foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jūlijs Krūmiņš no Meksikas atved 22 tonnas smagu oniksu
Jūlijs Krūmiņš.
Slavenības
2018. gada 17. septembris, 15:24

Jūlijs Krūmiņš no Meksikas atved 22 tonnas smagu oniksu

Edgars Orlovs, Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas simtgades jubilejas dienā – 18. novembrī – miljonārs Jūlijs Krūmiņš Turaidas kvartālā pašreizējo dzintara mulāžu, kas tautas valodā iemantojis nosaukumu ķirbis, nomainīs pret īpašu oniksa skulptūru.

Ar vērienīgu pasākumu 1. jūnijā, Bērnu svētkos, uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš Jūrmalā atklāja vides objektu – dzintaram līdzīgas skulptūras maketu. Tas tika darīts, lai, uzzinot jūrmalnieku viedokli, taptu skaidrs, vai pilsētas iedzīvotāji vispār vēlas, lai kāds vides objekts šajā vietā būtu skatāms. Tagad noskaidrots, ka jūrmalnieki vēlas, jo vairāk nekā 7000 balsotāju bijuši par vides objektu, bet pret un atturējušies nepilni divi simti pilsētnieku.

foto: Juris Rozenbergs
Ar vērienīgu pasākumu 1. jūnijā, Bērnu svētkos, uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš Jūrmalā atklāja vides objektu – dzintaram līdzīgas skulptūras maketu.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", Krūmiņš jau veicis visus priekšdarbus, lai valsts svētkos Jūrmalā būtu vēl viena ballīte. Proti, viņš no Meksikas caur Itāliju attransportējis 22 tonnas smagu oniksa bluķi, no kura tēlnieks Pauls Jaunzems savā īpašumā veido skulptūru jūrmalniekiem.

Krūmiņš, saķerot galvu, teic, ka šī viņa doma par veltījumu Jūrmalai jau tagad prasījusi nežēlīgi lielus ieguldījumus. „Pat neteikšu, cik tas man izmaksāja. Rakstiet tā – Krūmiņš bija spiests mazliet aizņemties, lai šis projekts īstenotos. Labi, ka vēl man tikpat kā nebija jāmaksā par akmens transportēšanu no Meksikas uz Itāliju, jo jau ar atgādāšanu no Itālijas radās problēmas – neviens pārvadātājs negribēja uzņemties atbildību vest šāda izmēra un smaguma priekšmetu. Bet, nu, sarunāju, un atveda,” žurnālam "Kas Jauns" sacīja Krūmiņš.

Viņš arī atzīst, ka pašreizējo „dzintara gabalu” plānojis izlikt izsolē, ja nu kāds tiešām nopērk, kā arī norādīja, ka pamainījis domu, kādam jāizskatās milzu dzintaram: „Būs tāds, lai neizskatītos pēc ķirbja!

Veicot izpēti, "Kas Jauns" aplēsis, ka jaunā vides objekta izmaksas varētu tuvoties 100 000 eiro. Ja neņem vērā visus uzstādīšanas darbus un transportēšanu Latvijā, kā arī ballīti par godu vides objekta atklāšanai, dārgs jau ir pats šāda akmens atgādāšanas uz Latviju pasākums. Oniksa cena tirgū ir aptuveni 2000 eiro par tonnu. Transportēšanas izmaksas varētu būt ap 5000 eiro, mākslinieka darbs – noteikti ne mazāk par 15 000 eiro.

Ciemos pie tēlnieka Paula Jaunzema

Ciemos pie tēlnieka Paula Jaunzema.

gallery icon
39

Darbs pie akmens kluča pārveides par vides objektu jau ir sākts. "Kas Jauns" viesojās pie tēlnieka Paula Jaunzema mājās un redzēja, ka viņš rosās vaiga sviedros. „Jūlijs mani pirms ilgāka laika vienkārši atrada, jau esmu viņam veidojis strūklakas. Viņš redzēja, ka es „dauzos” ar tādiem pamatīgiem akmeņiem, jo reizēm mēdz braukt ar savu kuteri pa Buļļupi, un piedāvāja darbu,” stāsta tēlnieks. Taujāts, kam piederējusi vīzija vides objektu veidot no oniksa, Jaunzems atklāj: „Jūlijs esot sapnī redzējis to dzintara skulptūru un gribēja uzticēt to izveidot man, jo es varot radīt šo dzintara vīziju, kas veidots oniksa akmenī. Man tā ir interesanta pieredze, jo neesmu strādājis ar tādu materiālu.”