikona Pols Kentners
Ģitārists Kentners tika uztverts kā grupas "Jefferson Airplane" radošais spēks.
Slavenības
2016. gada 29. janvāris, 13:02

Miris hita "Somebody to Love" autors un hipiju kustības ikona Pols Kentners

Jauns.lv

ASV psihodēliskā roka grupas "Jefferson Airplane" dibinātājs un sešdesmito gadu kontrkultūras ikona Pols Kentners ceturtdien miris 74 gadu vecumā, ziņoja mediji viņa dzimtajā pilsētā Sanfrancisko.

Kentnera, kurš gadiem ilgi bija pārcietis pārejošas veselības problēmas, nāves cēlonis bija daudzu orgānu darbības apstāšanās pēc sirdslēkmes, ziņoja laikraksts "San Francisco Chronicle", atsaucoties uz Kentnera ilggadējo reklāmaģenti un draudzeni Sintiju Boumenu.

Ierakstu akadēmija (Recording Academy), kas šogad grupai "Jefferson Airplane" piešķirs "Grammy" balvu par mūža sasniegumiem, nāca klajā ar paziņojumu, kurā pieminēja Kentneru kā sešdesmito gadu mūzikas "īstu ikonu".

"Jefferson Airplane", starp kuras hitiem ir dziesmas "Somebody to Love" un "White Rabbit", rakstīja himnas hipiju kustībai, tostarp atmiņā paliekošo dziesmu "Summer of Love".

Lai gan par grupas publiskajām sejām bieži tika uzskatīti vokālisti Greisa Slika un Mārtijs Beilins, tās ģitārists Kentners tika uztverts kā grupas radošais spēks.

Viņa vadībā "Jefferson Airplane" guva atzinību Bila Greiema Sanfrancisko klubā "The Fillmore", kas bija hipiju mūzikas centrs un kurā bija dzirdamas arī tādas zvaigznes kā "Grateful Dead", Dženisa Džoplina un "The Doors".

"Jefferson Airplane" kā kontrkultūras ikona bija slavena divos galvenajos tā laika festivālos - Monterejā, kur grupa savu uzstāšanos ierakstīja kā albumu, un Vudstokā.

Sanfrancisko dzimušais Kentners neatzina viņam bieži piedēvēto anarhista birku, bet atzina, ka šīs kreisi noskaņotās pilsētas filozofija bija pārkāpt noteikumus.

Savulaik sniegtā intervijā mūzikas žurnālam "Rolling Stone" Kentners nenoliedza, ka viņa mūzika esot vardarbīga.

"Vardarbīga tai ziņā, ka tā vardarbīgi izjauc notiekošo, nevis vardarbīga ar ēku spridzināšanu," sacīja Kentners.

Kentneru nemulsināja arī viņa piekoptā narkomānija, viņam patika LSD un viņš aicināja legalizēt marihuānu, bet alkoholu raksturoja kā lielāku ļaunumu.

Savas LSD lietošanas reizes Kentners nosauca par viņa "dzīvi visvairāk veidojošo momentu". Pērn intervijā laikrakstam "Sarasota Herald-Tribune" Kentners sacīja, ka šī psihodēliskā narkotika devusi viņam to, ko nav devusi reliģija.

Kentneram kādu laiku bija romāns ar dziedātāju Greisu Sliku, kurai no viņa piedzima meita Čaina, un meitas piedzimšana iedvesmoja viņu radīt dziesmu "A Child Is Coming".

Kentners tomēr atteicās sekot Slikai, kad viņa pievienojās astoņdesmito gadu popmūzikas grupai "Starship".

Jefferson Airplane: Somebody To Love - video: Jefferson Airplane: White Rabbit - video: Jefferson Airplane: Summer of love - video: LETA/Foto: Vida Press

Tēmas