Čārlijs Hanams – no anarhijas dēla līdz Tauriņam
Kino
2018. gada 17. septembris, 15:33

Čārlijs Hanams – no anarhijas dēla līdz Tauriņam

Karlīna Timofejeva

No 21. septembra Latvijas kinoteātros tiks izrādīta piedzīvojumu drāma “Tauriņš” (“Papillon”), kura ir uzņemta pēc Anrī Šarjēra autobiogrāfiskā romāna ar tādu pašu nosaukumu. Galveno lomu filmā izpilda harizmātiskais britu aktieris Čārlijs Hanams, kurš pārliecinoši turpina rāpties Holivudas virsotnē, saņemot lomas gan skatītāju iemīļotos TV seriālos, gan arī kases grāvējos. Samierinājies ar popularitāti, Čārlijs Hanams joprojām nav saslimis ar zvaigžņu slimību un ir palicis tas pats vientulību mīlošais darbarūķis, kurš par galveno aktiera karjerā uzskata pareizu lomu izvēli.

Vēl pašā savas aktiera karjeras sākumā, Čārlijs nonāca pie secinājuma, ka katrs piedāvātais projekts ir jāizvērtē rūpīgi apsverot visus par un pret, jo tieši pirmās lomas nosaka tevis, kā aktiera tālāko likteni. Neskatoties uz jaunību, viņš uzdrošinājās atteikties no lomām, kuras pēc viņa iekšējās nojausmas neļāva viņam pilnībā izrādīt savu talantu. Vismazāk viņš gribēja kļūt par “vienas lomas varoni” un visu atlikušo mūžu spēlēt tikai viena un tā paša tipa personāžus. Aktierim traucēja, ka izskata dēļ viņu pastāvīgi salīdzināja ar Hītu Ledžeru – kādam tas varētu glaimot un savā ziņā pat palīdzēt karjeras veidošanā Holivudā, bet Čārlijs centās izvairīties no šādiem salīdzinājumiem un būt pašam par sevi, nevis par kāda cita kopiju.

Čārlijs Hanams – no anarhijas dēla līdz Tauriņam

No 21. septembra Latvijas kinoteātros tiks izrādīta piedzīvojumu drāma “Tauriņš” (“Papillon”), kura ir uzņemta pēc Anrī Šarjēra autobiogrāfiskā romāna ar ...

gallery icon
12

Viņš ķeras klāt pie daudziem projektiem ASV un Lielbritānijā – Čārlijam bija veiksmīgas lomas tādās filmās, kā “Huligāni” (“Hooligans”), kur viņa partneris bija toreiz jau popularitāti ar Frodo lomu filmu sērijā “Gredzenu pavēlnieks” (“The Lord of the Rings”) ieguvušais Elaidža Vuds. Čārlijs tika pamanīts un novērtēts arī Entonija Mingelas drāmā “Aukstais Kalns” (“Cold Mountain”) ar Nikolu Kidmenu un Džudu Lovu galvenajās lomās, Alfonso Kuarona fantastikas trillerī “Cilvēka bērns” (“Children of Men”) ar Klaivu Ouenu un Džuliannu Mūru, taču par galveno pavērsiena punktu viņa karjerā kļūst galvenā loma televīzijas seriālā “Anarhijas dēli” (“Sons of Anarchy”).

“Anarhijas dēli” tiek pelnīti uzskatīts par studijas FX veiksmīgāko seriālu, kurš ieguvis gan nedalītu skatītāju mīlestību, gan dažādas nominācijas un balvas. Tas nav vienkārši stāsts par baikeriem, kuri visu dienu braukā apkārt ar motocikliem un dzer alu – drīzāk, baikeru atribūtika te vairāk ir kā vizuālais noformējums, nevis galvenā sižeta sastāvdaļa. Teju vai Šekspīra “Hamlets”, tikai papildināts ar dinamiku, apšaudēm, kautiņiem un lielisku muzikālo noformējumu – tik glaimojoši par seriālu izsakās kritiķi. Visi varoņi ir pretrunīgi – tur nav labo un ļauno un tieši tāpēc ir tik viegli pieņemt šos reālos cilvēkus un saprast viņu rīcību. Čārlija Hanama personāžs – Džeksons Tellers ir baikeru kluba biedrs, kura bojā gājušais tēvs ir izveidojis šo klubu. Kad Džeksons kļūst par šī kluba prezidentu, viņš vēlās mainīt tā ierasto kārtību un viņa dumpinieciskais gars bieži vien kļūst par iemeslu daudziem konfliktiem un pat traģēdijām. Lai vairāk atbilstu savam varonim, Čārlijam nācās ķerties klāt nopietniem treniņiem un nopietni palielināt savu muskuļu masu. Par lomu šajā seriālā, Čārlijs ir ticis vairākkārt nominēts dažādām balvām.

