foto: LETA
Zināmas filmas, kas cīnīsies par "Lielo Kristapu"
Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps".
Kino
2018. gada 3. oktobris, 12:13

Zināmas filmas, kas cīnīsies par "Lielo Kristapu"

Jauns.lv / LETA

Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" kategorijā "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma" nominētas kinolentes "Bille", "Ar putām uz lūpām", "Homo Novus", "Kriminālās ekselences fonds" un "Tēvs nakts", preses konferencē sacīja balvas producente Marta Bite.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kategorijā "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma" nominētas filmas "Baltu ciltis. Pēdējie Eiropas pagāni", "Laika tilti", "Mērijas ceļojums", "Mūris" un "Turpinājums".

Kopumā balvai vairākās kategorijās tika pieteiktas 58 filmas. Starptautiskās filmu kritiķu asociācijas "FIPRESCI" Latvijas nodaļas pārstāve Zane Balčus norādīja, ka pieteikto filmu savstarpējās konkurences latiņa šogad bija augsta. Pieteikto darbu vidū ir arī daudzas filmas, kas veidotas bez valsts līdzfinansējuma.

Balvas rīkotāji vairāku gadu garumā novērojuši tendenci, ka īsmetrāžas filmu kategorijās konkurence nav liela, līdz ar ko tās ir teju vai formālas. Tādēļ šogad visas īsmetrāžas animācijas, dokumentālās un spēlfilmas sacentīsies vienā kategorijā - "Labākā īsmetrāžas filma".

Īsfilmu kategorijā nominēta animācijas filma "Elektriķa diena", spēlfilma "Leftovers & Leftlovers", animācijas filma "Nakts pastaigas" un dokumentālā filma "Rezidenti".

Spēlfilmas "Homo Novus" pirmizrādes viesi

Trešdien, 26. septembrī, kinoteātrī “Splendid Palace” notika pašmāju romantiskās komēdijas „Homo Novus” pirmizrāde.

gallery icon
106

"Lielā Kristapa" balva šogad norisināsies no 7. novembra līdz 13. novembrim, valsts svētku laikā, kinoteātrī "Splendid Palace". Balvas producente Bite iepriekš norādīja, ka, pateicoties Nacionālā kino centra programmai "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", šogad paredzams bagātīgs filmu klāsts un sīva konkurence par balvām.

"Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonija

"Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonija.

gallery icon
102

Balvas laureātus noteiks starptautiska žūrija, kas darbosies festivāla laikā. "Lielā Kristapa" nedēļas kulminācija būs svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija, kas notiks 12.novembrī, un tajā tiks apbalvotas labākās filmas un kino jomas profesionāļi 23 kategorijās. Atsevišķā konkursā tiks noteikta arī labākā studentu filma. Tradicionāli tiks pasniegta arī balva par mūža ieguldījumu kinomākslā, kā arī īpašās žūrijas un atbalstītāju balvas.

"Lielā Kristapa" balvu rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo Kultūras centru un Kultūras ministriju.

foto: LETA
Pagājušajā gadā par labāko spēlfilmu tika atzīta Viestura Kairiša "Melānijas hronika".

Balva dibināta 1977. gadā, bet kopš 2014. gada tā atkal tiek pasniegta katru gadu. Pagājušajā gadā par labāko spēlfilmu tika atzīta Viestura Kairiša "Melānijas hronika", par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu - Uģa Oltes un Mortena Trovika "Atbrīvošanas diena", balvu kā labākā dokumentālā īsfilma ieguva Andreja Verhoustinska kinolente "Lidija", savukārt labākās animācijas filmas titulu ieguva Edmunda Jansona "Bize un Neguļa".

Ballīte pēc "Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonijas

Ballīte pēc "Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonijas.

gallery icon
100
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās