foto: Publicitātes
Gints Smukais uz jumta, klātesot Oldzītei, izdod savu pirmo albumu
Ģitāristam Gintam Smukajam nu ir pašam savs albums. No viesiem Smukais saņēma rudenīgas dāvanas.
Mūzika
2018. gada 30. augusts, 11:22

Gints Smukais uz jumta, klātesot Oldzītei, izdod savu pirmo albumu

Jauns.lv

29. augustā virs Rīgas jumtiem “Herbārijā” notika ģitārista Ginta Smukā pirmā solo albuma “Flourish” prezentācija, kurā izskanēja dziesmas no pirmā solo albuma. Tajā ir iekļautas 11 oriģinālkompozīcijas vairākas dziesmas, kas tapušas sadarbībā ar slaveniem mūziķiem.

Ģitārista Ginta Smukā pirmā solo albuma “Flourish” prezentācija

Ģitārista Ginta Smukā pirmā solo albuma “Flourish” prezentācija

gallery icon
43

Albumu iekļauts aranžējums Imanta Kalniņa dziesmai “Apvij rokas” (Turaidas roze), skaņdarbs “Campfire Stories”, kas  tapis sadarbībā ar ģitāristu  Kasparu Zemīti, “Afternoon Coffee” ar Rihardu Lībieti un “Ceļos” ar Kristīni Prauliņu un Abra.

“Albums nosaukts pēc skaņdarba “Flourish”, kas tulkojumā nozīmē plaukt. Manā redzējumā, plaukt savā arodā ir tikpat dabisks process kā ziedoša ceļmalas pienene pavasarī. Tas var notikt ar jebkuru, ja vien izvēlās apzināti attīstīties.

foto: Publicitātes
Singla “Flourish” video veidojuši Olgas Rajeckas meita Marija Migliniece un Raitis Lapāns. Marija uz pasākumu līdzi bija ņēmusi arī mammu.

Skaņdarba “Flourish”,  tapšanas brīdī bija skaidrs, ka ar šo dziesmu jāsāk ziedēt – dalīties ar gadiem ilgi krāto dziesmu bibliotēku. Līdz skaņdarba tapšanas brīdim man bija process ar sava veida iekšējās “Gaismas Pils” būvēšanu,” atklāj Gints Smukais. 

Ģitārists Kaspars Zemītis stāsta par muzikālo satikšanos mūzikā ar Gintu Smuko: “Gints Smukais noteikti ir viens no spilgtākajiem jaunajiem ģitāristiem, kas darbojas akustiskās ģitāras lauciņā.  Albums “Flourish” būs saldais ēdiens augstvērtīgas perkusīvās ģitārspēles cienītājiem, savukārt dziesma ar Kristīni Prauliņu varētu kļūt par radio hitu. Šo talantīgo mūziķi raksturo lieliska instrumenta pārvaldīšana un laba skaņa.”

Visas albumā iekļautie skaņdarbi ir oriģinālkompozīcijas, kuru pamatā ir jūtamas ietekmes no pasaules mūzikas, klasiskās mūzikas, funk mūzikas un akustiskās ģitāras pirkstu stila mūzikas. Būtiskākie iedvesmas avoti ir ģitāristi Andy McKee, Kaki King, Don Ross, Trevor Gordon Hall u.c.

Pirmā saskarsme ar ģitāru Gintam Smukajam bija 2008. gada beigās. Bet jau no 2011. gada ir sācis pētīt kompozīciju un perkusiju pirkstu stilā.  Kopš tā laika mākslinieks regulāri uzstājas koncertos gan viens pats, izpildot savus skaņdarbus, gan sadarbojas ar Latvijā zināmiem mūziķiem kā akadēmiskās tā arī populārās mūzikas vidē.

Gints ir kāpis arī uz internacionālām skatuvēm. Viens no ievērojamākajiem sasniegumiem pasaules kontekstā ir piedalīšanās lielākajā mūzikas industrijas eksporta izstādē “NAMMshow2018”, kas norisinājās šī gada janvārī Kalifornijā (ASV).

Savukārt Latvijā gūti panākumi 2014. gadā, kad Gints kļuva par uzvarētāju televīzijas Rīga TV 24 rīkotajā talantu konkursā “Rādi, ko vari”. Jolanta Gulbe-Paškeviča, vērtējot ģitārista priekšnesumu, atzina, ka negadās bieži redzēt mākslinieku, kurš ir tik ļoti vienots ar savu instrumentu.