foto: Publicitātes
Dāmu noslēpumi. Recenzija par filmu "Neliels lūgums"
Kino
2018. gada 17. septembris, 11:33

Dāmu noslēpumi. Recenzija par filmu "Neliels lūgums"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Divas fantastiskas aktrises satikās, iedraudzējās, un tad viena no viņām pazuda.

Aptuveni šādi arī īsumā varētu aprakstīt Pola Feiga filmas «Neliels lūgums» premisi. Režisors ir pazīstams ar tādām komēdijām kā «Līgavas māsas», «Spiegs» un «Spoku mednieces», un arī šajā stilīgajā trillerī nav zaudējis savu aso humora izjūtu.

Filmas galvenā varone Stefānija (Anna Kendrika) ir māmiņa un video blogere, kuras pārcentība bieži vien padara viņu vairāk kaitinošu, nevis simpātisku. Viņas dēls iedraudzējas ar kādu klasesbiedru, un šī iemesla dēļ Stefānija iepazīstas ar valdzinošo publicisti Emīliju.

Bleikas Laivlijas atveidotā varone ir noslēpumaina, apskaužami stilīga un harizmātiska, un abas sievietes iedraudzējas. Tā nu dāmas dzer martini kokteiļus un dalas savā pieredzē par to, cik lielu spiedienu viņas izjūt kā māmiņas. Taču tad notiek kas negaidīts un neizskaidrojams - Emīlija pazūd bez vēsts. Stefānija nolemj atrast savu draudzeni (bet vai vispār Emīliju var saukt par kāda draudzeni?) un uzņemas detektīves lomu.

Spēle ar patiesību

Filmas sižets tiek izstāstīts izmantojot lēkāšanu laikā, tādējādi pakāpeniski skatītājiem atklājot arvien vairāk un vairāk par noslēpumaino vienpati Emīliju. Jo kāpēc tik skaista sieviete tik ļoti vēlas palikt nemanāma?

Caur flešbekiem mēs uzzinām arvien vairāk par Emīliju - pareizāk sakot, viņas tumšo pusi, ko slēpj dizaineru uzvalki un perfektās frizūras. Viņas valdzinājums maskē gan alkohola problēmas, gan skarbu narcisismu, no kā cieš visi viņai apkārt.

Spriedze un stils

Stefānijai uzņemoties Emīlijas pazušanas izmeklēšanu (kurā viņa iesaista arī savu video blogu un tā sekotājus), viņa atklāj arī jaunas šķautnes savā personībā. Viņas dzīvē arī ienāk pazudušās draudzenes vīrs un dēls.

Stāsts samudžinās arvien vairāk, liekot Stefānijai turēt aizdomās pilnīgi visus, jo izrādās, ka visiem ir savi dēmoni un noslēpumi. Iespējams, vēl vairāk, nekā pašai Emīlijai.

Glancīgs trilleris

Pašā saknē līdzīgi trilleri ir redzēti (visspēcīgākais piemērs pēdējos gados ir Deivida Finčera «Neatrodamā»), un šis izceļas tieši ar negaidītu humoru un stilu. 

Filmā redzamais atgādina glancētu žurnālu fotogrāfijas, ko papildina stilīgs franču mūzikas skaņu celiņš, piemiedzot ar aci Fransuā Ozona daiļradei. Abas aktrises spēlē lieliski un apbur pat brīžos, kad sižets jau samudžinās līdz pārspīlētam līmenim.


«NELIELS LŪGUMS» ("A Simple Favor")

Drāma, detektīvfilma, mistika, komēdija, ASV, 2018
Režisors: Pols Feigs
Lomās: Anna Kendrika, Bleika Laivlija, Henrijs Goldings, Endrjū Ranels, Linda Kardelini, Rūperts Fends.