foto: Maria Laura Antonelli/AGF/REX/ Vida Press
Lesbiešu mīlas stāsta režisore sūdz tiesā Keniju par liegumu filmu rādīt kinoteātros
Filmas galveno lomu atveidotājas Kannu kinofestivālā.
Kino
2018. gada 14. septembris, 10:47

Lesbiešu mīlas stāsta režisore sūdz tiesā Keniju par liegumu filmu rādīt kinoteātros

Jauns.lv

Kenijas valdība valstī aizliegusi Kannu kinofestivālā demonstrētās filmas "Rafiki" rādīšanu - tajā atainota divu lesbiešu mīlestība, un Kenijā viendzimuma attiecības ir aizliegtas ar likumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Rafiki" režisore Vanuri Kahiu jau iesniegusi tiesā prasību pret Kenijas valdību, protestējot par šādu lēmumu.

Kenijā filma tika aizliegta aprīlī - īsi pirms "Rafiki" rādīšanas Kannu kinofestivāla programmā. Vietējās amatpersonas norādījušas, ka filmā atainotās lesbiešu attiecības ir pretrunā valsts likumdošanai. Viendzimuma sekss Kenijā ir aizliegts un sodāms ieslodzījumu līdz pat 14 gadiem.

foto: Maria Laura Antonelli/AGF/REX/ Vida Press
Filmas režisore Vanuri Kahiu.

Kahiu filma ir "tīšs nodoms veicināt Kenijā lesbismu, kas ir pretrunā likumdošanai", norāda par kino atbildīgā Kenijas ministrija. Valstī filma tā arī vēl nav demonstrēta, bet to ir nepieciešams izdarīt līdz 30. septembrim, lai "Rafiki" varētu pieteikt nominācijai "Oskaram".

10. septembrī Kahui tiesā iesniegusi prasību atcelt liegumu demonstrēt viņas garadarbu, lai to varētu izrādīt un tad pieteikt ASV Kinoakadēmijai kā vienu no pretendentēm uz gada labāko ārzmeju filmu.

"Rafiki" ("Draudzene") stāsta par divu meiteņu attiecībām - viņas kļūst par mīļākajām, taču par to tiek izstumtas no sabiedrības un pat piekautas. "The Hollywood Reporter" filmu nodēvējusi par "svaigu un saistošu mīlas stāstu".

Par Kenijas kino atbildīgās amatpersonas sākotnēji atbalstīja filmas veidošanu, taču pēcāk mainīja savas domas, apgalvojot - filmas beigu versija krietni atšķiras no tā, kas bijis rakstīts viņiem apstiprināšanai iesniegtajā scenārijā. Un par to savukārt tiesu darbi draud "Rafiki" producentiem.

Kahui gan apgalvo, ka nekādas drastiskas izmaiņas veiktas nebija. Jau pēc filmēšanas noslēguma lūgts mainīt filmas beigas, bet, kad viņa atteikusies, sekojis aizliegums to Kenijā rādīt.