Grezni tērpi, dievīga mūzika un bagātīga deva glamūra; Lielās mūzikas balvas sadalītas. FOTO
Tā kā Valsts prezidents Raimonds Vējonis veseļojas, pirmā lēdija Iveta Vējone pasākumu apmeklēja ar jaunāko dēlu Nauri.
Slavenības
2016. gada 2. marts, 13:13

Grezni tērpi, dievīga mūzika un bagātīga deva glamūra; Lielās mūzikas balvas sadalītas. FOTO

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajā operā un baletā, klātesot prominencēm, ekspertiem, speciālistiem un mūzikas īstenajiem faniem sadalītas "Lielās mūzikas balvas 2015".

1. marta vakarā opernamā krāšņi saposušies ļaudis slavināja klasisko mūziku, noklausījās dievīgu koncertu, pēcāk iemalkoja pa graķītim konjaka un devās mājās guvuši patiesu muzikālu baudījumu.

Nominācijā "Gada uzvedums" balvu saņēma Ēriks Ešenvalds par "Ziemeļu gaismu", kas notika Latvijas Nacionālajā operā, bet par nominācijas "Gada koncerts" laureātu atzīts 28. novembrī Latgales vēstniecībā "Gors" notikušais koncerts "Latvijas Radio korim 75. Jubilejas portrets”.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma pianists un profesors Ventis Zilberts, bet nominācijā "Par Latvijas akadēmiskās mūzikas popularizēšanu pasaulē" balvu saņēma komponiste Dace Aperāne.

Zilberts ir mūzikas autoritāte, un viņš joprojām aktīvi strādā. Viņš ir aktīvs mūziķis un nenogurstošs Latvijas mūzikas popularizētājs ārvalstīs, skaidroja balvas žūrijas priekšsēdētājs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas akadēmiskā darba prorektors Normunds Vīksne.

Nominācijā "Gada jaunais mākslinieks" balvu saņēma pianists Georgijs Osokins, kurš par laureātu kļuva pateicoties solokoncertam Lielajā ģildē, kurā klausītājus priecēja ar Friderika Šopēna programmu, kā arī par pagājušā gada vasarā Dzintaru koncertzālē notikušo koncertu "3 X Piano: Dinastija tēvs un dēli Osokini".

Nominācijas "Gada jaundarbs" laureāts ir Andrejs Selickis, kurš saņēma balvu par skaņdarbu "Šyupuļdzīsme Jēzum", kas izskanēja koncertā "Latvijas Radio korim 75. Jubilejas portrets".

Savukārt nominācijā "Par izcilu sniegumu" balvu saņēma kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" par koncertiem 2015.gada garumā.

Nominācijas "Par izcilu interpretāciju" balvu saņēma Reinis Zariņš par Lūcijas Garūtas Klavierkoncerta interpretāciju Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā, 24.janvārī, Lielajā ģildē un par interpretācijām koncertā "Klaviermūzikas meistari" 14.martā Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Publikas simpātijas balvu ieguva Daumants Kalniņš, kurš saņēma naudas balvu 2000 eiro apmērā turpmākai profesionālajai izaugsmei un prasmju papildināšanai studijās vai meistarklasēs.

Balvas ieguvēji saņems naudas prēmiju 1500 eiro pirms nodokļu nomaksas.

"Lielā mūzikas balva" ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, un šogad pasākums notiks 22. reizi. 1993. gadā Kultūras ministrija pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu.

   


Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders