foto: Kadrs no filmas "Puika".
Rīgas Starptautiskajā kino festivālā būs pirmizrāde restaurētajai Aivara Freimaņa filmai “Puika”
Kino
2018. gada 9. oktobris, 16:28

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā būs pirmizrāde restaurētajai Aivara Freimaņa filmai “Puika”

LETA

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) programma HOME MADE tiks atklāta ar režisora un rakstnieka Aivara Freimaņa 1977. gada ikonisko spēlfilmu “Puika”. Skatītājiem pirmo reizi būs iespēja redzēt Latvijas kino vēsturē nozīmīgās filmas restaurēto versiju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Filmu izrādīs kinoteātrī “Splendid Palace” un biļetes uz 19. oktobra seansu pl. 20.30 jau var iegādāties festivāla mājas lapā rigaiff.lv.

Filma, ko šogad restaurējusi studija “Lokomotīve”, veidota pēc rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa stāstu krājuma “Baltā grāmata”. Tās darbība notiek 19. gadsimta beigās Latvijā. Mazais kalpa dēlēns dzīvo kopā ar māti, vectēvu un vecomāti, un viņa pasaule nesniedzas tālāk par apvārsni. Dzīve rit saskaņā ar dabas cikliem – no ziemas caur pavasari, vasaru un rudeni līdz jauniem Jurģiem.

Šogad mūžībā aizgājušais režisors Aivars Freimanis (8.02.1936. - 24.01.2018.) bija Latvijas poētiskā kino klasiķis un vairāku nacionālajai kinovēsturei būtisku filmu autors. Režisors ir arī viens no varoņiem dokumentālajā filmā "Laika Tilti", kas tiks rādīta šīs programmas ietvaros. 2012. gadā viņš saņēma Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā, savukārt viņa spēlfilma “Ābols upē” (1974) iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. “Puika” ir pirmais darbs valsts vēsturē, kam tika piešķirta Latvijas Kinematogrāfistu savienības jaundibinātā balva “Lielais Kristaps” kā gada labākajai filmai.

Kā uzsvērusi žurnāla "Kino Raksti' galvenā redaktore Kristīne Matīsa: "Dokumentālista Aivara Freimaņa pirmā spēlfilma “Puika” ir atgādinājums par to, ka īstajā dzīvē viss notiek daudz pamatīgāk un nesteidzīgāk, nekā mūsu šodienas klipu stilistikā. Jāpriecājas, ka restaurāciju piedzīvojusi arī šī filma, kas pati pirmā saņēma Latvijas Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps”, – lielais ekrāns un 21. gadsimta kvalitāte atkal ļaus adekvāti novērtēt operatora Dāvja Sīmaņa jutīgo darbu, kas savulaik ļāva filmai nopelnīt balvu par gleznieciskumu."

RIGA IFF programma HOME MADE, kas šoruden izceļ tieši Latvijas filmas, ik gadu izrāda Baltijas kino ainavu raksturojošus darbus – kā spēlfilmas, tā dokumentālās filmas, kas tiecas uzrunāt skatītāju, pārvarot valsts un valodas robežas, tomēr apzinās savu izcelsmi un lepojas ar to.  

Biļetes uz filmas "Puika" seansu pieejamas festivāla mājaslapā: rigaiff.lv/2018/lv/puika/.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros “Splendid Palace”, “K.Suns”, “Kino Bize”, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā. Festivāla ietvaros tiks izrādītas vairāk nekā 180 filmas 12 programmās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās