foto: Publicitātes foto
Visuma nāvējošākie mednieki atgriežas filmā "Plēsoņa: Atjaunots"
Kino
2018. gada 3. septembris, 06:00

Visuma nāvējošākie mednieki atgriežas filmā "Plēsoņa: Atjaunots"

Jauns.lv

1987. gadā uz kinoekrāniem nonāca režisora Džona Maktīrnana grāvējs „Plēsoņa” („Predator”) – filma, kura šobrīd tiek pelnīti uzskatīta par klasisku, kļuvusi par vienu no aktiera Arnolda Švarcenegera vizītkartēm un iedvesmojusi uz turpinājumiem.

Kadri no filmas "Plēsoņa: Atjaunots" un tās uzņemšanas aizkulisēm

gallery icon
12

Jau 1990. gadā pie skatītājiem nonāk Stīvena Hopkinsa režisētais turpinājums „Plēsoņa 2” („Predator 2”), kurā Arnoldu nomainīja grāvēju „Nāvējošais ierocis” („Lethal Weapon”) un „Nāvejošais ierocis 2” („Lethal Weapon 2”)  zvaigzne Denijs Glovers. Un tikai pēc divdesmit gadiem pie šīs tēmas ķērās klāt Nimrods Antāls, sapulcinot 2010. gada filmā „Plēsoņas” („Predators”) raibu kompāniju: „Oscar” balvas laureātu Adrianu Broudiju, filmas „Matrikss” („The Matrix”) zvaigzni Lourensu Fišbērnu un pat Deniju Treho. Pa to laiku, jau 2004. gadā Plēsoņas sērija ieguva pavisam neparastu atzaru, salaižot kopā vienā filmā divus slavenākos monstrus – tā radās Pola Andersona „Svešais pret Plēsoņu” („Alien Vs Predator”) un pēc tam 2007. gadā – brāļu Štrausu „Svešais pret Plēsoņu: Rekviēms” („Alien Vs Predator: Requiem”). Abas šīs filmas guva ļoti dalītu skatītāju atzinību. Ir pienācis 2018. gads un Plēsoņa atgriežas - kā tiek solīts, mēs viņu ieraudzīsim pavisam atjaunotu.

„Plēsoņa, kādu to redzēsim filmā „Plēsoņa: Atjaunots” („The Predator”), būs vēl nāvējošāks un vēl biedējošāks” – tā pavisam kodolīgi par savu veikumu stāsta tās režisors Šeins Bleks. „Trīsdesmit gadu laikā Plēsoņa ir atjaunojis sevi , uzlabojis, bet nevis pārtaisījis. Tas ir loģisks rezultāts visam tam, kam vajadzēja notikt pa šo laiku. Plēsoņa ir ļaunāks un lielāks – tas vairs nav radījums, kādu iepazinām to pirmajā filmā.”

Šī ir frančīze, kura joprojām piesaista cilvēkus visus šos gadus – joprojām tiek pārdoti filmas suvenīri, filma tiek veiksmīgi tirgota izrādīšanai televīzijās un kinoteātros – tas ir neticami, bet filma joprojām aizrauj katru nākamo paaudzi – tā vienā teikumā varētu raksturot filmu studijas vēlmi atkal atgriezties pie Plēsoņas. Režisors Šeins Bleks pats ir piedalījies kā aktieris pirmajā filmā – vai atceraties briļļaino specvienības kareivi, kurš katru brīvu brīdi izmantoja lasīšanai? Bez tā, viņš ir arī ļoti veiksmīgs scenārists – pēc viņa sarakstītā ir tapušas tādas klasiskās spriedzes filmas kā visa „Nāvējošā ieroča”  sērija ar Melu Gibsonu un Deniju Gloveru galvenajās lomās, „Pēdejais bojskauts” ar Brūsu Vilisu un „Pēdējais varonis” ar Arnoldu Švarcenegeru. Šeins Bleks kā režisors ir veidojis filmas „Kiss Kiss Bang Bang” ar Robertu Dauniju jr. nn Velu Kilmeru, „Foršie džeki” („Nice Guys”) ar Raselu Krovu un Raienu Goslingu, bet sevišķu uzmanību no studijas puses viņš pievērsis sev ar komerciāli ļoti veiksmīgo grāvēju „Dzelzs cilvēks 3” („Iron Man 3”).