2013. gadā režisors Giljermo Del Toro uzaicina Čārliju piedalīties fantastikas grāvējā “Pacific Rim: Uzbrukums Zemei” (“Pacific Rim”), bet jau 2015. gadā viņa kandidatūra tiek izskatīta galvenajai lomai erotiskajā trillerī “Greja piecdesmit nokrāsas” (“Fifty Shades of Grey”). Kā liecina veiktā aptauja starp šīs grāmatu triloģijas faniem, tieši Čārlijs Hanams tika uzskatīts par vispiemērotāko aktieri mistera Greja lomai. Viņš tika apstiprināts šai lomai un producenti bija ļoti apmierināti par ķīmiju, kāda valdīja starp viņu un galvenās sieviešu lomas izpildītāju Dakotu Džonsoni. Taču preses pārlieku lielā uzmanība viņu iespējamajām attiecībām ārpus filmēšanas laukuma nebija pieņemama Čārlijam un rūpēs par savu tālāko karjeru, viņš atsakās no šīs lomas. 2016. gadā viņš piedalās piedzīvojumu filmā “Zudusī pilsēta Z” (“The Lost City of Z”) – šo lomu viņš uzskata par līdz šim labāko savā karjerā un atzīstas, ka esot pats šo filmu skatījies vairākas reizes. Bet jau nākamajā gadā viņš saņem galveno lomu kulta režisora Gaja Ričija piedzīvojumu filmā “Karalis Arturs. Leģenda par zobenu” (“King Arthur: Legend of the Sword”).

2016. gada septembrī tiek uzsākts darbs pie Anrī Šarjēra autobiogrāfiskā romāna “Tauriņš” – režisora krēslā iesēžas dānis Mihaels Noers, kuram tā ir pirmā filma veidota angļu valodā. “Tas ir izcilākais no stāstiem par bēgšanu no cietuma, kurš pārvērties piedzīvojumā visa mūža garumā,” stāsta režisors. “Šī filma noteikti nav jāuztver kā rimeiks 1973. gada filmai ar tādu pašu nosaukumu, kurā spēlēja Stīvs Makkvīns un Dastins Hofmanis. Es vienkārši vēlos izstāstīt šo stāstu no sava skatu punkta – par to, cik necilvēcīga var būt cietumu sistēma un cik stiprs var būt cilvēka gars, kurš spēj palikt nesalauzts šajos briesmīgajos apstākļos.” Par Čārlija Hanama kolēģi filmā “Tauriņš” ir kļuvis seriāla “Misters Robots” (“Mr. Robot”) zvaigzne Rami Maleks - viņš novembrī būs skatāms vēl vienā autobiogrāfiskā filmā “Bohēmista rapsodija” (“Bohemian Rhapsody”), kur atveidos Frediju Merkūriju.

“Ja filmējoties seriālā “Anarhijas dēli” viens no maniem izaicinājumiem bija muskuļu masas uzaudzēšana, tad “Tauriņa” sakarā viss bija pilnīgi otrādi,” stāsta Čārlijs Hanams. “Es atveidoju cilvēku, kurš centās izdzīvot necilvēcīgos apstākļus un katrs viņa mēginājums bēgt solīja viņam tikai jaunas ciešanas. Lai es būtu vizuāli atbilstošs, es cietu badu vairāk par divpadsmit nedēļām – ar pavisam minimālu pārtikas daudzumu, es dzīvoju viens pilnīgā izolētībā un pastāvīgi izjutu badu, lai labāk izprastu sava varoņa stāvokli.” Filmas “Tauriņš” režisors Mihaels Moers apliecina, ka filmā praktiski nav izmantota datorgrafika – viss tika filmēts reālajos laika apstākļos un bija atkarīgs no dabas untumiem, kurus centās izmantot savā labā.

Filmā “Tauriņš”, Čārlijs Hanams atveido reālu personu - Anrī Šarjēru ar iesauku Tauriņ, kurš tiek nepatiesi notiesāts par slepkavību un viņam ir piespriests mūža ieslodzījums katorgā. Pēc neveiksmīgiem bēgšanas mēģinājumiem Anrī aizsūta uz ļaunu slavu iemantojušo Velnas salas cietumu, no kura neviens vēl nav aizbēdzis... Filmas pamatā ir Anrī Šarjēra autobiogrāfisks romāns, kurš stāsta par cilvēka izturību, drosmi un tiekšanos pēc brīvības.

Filma būs skatāma Latvijas kinoteātros no 21. septembra

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Labs kino