Prominences kuplā pulkā atzīmē "Svina garšas" pirmizrādi. FOTO
Pie vareniem apsveikumiem pēc pirmizrādes tika galvenās lomas tēlotājs, jaunais aktieris Raimonds Celms (centrā).
Slavenības
2016. gada 5. februāris, 13:41

Prominences kuplā pulkā atzīmē "Svina garšas" pirmizrādi. FOTO

Jauns.lv

Sabiedrībā zināmi ļaudis un valsts amatpersonas 4. februāra vakarā pulcējās Latvijas Nacionālajā teātrī uz Māra Bērziņa godalgotā romāna „Svina garša” iestudējuma pirmizrādi.

Banketā pēc Valtera Sīļa režijā tapušā jauniestudējuma noskatīšanās atzinīgus vārdus par izrādi sacīja vairums pirmizrādes viesu, un svinīgajā uzrunā gan aktierus, gan teātra vadību cildināja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kura vakaru pavadīja savas meitas Regīnas Annas kompānijā.

Romāna „Svina garša” darbība notiek Torņkalnā, un gan romāna autors, gan izrādes režisors Valters Sīlis ir torņkalnieši.

1940. un 1941. gadā Latvijā straujā tempā nomainās lielvalstu varas, un latviešu puisis Matīss no Torņakalna, kurš nevēlas karot ne vienā, ne otrā frontes pusē, mēģina būt malā. Protams, tas neizdodas. Nepieciešamība izdzīvot frontes aizmugurē, uzdzīve un andelēšanās ar kreiso preci, pirmā sastapšanās ar mīlestību, nodevību, nelietību, žēlsirdību, un svina garša mutē. Gan no nomaldījušās lodes, gan no tā, kas notiek ar Latviju.

Valters Sīlis par izrādi saka: „Romāna “Svina garšas” varoņi lielākoties nemēģina izdabāt esošajai varai, taču ārkārtīgi arī nepretojas tai. Šīs izrādes varoņiem daudz svarīgāk ir paspēt dzīvot, lai kāds absurds valdītu apkārt. Un dažreiz tiešām gribas aizbēgt no visām nejēdzībām un mierīgi dzīvot pat tad, ja laiks ir vājprātīgs, kā tas periods mūsu vēsturē, kurā risinās šīs izrādes darbība. Gribas palikt ar tīru sirdsapziņu, gribas palikt cilvēkam arī 2.pasaules kara laikā. Un tomēr – vai, izvairoties no apkārt valdošā neprāta, tiešām var saglabāt cilvēcību, vai tas tomēr ir laiks, kas prasa izdarīt izvēles? Šī izrāde van par cilvēkiem, kuri cīnās par uzvaru. Šīs izrādes varoņi cīnās par iespēju palikt cilvēkiem.”

Kā zināms, Māra Bērziņa “Svina garša” tūlīt pēc iznākšanas nokļuva apspriestāko un pirktāko grāmatu vidū. Dēku un piedzīvojumu romāns, no vienas puses, traģikomisku notikumu virkne, kas maina cilvēku dzīves, no otras puses. Romāns 2015. gadā ir saņēmis Dzintara Soduma balvu, Baltijas Asamblejas balvu literatūrā, Rīgas domes atzinības rakstu, kā arī ir 2015. gada Pavasara balsojuma uzvarētājs LSM mediju balvā „Kilograms kultūras”

Izrādē lomās: Madara Botmane, Daiga Gaismiņa, Lāsma Kugrēna, Līga Zeļģe, Liene Sebre, Ainārs Ančevskis, Jānis Āmanis, Mārtiņš Brūveris, Raimonds Celms, Kaspars Dumburs, Arturs Krūzkops, Voldemārs Šoriņš, Jānis Vimba, Kristians Kareļins, Kristaps Ķeselis, Uldis Sniķeris, Tija Mētra Zeļģe.


Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, publicitātes foto (Agnese Zeltiņa)