Kā Pamela Andersone uzvarēja C hepatītu
Pamelai Andersonei izārstēties no C hepatīta 12 nedēļu laikā palīdzējušas „brīnumzāles” „Sovaldi”. 100 000 ASV dolāru lielās ārstēšanās kursa izmaksas seguši veselības apdrošinātāji.
Slavenības
2016. gada 2. februāris, 05:04

Kā Pamela Andersone uzvarēja C hepatītu

Jauns.lv

Kad aktrisei un modelei Pamelai Andersonei (48) diagnosticēja C hepatītu, seksbumbai tas šķita kā nāves spriedums. Lai gan daudziem neizdodas, Andersone ļauno slimību spējusi uzveikt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Viņi man teica, ka nomiršu tuvāko desmit gadu laikā,” baiso diagnozi atceras bijusī seriāla „Pludmales patruļa” zvaigzne. „Kad tev kāds pasaka ko šādu, tu pat neapzināti reaģē atšķirīgi.”

C hepatīts ir hroniska aknu infekcija, kas skārusi aptuveni 3.5 miljonus amerikāņu. ASV 15 000 cilvēku no šīs kaites mirst ik gadus.

Hepatīts ir sistēmiska infekcijas slimība, kas bojā aknu parenhīmas šūnas, kuras deģenerējas (iet bojā) un atrofējas (samazinās, aiziet bojā), – vēsta portāls veselasaknas.lv. Šādas aknas vairs nav spējīgas pārstrādāt no gremošanas trakta asinīs iekļuvušās kaitīgās vielas. Ja akūts hepatīts ilgst ilgāk par 6 mēnešiem, tas kļūst par hronisku. Nereti akūtā perioda nav un slimība jau no paša sākuma ir hroniska.

C hepatīta vīruss pasaulē konstatēts samērā nesen – 1989. gadā. Ilgu laiku tika uzskatīts, ka C hepatīts ir asociālu, antisanitāros apstākļos dzīvojošu cilvēku slimība. Mūsdienās šo apgalvojumu var saukt par mītu. Katrs no mums var būt inficēts ar C hepatītu, bet to nezināt.

Pat līdz 80% no cilvēkiem, kas inficēti ar C hepatīta vīrusu, saslimst ar hronisku C hepatītu, bet pēc 20 gadiem pēc inficēšanās 20% no tiem attīstās aknu ciroze, 1–4% slimnieku katru gadu tiek diagnosticēts aknu vēzis. Hronisks C hepatīts ir visbiežākais aknu transplantācijas iemesls ASV un Eiropā.

Pamela Andersone sadzīvojusi ar vīrushepatītu C vairāk nekā 15 gadus, taču pirms trīs mēnešiem uzzinājusi, ka ir brīva no šīs slimības. Divpadsmit nedēļu ilgais kurss, kura laikā ticis lietots medikaments „Sovaldi”, devis pārsteidzoši labus rezultātus.

„12 nedēļas un tas ir prom,” apliecina aktrise. „Man ir tāda sajūta, ka būtu atguvusi divdesmit savas dzīves gadus.”

Andersone atklāj, ka ārstēšana viņai izmaksājusi aptuveni 100 000 ASV dolāru, bet to segusi viņas veselības apdrošināšanas polise. Aktrise šobrīd ir veselīgāka nekā jebkad agrāk un enerģijas pilna ķerties pie neskaitāmu projektu realizēšanas. Kā pirmos viņa iecerējusi īstenot savu kulinārijas šova un vegānu apavu līnijas izveidošanu.

     

Kasjauns.lv / Foto: Vida Press