foto: Publicitātes
Par visu un par neko. Recenzija par pašmāju filmu «7 miljardi gadu pirms pasaules gala»
Kino
2018. gada 29. oktobris, 10:35

Par visu un par neko. Recenzija par pašmāju filmu «7 miljardi gadu pirms pasaules gala»

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā pirmizrādi piedzīvojusi jaunā režisora Jāņa Ābeles debijas filma.

Jānis Ābele plašāku atpazīstamību ieguva ar to, ka nolēma ekranizēt populāro Jāņa Joņeva romānu «Jelgava 94» (pirmizrāde gaidāma nākamgad). Taču, pirms ķerties pie šī lieldarba, režisors  jau izveidoja savu debijas filmu, t.s. «mikrobudžeta programmā», kas dod iespēju jaunajiem kino censoņiem radīt savu pirmo pilnmetrāžas filmu. Protams, ar minimāliem līdzekļiem.

Jau savā diplomdarba filmā «Augstāk par zemi» bija redzams režisora interešu loks - franču jaunā viļņa iedvesmots kino, kas runā par cilvēkiem, viņu attiecībām un reizē stāsta par neko un visu vienlaicīgi. Līdzīgā vīzē arī ir veidota pilnmetrāžas filma «7 miljardi gadu pirms pasaules gala» - galvenie varoņi ir Leo (Raimonds Celms) un Anna (Jana Herbsta), kas nejauši sastopas Marseļā.

Latviešu filmas "7 miljardi gadu pirms pasaules gala" filmēšanas aizkadri Marseļā

gallery icon
11

Leo ir ieradies, lai paplašinātu savas zināšanas restaurēšanas māksla, bet Anna tur strādā par frizieri. Abi jaunieši atklāj, ka ir no Latvijas un uzsāk īsu romānu. Taču izskatās, ka Anna nav pārlieku ieinteresēta iesaistīties nopietnās attiecībās un tikpat negaidīti, kā ienāk Leo dzīvē, no tās arī pazūd. Taču abi satiekas arī dzimtenē. Režisors apzināti nav veidojis melodramatisku un piesātinātu attiecību drāmu, drīzāk pievēršot uzmanību tam, kā tieši cilvēki iepazīstas. Par ko viņi sarunājas, kā palēnām atrod kopīgas intereses, kā pavada laiku kopā.

Ja kino lielākoties koncentrējas uz dzīves piesātinātākajiem mirkļiem, piemirstot ikdienišķas darbības un norises, tad šī filma iet pretējo ceļu. Jo brīžiem šķiet, ka nekas jau īsti nenotiek - Anna un Leo pastaigājas, Anna un Leo runājas, priecājas, izdomā dažādas spēlēm līdzīgas izklaides. Bet tas, kas notiek uz ekrāna, ir noteikta un atmosfēriska sajūta. Sajūta par to, kā tieši notiek iemīlēšanās.

Kadri no Jāņa Ābeles jaunās filmas "7 miljardi gadu pirms pasaules gala"

gallery icon
6

Marseļa-Rīga

Gan Marseļā, gan Rīgā filmētās ainas vieno tas, ka lielāko daļu laika mēs pavadām tikai kopā ar galvenajiem varoņiem. Pat ja apkārt figurē cilvēki, tie ir tikai fons. Sarunas un komunikācija ar tiem ir sekundāra, jo galvenais notikums ir tas, ko jūt un ierauga Leo un Anna. Turklāt kamera bieži vien aplūko lietas un norises no Leo skatu punkta.

Tā kā abi jaunieši Marseļā atklāj, ka viņus vieno, piemēram, patika pret latviešu klasisko underground mūzikas grupu «Baložu pilni pagalmi» (no viņu mūzikas sastāv arī filmas skaņu celiņš), Rīgā viņi apmeklē arī šīs grupas koncertu. Un arī koncerts šķietami notiek tikai viņiem abiem.

Paslēptā glezna

Kinematogrāfiski pateicīga ir galvenā varoņa Leo nodarbošanās - gleznu restaurēšana. Un tieši viens no viņa projektiem kļūst par filmas simbolisko asi - zem altārgleznas ir paslēpies sievietes attēls. Un tikpat lēni un pacietīgi, kā Leo kasa nost virskārtu, lai šo attēlu atklātu, tikpat pamazām arī viņam atklājas spontānā, bet noslēpumainā Anna. 

Raimonda Celma tēlojums Leo lomā brīžiem pieklibo, jo aktieris ļoti cenšas parādīt savas emocijas, lai gan tām būtu jābūt nolasāmām daudz pieklusinātākos toņos, citādi rodas stilistiska disonanse ar filmas kopējo atmosfēru. Turklāt par Leo varoni jau tāpat mēs uzzinām daudz vairāk, nekā par Annu. Šis, iespējams, režisora «liriskais es» ir tipisks romantiskais varonis, kurš mīlestībai ļaujas pārlieku ātri un ar pārlieku lielu atdevi.

Noslēpumainā laumiņa

Indie (neatkarīgajām) filmām, kuras veido vīrieši, bieži vien ir kopīga iezīme - spontāna, harizmātiska un trakoti noslēpumaina meitene, kas nolaupa romantiskā zēna sirdi. Viņa par sevi nestāsta, vienmēr izdomā kādu jaunu, trakulīgu plānu un ļauj varonim kaut ko saprast par sevi. Līdzīgs tēls ir arī Janas Herbstas Anna.

Aktrise ir radījusi interesantu tēlu, kas ir dzīvīgs un dažāds, lai arī skatītāji par viņu atklāj ļoti maz. Iespējams, ja mēs uz viņu neskatītos tikai ar Leo acīm, mēs uzzinātu vairāk. Un man to būtu gribējies. Taču, tā kā šis ir stāsts par satikšanos un notikumu vienā laika nogrieznī, iespējams, vairāk jau būtu par daudz.

Lai vai kā, priecē, ka Latvijas kino parādās arvien vairāk jaunu režisoru ar savu, autorkino raksturīgo skatījumu uz filmām un uz pasauli. Un tieši to arī izdara «7 miljardi gadu pirms pasaules gala» - tā ir specifiska, brīžiem naiva un romantizēta pasaule, kādu rada Jānis Ābele.

Taču arī iemīlēšanās brīdī pasaule šķiet tieši tāda - neviena cita tur nav, un jebkura mazsvarīga saruna šķiet kā skaistākais mirklis pasaulē. Ja jums nesanāk redzēt filmu festivāla ietvaros, piefiksējiet nosaukumu un gaidiet to kinoteātros vēlāk!

«7 MILJARDI GADU PIRMS PASAULES GALA»
Drāma, romantika, Latvija, 2018
Režisors: Jānis Ābele
Operators: Toms Šķēle
Lomās: Jana Herbsta, Raimonds Celms, Emanuels Murē, Varis Piņķis, Leons Leščinskis.