Sākotnēji Šeinam tika piedāvats veidot oriģinālās filmas rimeiku, taču režisors piekrita vienīgi variantam, ja filma būs turpinājums. „Bija izskatīts arī variants veidot jauno filmu kā trilleri ar komēdijas elementiem,” atzīstas Šeins Bleks, „taču tika nolemts iztikt bez komēdijas, jo ne pa velti filmai tika piešķirts daudz nopietnāks vecuma ierobežojums – galvenokārt pateicoties filmu „Dedpūls” („Dedpool”) un „Logans” („Logan”) panākumiem. Kā scenārists komēdijām vispār esmu pilnīgi bezjēdzīgs, bet ja man piedāvā uzrakstīt trilleri un tam nedaudz pievienot humoru, tad man nav par ko uztraukties.”

Filmas „Plēsoņa: Atjaunots” sižetā ir daudz atsauces uz oriģinālo filmu, uz kuru orientējās Šeins Bleks rakstot scenāriju, kā arī tajā tiek izmantoti daudzi elementi no iepriekšējo daļu scenārijiem, kuri netika filmās izmantoti. Tāpat tika izskatīta iespēja ļaut atgriezties pirmo divu filmu galvenajiem varoņiem – majoram Alanam „Dačam” Šeferam, kuru atveidoja Arnolds Švarcenegers un leitinantam Hariganam, kuru atveidoja Denijs Glovers. Par galvenās lomas izpildītāju bija ieplānots Benisio Del Toro, taču viņš pameta šo projektu dēļ saspringtā grafika, saistītu ar citiem projektiem. Kā rezultātā, „Plēsoņa: Atjaunots” ieguva jaunu varoni cīņā ar citplanētiešu iebrucējiem – aktieri Boidu Holbruku, kurš skatītājiem ir kļuvis pazīstams ar lomām filmās „Neatrodamā” („Gone Girl”) un „Logans”, kā arī seriālā „Narko” („Narcos”). Vēl filmā redzēsim Tomasu Džeinu („Soģis” („The Punisher”), Ivonnu Strahovsku („Deksters” („Dexter”), „Kalpones stāsts” („The Handmaid`s Tale”) un daudzus citus.

„Mēs atveidojam kara veterānu grupu, ar visām no tām izrietošajām sekām,” stāsta aktieris Boids Holbruks, „Līdz ar to pret mums izturas kā pret psihiski nelīdzsvarotām personām, pat bīstamām personām un kurš gan tādam varētu noticēt, ka ir redzējis kosmiskā kuģa nolaišanos? Taču mūsu gars joprojām ir nesalauzts, mēs esam vienota komanda, kura valda pilnīga savstarpējā sapratne. Kad tev kāds pasaka, ka tādi cilvēki varētu izglābt Zemi no citplanētiešiem – tas izklausās neprātīgi. Bet viņi tieši ir tādi neprāši, kuri nav baiļu to izdarīt.”

Par filmu:

Kad nejaušības dēļ tiek nosūtīts signāls, kuru uztver citplanētiešu kuģis un Visuma nāvējošākie mednieki saukti par Plēsoņām ierodas uz Zemes, viņiem pretī stājas bijušais jūras kājinieks Kvinns Makkena ar savu komandu. Plēsoņas ir kļuvuši vēl spēcīgāki un gudrāki, jo ir iemācījušies ģenētiski atjaunoties, izmantojot citu sugu šūnas, tāpēc Kvinna grupu gaida vēl nebijis izaicinājums...

Lomās: Boyd Holbrook, Thomas Jane, Yvonne Strahovski, Olivia Munn, Jake Busey, Keegan-Michael Key, Edward James Olmos

Režisors: Shane Black

Filmas speciālie seansi kinoteātros jau no 11. septembra.