foto: REUTERS/SCANPIX
Vairs nekādas šmaukšanās! Darbu sāk pasaulē pirmais antidopinga suns
Trakā pasaule
2018. gada 2. oktobris, 15:25

Vairs nekādas šmaukšanās! Darbu sāk pasaulē pirmais antidopinga suns

Jauns.lv

Četrus gadus vecais springerspaniels vārdā Mollija ir pasaulē pirmais antidopinga suns, kas palīdz mazināt Zviedrijā esošo sportistu skaitu, kas lieto aizliegtas vielas rezultātu uzlabošanai, vēsta aģentūra "Reuters".

Mollija tiek aktīvi trenēta kopš šī gada pavasara. Viņa tiek uzskatīta par pasaulē pirmo antidopinga suni, kas spēj saost sportistiem aizliegtus pulverus, tabletes un šķidrumus, ko parasti lieto, lai paaugstinātu ķermeņa fiziskās spējas.

"Viņa tiek trenēta tieši tāpat kā suņi muitām, kas meklē, piemēram, narkotikas," stāsta Zviedrijas dopinga kontroles centra vadītājs un Mollijas treneris Mihails Sjū.

"Viņa tiek trenēta, lai atrastu aizliegtās dopinga vielas. Suns kopā ar treneri dzīvo sešus mēnešus un regulāri trenējas, lai apgūtu vielas, kuras jāatklāj."

foto: REUTERS/SCANPIX

Mollija spēj uziet tādas vielas kā steorīdus un testosteronu, kā arī pulverus, tabletes un pat ampulas, kurās atrodas šķidrums.

Kopā ar treneri suns uz sporta pasākumiem ierodas, par to iepriekš nepaziņojot. Lai arī dopinga kontroles centra darbinieki nevar pārbaudīt somas un personīgās mantas, viņi var aicināt sportistus uz dopinga pārbaudēm. Vairākiem no sportistiem, kuru mantās Mollija atklājusi aizdomīgas vielas, testi izrādījušies pozitīvi.